Välj en sida

Gör en tarmsköljning med saltvattenflush

Så gör du en tarmsköljning med saltvattenflush

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

november 1, 2021

Saltvattenflush eller tarmsköljning kanske du har hört talas om? Kanske har du funderat över att testa tarmsköljning och undrar hur man gör en saltvattenflush? I det här blogginlägget kommer vi att gå in på varför man gör tarmsköljningar och mer specifikt på varianten som kallas saltvattenflush.

Vad är tarmsköljning?

Precis som det låter så är tarmsköljning ett sätt att skölja rent tarmarna på. Det finns olika varianter av tarmsköljning där man till exempel kan använda sig av en maskin för att pumpa in vatten i tarmen. Den här formen av tarmsköljning utförs på en klinik men det går även att göra tarmsköljning hemma. Man kan köpa utrustning som liknar en droppåse men det kan kännas lite avancerat, speciellt om det är första gången man ska utföra en tarmsköljning. Alternativet till tarmsköljning som heter saltvattenflush är ett superenkelt sätt som du gör hemma och det kräver ingen särskild utrustning och är ett billigt alternativ. Du kommer alldeles snart att få veta hur du genomför en saltvattenflush, men först ska vi titta lite på fördelarna med att göra en tarmsköljning och vad det egentligen är.

Varför ska man göra en tarmsköljning?

Det känns helt klart som en alldeles rimlig fråga att ställa sig. Ska vi inte bara låta kroppen sköta sig själv? Det är precis så det borde vara, att låta kroppen arbeta på egen hand. Men om vi tar en titt på dagens samhälle: den kost vi äter, alla toxiner vi får i oss och den stressiga strukturen de flesta av oss lever i ställer ofta större krav på kroppen än vad den är byggd för att klara av på naturlig väg.

Så gör du en tarmsköljning med saltvattenflush

Vi äter mer konstgjord mat som inte är naturligt för våra kroppar att hantera. Och även om vi anser oss äta en nyttig kost så är den inte lika nyttig som den var förr i tiden. Detta bland annat på grund av att vi människor har misskött jorden som vi odlar i, vilket leder till att grödorna vi odlar inte innehåller lika mycket näring som tidigare. Studier visar att en morot som man åt på 70-talet innehöll fyra gånger så mycket näring som en morot gör idag.

De flesta av oss vet att ju mer näring maten innehåller, desto friskare kroppar får vi. Maten vi äter har en direkt koppling till vår hälsa, såväl fysiskt som psykiskt. Många säger att en god hälsa börjar med en frisk tarm. Men varför är en god tarmhälsa så viktigt? Jo, den är nämligen central för upptaget av näring, immunförsvaret och våra hormoner. Det innebär kort och gott att obalans i tarmfloran skapar obalans i hela kroppen. 

Undersökningar visar att 53% av svenska folket har problem med magen minst en gång i veckan. Hur skrämmande är inte det? Fler än hälften av den svenska befolkningen upplever problem med magen varje vecka! Alla som har drabbats av någon form av magproblem någon gång vet hur det kan påverka hela livet. Tänk då att ha dessa problem återkommande, mer eller mindre konstant i sin vardag? Att prata om magproblem kan vara ett känsligt ämne. Jag som personligen upplever att jag har en väldigt frisk mage och aldrig har haft långvariga problem med magen är inte rätt person att uttala mig djupare om magproblematik. Men det är ett stort problem i samhället där många människor lider. 

Så gör du en tarmsköljning med saltvattenflush

Att göra en tarmsköljning kan hjälpa till att spola bort slaggprodukter som blivit kvar i tarmen. Om vi äter en obalanserad kost som inte är ultimat för kroppen får tarmen svårt att göra sig av med restprodukterna som blir kvar efter att den tagit upp näringen i maten. Om tarmen inte töms ordentligt och det samlas gamla restprodukter i den skapar det oreda som tillslut kan innebära att tarmen inte kan ta upp optimalt med näring från den föda vi äter. Det kan bland annat innebära att om du har haft en period där du har ätit väldigt ohälsosamt ändå inte får de effekterna du önskar när du senare bestämmer dig för att äta nyttigare. Din kropp kan ändå inte ta upp tillräckligt med näring trots att du äter hälsosamt. I det här fallet skulle en tarmsköljning kunna vara till hjälp. Man kan se det som att hjälpa kroppen på vägen med att ställa om till ett nyttigare sätt att äta och leva.

Är lösningen på allas magproblem att göra en tarmsköljning? Det är jag definitivt inte rätt person att uttala mig om. Jag rekommenderar alla som har eller har haft någon form av problem med magen att konsultera med sin läkare först innan man gör någon form av tarmsköljning. Den tarmsköljning jag skriver om i detta blogginlägg riktar sig till friska personer med en hälsosam livsstil. 

Finns det några risker med tarmsköljning?

Tarmsköljning har varit ett omstritt ämne genom åren där det råder motstridigheter. Som med allt annat rekommenderar jag dig att alltid ta till dig information från olika källor. Faktan som har sammanställts i detta blogginlägg kommer framförallt från hälsoexperten och författaren Sanna Ehdin som förespråkar kroppens självläkande förmåga samt Greger Lindberg som är professor i gastroenterologi. 

Så gör du en tarmsköljning med saltvattenflush

Det är viktigt att man utför en tarmsköljning på rätt sätt. Att använda bara vanligt vatten vid en tarmsköljning kan till exempel innebära att salter dras ut från blodbanan. I våra magar lever över 100 000 miljarder bakterier och vissa forskare hävdar att de goda bakterierna som är avgörande för vår hälsa sköljs bort vid en tarmsköljning. Men Greger Lindberg, bland andra, hävdar att tarmsköljning inte har någon större effekt på bakterierna som lever i magen. Tarmfloran återställs 2-3 dagar efter en tarmsköljning enligt honom. Man kan även hjälpa kroppen på traven genom den kost man äter.

Hur gör man saltvattenflush

Nu kommer vi till det roliga, nämligen – hur man gör en tarmsköljning med saltvattenflush! Efter allt du har läst hittills kanske det känns komplext och övermäktigt att göra en tarmsköljning på egen hand. Men vet du vad? Här har du faktiskt ett superenkelt sätt som verkligen fungerar – tro mig! 😉 Allt du behöver är tid, rent vatten och ett bra salt samt något att dricka ur. Sen är du fit for fight för att utföra en tarmsköljning med saltvattenflush. 

Det hela går ut på att du ska blanda rumstempererat vatten med salt och dricka upp saltvattnet. Därefter ska du vila en stund och inom ca 30 minuter brukar magen dra igång och då är det dags att förflytta sig in på toaletten. Vad som händer när du dricker saltvattenlösningen är att kroppens försvarssystem tillfälligt stänger av matsmältningen och i stället aktiverar kroppens eliminering för att kroppen ska kunna göra sig av med saltvattnet så snabbt som möjligt. Det här är ett skonsamt och billigt alternativ till att göra en tarmsköljning. 

Så gör du saltvattenlösningen: 

Det är viktigt att du använder ett rent havssalt eller Himalayasalt, dock inte sådant som du köper i matvarubutiken. Fråga i hälsokostbutiken om du är osäker, du ska absolut inte använda ett bordssalt. Jag använder Celtic Sea Salt som du kan köpa här. Saltet löses upp i 0,5 liter vatten. Gärna filtrerat vatten om du har möjlighet att filtrera det. Späd därefter med kallt vatten enligt nedan till en temperatur på ca 30 grader för att inte kyla ner kroppen för mycket. Det är viktigt att du utför tarmsköljningen på fastande mage.

För kvinnor upp till 60-70 kg – en total mängd av 1 liter saltvatten. Lös upp 2 tsk havssalt eller Himalayasalt i 0,5 liter varmt vatten och tillsätt sedan 0,5 liter kallt vatten.

För män och för kvinnor ca 70-110 kg – en total mängd av 1,5 liter saltvatten. Lös upp 3 tsk i 0,75 liter varmt vatten och tillsätt 0,75 liter kallt vatten. 

Så utför du saltvattenflush:

  1. Se till att göra saltvattenflush på morgonen, på fastande mage. Du ska alltså inte ha ätit efter föregående kväll. På morgonen och förmiddagen är då kroppen normalt tömmer sig. Enligt traditionell kinesisk medicin är den biologiska klockan för tömning mellan klockan 06-11. 
  2. Drick saltvattenblandningen enligt din kroppsvikt så snabbt som möjligt. Helst inom 10-15 minuter. 
  3. Efter att du druckit upp saltvattnet ska du lägga dig på höger sida och vila i 15 minuter. Du kan känna dig lätt illamående eller övermätt men andas lugnt och var stilla en stund så brukar det lugna sig. Magen kan börja bubbla och köra igång men försök hålla dig en stund. Det är inte läge att släppa sig vid den här tidpunkten, utan håll dig tills du går på toa 😅
  4. Väl på första toalettbesöket töms magen fort. Det kan upplevas som att det bara rinner ur dig och på sätt och vis så är det precis vad som sker. Det kan se lite olika ut hur många gånger du behöver tömma, men jag skulle rekommendera dig att ha toaletten tillgänglig i minst 1-2 timmar efter att du har druckit saltvattnet. Om du lägger märke till det som spolas ur dig kan du upptäcka allt från mörka slemklumpar till förhårdnader och annat
  5. Under de närmaste timmarna som följer bör du dricka 2-3 liter sötvatten, gör ett te på fänkål, kummin eller pepparmint eller bara rent vatten. Försök att inte äta något före klockan 12 för att avlasta matsmältningen. Det kan vara bra att fasta eller halvfasta dagen du utför saltvattenflushen. Men inget måste. Försök att äta fiberrik mat dagarna efter tarmsköljningen. Jag brukar göra tarmsköljningen i samband med detox där jag antingen helfastar eller äter enbart raw i form av grönsaker och frukt
  6. En promenad, yoga eller lättare typ av motion hjälper till att stimulera cirkulationen i kroppen vilket främjar effekterna vid en detox
  7. Det kan vara bra att upprepa saltvattenflushen 1-2 gånger/vecka fram tills att du tömt ut allt skräp. Men det är inte bra att utföra den för ofta
  8. Försök att hålla dig till en kost som du vet är bra för din kropp och ditt välmående efter att du har gjort flushen. Våra kroppar har en fantastisk förmåga att läka sig själv och att återställa obalanser. Men ibland behövs det lite hjälp på traven och en tarmsköljning i samband med en detox kan bli en riktig kickstart för din nya, hälsosamma resa

Jag hoppas att det här blogginlägget kommer att vara värdefullt för dig. Skriv gärna en kommentar och berätta om du har testat tarmsköljning eller om du har varit intresserad av att prova! Dela gärna vidare inlägget till vänner och familj och låt oss tillsammans sprida en våg av hälsa till våra medmänniskor. Sharing is caring! ✨

Älska din mage – älska din kropp ❤️

Hugs Mary 🥰

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning