Välj en sida

Barfotapromenad

Mary sitter på balkongen och skriver dagbok efter en barfotapromenad i skogen.

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juli 3, 2022

Regnet öste ner utanför fönstret från en grå och dyster himmel. “Men det är sommarregn” tänkte jag. Det är ju faktiskt jävligt härligt. Minuterna senare var jag ute och strosade på en smal och snårig väg bland tall och gran. Efter en stund  satte jag mig ner med ryggen lutad mot stammen på en lång och ståtlig tall. Slöt ögonen. Andades. Lyssnade. Ljudet av regndropparna som smattrade ettrigt mot trädens lövverk hjälpte mig in i ett slags meditativt tillstånd. Men inte tillräckligt djupt för att kunna bortse från surrande myggor som samlades runt mig. Redo att hugga in på smörgåsbordet som satt uppdukat för dem mot trädstammen. Jag tröttnade snabbt på att vifta bort de små vampyrerna och reste på mig. Av med skor och strumpor. Nu var det dags för barfotapromenad. 

Promenerar barfota i skogen.

Inget kan få mig att känna mig så fri som att vandra ute i naturen barfota. Särskilt på jordiga stigar i skogen när det regnar. Alla som har levt på en barfota-ö en tid vet precis känslan av att slippa ha fötterna intryckta i ett par skor. Och att få låta fotsulan komma i kontakt med gräs, sand eller jord. Efter lite efterforskning har det visat sig att det finns vetenskaplig bevisning bakom fördelarna med att gå barfota. Inte nog med att det hjälper foten att röra sig på ett naturligt sätt. Barfotapromenader bidrar även till bland annat: 

  • Minskad inflammation i kroppen
  • Dämpa ångest
  • Förbättrade kortisolnivåer
  • Mer energi
  • Främja immunsystemets funktion
Står med fötterna barfota i en vattenpöl.

Varför är det bra för hälsan att gå barfota?

Överallt finns det positiva eller negativa joner. Det är molekyler eller atomer med en extra laddning. Tvärtom hur det låter så kan positiva joner ha en negativ effekt på vår hälsa medan negativa joner kan ha positiva effekter. Positiva joner finns högre koncentrerat inomhus. De kommer från bland annat kemikalier, elektronik, luftföroreningar och syntetiska material. De negativa jonerna finns det rikligt av i skogen, nära hav, sjöar, floder och vattenfall. Så att befinna sig i naturen ökar ditt välmående och kan ge positiva effekter på din hälsa. När du promenerar barfota får fotsulorna direktkontakt med jorden, gräset eller sanden som innehåller negativa joner. Därför är det extra bra att ta av sig skorna och strumporna och låta dina nakna fötter möta naturen. 

Sitter i en squat barfota på gräsmattan.

Japp, det är jag

Jag är den där konstiga grannen som går ut på den gemensamma gräsplätten framför huset och mediterar. Eller tar med mig barnen ut när det regnar och går barfota några varv. Den där personen som man står och smygglor på i fönstret och funderar på om den har alla hästar hemma i stallet. I början var det lite att gå utanför min comfort zone när jag gjorde sånt som jag annars gör hemma, alldeles öppet. Men som med allt annat blev det vardag tillslut. Än har ingen ringt socialtjänsten för att jag promenerar barfota på gräsmattan i regnet med mina barn 😂 Barfota är njuteri på hög nivå. Brukar du promenera barfota?

Tack för att du läste ❤️ Mary

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Jag gråter inte bara i regnet

Att befinna sig på en mörk plats kan ge en djupa insikter. Jag började veckan med att tappa andan. Känslostormen...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning