Välj en sida

Giftfria produkter – för ett renare och friskare liv

Giftfria hudvårds produkter

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

oktober 17, 2021

Det här blogginlägget är betalt samarbete med jordklok.se (för utförlig info, läs längst ner i inlägget)

Giftiga kemikalier i hudvårdsprodukter, schampo och balsam. Det låter inte så mysigt va? Kanske skjuter du det ifrån dig direkt: “Jag använder inga giftiga hushållsprodukter!” Men sanningen är den att hela tre av fyra skönhetsprodukter innehåller kemikalier och produkter som misstänks vara hormonstörande, allergiframkallande eller som på annat sätt är skadlig för hälsan. Och när allt kommer omkring, hur väl känner du till innebörden av beteckningarna som står på baksidan av etiketterna på produkterna du använder?

I det här blogginlägget kommer jag att tipsa om några produkter som jag själv har bytt till och jag kommer att förklara närmare vilka positiva effekter de har haft på mitt och min familjs liv. Och jag har under någon månad provat fantastiska, helt rena produkter från ett annat helt otroligt företag som jag verkligen vill hylla och lyfta (ingen reklam eller samarbete, endast en varm rekommendation rakt från hjärtat.) Jag kommer även att prata om företagens strategier ur ett psykologiskt perspektiv. Ja du hör ju – ett intressant och ytterst aktuellt blogginlägg att djupdyka in i!

“Den parfymen är så du”

Skönhetsprodukter är ofta sådant som etsar sig fast hos oss. Nästan som att de vore en del av de vi förknippar oss själva som. En speciell doft. Ett särskilt schampo. Nattkrämen. Hårinpackningen. Ansiktsvattnet. Känslan som produkterna ger oss när vi använder dem. Något som vi förknippar med att känna oss snygga och fräscha. Produkter som är delar av våra dagliga ritualer där vi vårdar oss själva. En ansiktsrutin är en form av självkärlek. Att lägga sina surt förvärvade pengar på dyra krämer och schampon känns som en lyx som vi unnar oss själva. Jag fattar den! Tro mig, jag fattar! 

Klart som fan att du ska unna dig!

Visst ska vi unna oss lyx. Visst ska vi ge oss själva kärlek. Men hur lyxigt och kärleksfullt är det att tvätta och smörja in sig själv med giftiga tvålar och krämer som på såväl kort och lång sikt kan göra oss sjuka? Gifter som är dolda i små små ord som vi inte förstår på baksidan av en vacker förpackning med innehåll av något som doftar helt otroligt ljuvligt. Krämerna och dofterna berör våra sinnen. Som när du har haft en tuff vecka. Du häller upp ett varmt bad och myser ner dig i badkaret med ett glas vin. Den svindyra hårinpackningen som är den lyxigaste produkten du äger och som du varsamt gömmer högst upp på badrumshyllan från barn och din partner, är insmort i håret. Du känner den fantastiska doften från hårinpackningen. Välbehaget och vetskapen om hur lent och fräscht ditt hår kommer att kännas efter badet. Den tuffa veckan är som bortblåst. Du njuter och har inte en tanke på eventuella gifter som går rakt ut i ditt blodomlopp från din älskade hårinpackning. 

Det här blogginlägget är inte till för att alla ska bosätta sig i en stuga mitt ute i skogen utan el och rinnande vatten och bara leva av naturens resurser (även om det troligen tillslut kommer att krävas för att vi ska kunna vända klimatkrisen). Utan det här inlägget syftar till att hjälpa dig att öka din medvetenhet kring gifter som du och din familj med enkla medel skulle kunna undvika. Oavsett hur rent vi lever så får vi alla i oss gifter på ett eller annat sätt, varje dag. De finns överallt runt omkring oss och det kan vi inte alltid påverka mer än att försöka vistas så mycket som möjligt ute i naturen, i skogen där det finns renare luft att andas. Något mer du kan påverka är vilka kemikalier du väljer bort i form av att bli selektiv i vilka hushållsprodukter och skönhetsprodukter du använder. 

När världen går under på grund av några gråa hårstrån i stället för klimatkrisen

Många av oss oroar sig för att åldras även om det är det mest naturliga som finns. Vi sprutar in nervgifter i vår hud för att släta ut rynkor. Vi färgar håret med gifter för att täcka gråa hårstrån. Vi köper svindyra krämer som vi knappt har råd med. En enorm del av skönhetsindustrin lever på vår rädsla för att åldras. De lever på vår rädsla som är baserad på okunskap. Vi hjärntvättas att tro att kemikalier är lösningen. “Slätar ut dina rynkor”, “tar bort ringarna under ögonen” – känner du igen dessa slogans? Det är hjärntvätt på hög nivå, likt mycket annat i världen som drabbar alla som inte vill eller vågar söka information på egen hand.

Varför frågar vi oss inte varför vi har ringar under ögonen? (Vitaminbrist, sömnbrist, dålig kost etc?) Varför frågar vi oss inte själva varför vi ser slitna ut? Varför tror vi att lösningen finns i en burk med magisk och svindyr kräm som trollar bort rynkor? Det finns en sanning som du kan ta till dig för att nu direkt bli ett snäpp lyckligare. QUICK FIX ÄR BLUFF. Quick fix är inte till för att göra dig lycklig. Det är till för att göra dig beroende av produkter som är till för att generera pengar till en människa som skiter fullständigt i om du är lycklig eller frisk. Du ska bli beroende och produktägaren ska bli rik.

Lyssna noga nu – åldrande är naturligt. Visst är det så. En del åldras snabbare. Andra åldras inte lika snabbt. Men det finns faktorer som du kan påverka på helt naturlig väg om du vill bevara din kropp i bästa möjliga skick.

  • Minska kemikalierna så mycket som möjligt i alla produkter du använder och allt äter/dricker
  • Stressa mindre. Lev en livsstil som får dig att må så bra som möjligt.
  • Satsa mycket tid och energi på personlig utveckling.
  • Och det absolut bästa tipset av alla – ät frukt och grönt (ekologiska)
  • Detoxa bort gifter från din kropp och håll dig till ren mat största delen av tiden. Där har du receptet på hur du se fräsch ut, från insidan ut. 

Det här samtalsämnet kan jag prata om i timmar och åter timmar. Det ligger mig varmt om hjärtat eftersom det är vad som har skiftat i mitt eget liv på senare tid och något som jag skulle vilja ge i gåva till varenda människa jag möter. Medvetenheten om hur vi kan påverka kvaliteten på vår hälsa så mycket mer än vad vi tror. Om vi bara tar ett steg åt sidan och börjar se på cirkusen som pågår och som vi själva är delaktiga i att skapa. Men jag lämnar det för en stund och ger dig några fina tips på produkter som jag själv har i mitt hem och som jag använder varje dag. Längre ner i blogginlägget kommer du att få läsa om de psykologiska vinklarna från företagens perspektiv. 

Några av mina favoritprodukter

Tvättmedel från Sonett

Jag använder det här giftfria flytande tvättmedlet som är biologiskt nedbrytbart. Det finns många olika alternativ att använda som giftfritt tvättmedel. Men det här är det som har fungerat bäst för mig och som ger mest för pengarna. Den här 2-litersdunken känns som att den räcker en evighet trots att det känns som att jag i princip tvättar en maskin dagligen. Tvätten blir mjuk, den doftar fräscht men inte starkt och framförallt, den blir ren! Köp här.

Giftfria hudvårds produkter

Tandkräm från Kingfisher 

Jag har testat många olika flourfria tandkrämer men det här är den som passar hela familjen bäst. Den smakar som vilken tandkräm som helst, men den är något mildare än andra alternativ så att även Keeyan kan använda den.

Kan man borsta tänderna utan flour? Flour som vi blir matade med att det är det enda som får tänderna att hålla sig friska och rena från att vår första lilla tand ska börja borstas,. “Använder du tandkräm med flour?” “Varsågod, skölj munnen med flour i 1 minut.” “Brukar du använda flourskölj varje dag?” Du som går till tandläkaren regelbundet vet precis hur frågeställningen på varje tandläkarbesök brukar låta. Och flourlackeringen man får som barn, nu även i skolan. 

Dialogen kring flour lämnar jag till dig att utforska närmare på egen hand. Och jag rekommenderar dig att du gör det och tar reda på varför det är en god idé för dig att skippa flour. Go ahead! Internet är fullt med information. Och sanningen är den att du inte behöver flour för att ha friska och starka tänder. Skippa läsk, socker, småätande och skräpmat och borsta tänderna (giftfritt) morgon och kväll + använd tandtråd varje dag så har du ekvationen till en frisk och fräsch mun! Köp tandkrämen här!

Giftfria hudvårds produkter

Floss picks från The Humble Co. 

Här har vi en produkt som är minst lika bra som det mer miljöfarliga alternativet men faktiskt några kronor billigare än plastsstickorna. Att leva mer miljömedvetet är både dyrare i vissa fall och ibland otroligt mycket billigare. Som när man gör egna produkter av produkter man har i skafferiet hemma. Sånt är billigt. Men många gånger är det svindyrt att leva giftfritt. Vilket i sig är helt sjukt och skulle behöva ett helt eget forum. “Här, köp gifter, du får dem typ gratis!” eller “Köp giftfritt som är snällt mot allt utom plånboken.”

Hur som helst. Dessa tandtrådsbyglar är precis lika bra som Plackers Twin som jag brukade använda förut. Tandpetaren som sitter fast på tandtrådsbygeln är ännu mer stabil jämfört med Plackers. Och priset, The Humble Co ger dig 50 st. floss picks till ett lägre pris än vad du får 38 st. Plackers Twin för. Biologiskt nedbrytbara! Köp dem här!

Tops från The Humble Co.

Ska man behöva köpa ekologiska tops nu med? Jo visst ser du! Bomullen på vanliga tops innehåller gifter och all plast vi kan minska, bör vi minska. Dessa tops från The Humble Co känns som att använda vanliga tops. Den enda skillnaden är att de faktiskt känns mer stabila, de böjer sig inte lika lätt som plastiga tops. Faktiskt inte alls eftersom de är gjorda av bambu vilket kräver en del för att du ska kunna bryta dem.

Giftfria hudvårds produkter

Fotfil av pimpsten

Om den här fotfilen fixar lena hälar? Det kan du skriva upp! Och det känns fantastiskt att kunna använda något helt naturligt utan plast eller andra kemikalier som fungerar precis lika bra. Köp den här!

Kroppsskrubb

Vill du få igång blodcirkulationen ordentligt (vilket är bra på alla sätt och vis, bland annat för att minska celluliter)? Med den här kroppsskrubben som är gjord av kokosnötfiber blir din kropp babylen när den skrubbas bort från döda hudceller. Helt giftfritt. Första gången jag använde den kändes det lite att använda den. Men det var för att det för mig var ovant från att tidigare ha använt en sån där traditionell, plastig skrubbhandske. Det går inte ens att jämföra känslan efter skrubb med kokosfiber mot känslan efter att ha använt handsken. Frågan om handsken ens fungerar är den enda rimliga att ställa sig när man jämför. Köp den här!

Aleppotvål 24% till håret

Att gå över från att använda traditionellt schampo till att endast använda Aleppotvål har inte bara helt eliminerat gifterna vi tidigare fick i oss från schampo och balsam. Det har även gjort att håret håller sig fräscht längre mellan tvättar. Jag trodde att det skulle vara en stor omställning, men efter bara några tvättar kändes det som det mest naturliga i världen att använda aleppotvål i stället för schampo. 

Man behöver ge det lite tid. Aleppotvålen doftar lite annorlunda. Naturligt. Men när man är van att fullkomligt stinka av parfym och starka dofter så blir det så klart en omställning. Men inget som har varit tufft för varken mig eller Filippa som båda har haft en förkärlek till dofterna på många av de traditionella schampon. 

När man använder hårprodukter och traditionella schampon och balsam så innehåller dessa siliconer och andra ämnen som fäster på hårstråna. För att bli av med dessa behöver man först göra en återställningstvätt som det kallas. Detta för att ditt hår ska vara fritt från kemiska ämnen innan du påbörjar din giftfria hårvård. Vi använde ett schampo från Apoteket som inte innehåller palmoljor och annat. Du hittar det schampot här. Men det innehåller ämnen som löser upp resterna på hårstråna. (Se bild nedan). Tvätta håret noga med det schampot två gånger och sen kan du vänta tills nästa tillfälle då du ska tvätta håret för att introducera aleppotvålen. Man får testa sig fram vilken % av lagerbärsolja som tvålen ska innehålla. Jag har typiskt nordiskt hår och för mig passar 24% bäst, mer än så gör mitt hår tungt. Köp den här!

Giftfria hudvårds produkter

Aleppotvål 32% till ansiktet och kroppen 

Aleppotvålen med sina antibakteriella och vårdande egenskaper är perfekt för den giftfria tvagningen. Den är så vårdande att den även lämpar sig för hy med psoriasis eller eksem till exempel. Jag använder en aleppotvål med högre halt av lagerbärsolja som ansiktstvätt och duschtvål. Sedan jag började använda tvålen till både mig och barnen känns vår hud len och mjuk och jag kommer aldrig någonsin att byta tillbaka till traditionell duschkräm igen. Allt jag önskar är att jag hade funnit aleppotvålen tidigare i livet. Köp den här!

Hibiskus från Malin i Ratan

Kan man få lent hår efter schamponering utan balsam? Oh ja! Helt utan krusiduller. Det finns andra sätt att göra håret mjukt och lent utan kemikalier. Ett sätt är att göra en surskölj av vatten och äppelcidervinäger. Ett annat, enligt mig, lyxigare sätt är att koka te av torkade hibiskusblomblad. Det är så himla enkelt, men kräver egentligen bara att man förbereder och håller koll på när hibiskusvattnet tar slut så att man kan koka mer. Superenkelt! Lägg hibiskus i en skål. Koka upp vatten och häll över hibiskusen. Låt stå i några minuter. Ta en glasflask, tesil och tratt. Sila vattnet och häll i glasflaskan. Jag brukar använda samma blomblad till ca 3 små glasflaskor (ungefär 2,5 dl) och varje flaska räcker till varsinn hårtvätt för mig och Filippa. Men skulle säkert räcka till fler tvättar 😉 Står sig bäst i kylskåpet. Jag tar fram flaskan en stund innan så att den blir rumsvarm. Rätt oskönt att skölja håret med kallt hibiskusvatten 🙃 Om håret känns lite livlöst och torrt gör jag en hårinpackning av sheasmör som du kan läsa om längre ner i detta inlägget.

Mandelolja från Loelle

Mandelolja har använts sedan urminnes tider i gamla kinesiska och ayurvediska traditioner för att lindra, återfukta och reparera huden. Oljans näringsrika innehåll är antiinflammatorisk och mjukgörande. Mandeloljan använder jag framförallt som grund i egentillverkade ansiktsmasker och peelingar. Recept kommer på bloggen framöver. Köp den här!

Giftfria hudvårds produkter

Jojobaolja från Crearome

Jojobaolja kan användas till mycket. Använd den som skonsam men effektiv sminkborttagning. Perfekt att använda i din hudvårdsrutin, speciellt under de kallare månaderna på året. Eller varför inte som hårinpackning? Massera in oljan i fuktigt hår och låt verka 15 minuter. Tvätta sedan ur med giftfritt schampo. Jag använder framförallt jojobaoljan när min hud känns torr.

Eterisk olja, lavendel från Crearome

Perfekt att använda som doft till egentillverkad deo eller rengöringsmedel. Det kommer att publiceras recept på bloggen. Köp den här!

Eterisk olja, citron från Crearome

Perfekt att använda som doft till egentillverkad deo eller rengöringsmedel. Köp den här!

Tvättbara rengöringspads från Anaé

Varför ska man använda sig av tvättbara rengöringspads när man kan köpa engångspads på Ica för under 10 spänn? Flera anledningar! Alla engångsprodukter har en hög belastning på klimatet. De traditionella bomullsrondellerna du använder innehåller gifter som du helst klarar dig bättre utan. Behövs det fler orsaker? Köp dem här!

Här kommer ett kärt tips som jag är tacksam att få dela med mig av

Jag känner inte den här kvinna och hennes familj. Jag bor inte i samma stad som henne. Hon betalar mig inte för att skriva de här orden och hon har inte bett mig göra det. Jag gör det rent från hjärtat eftersom jag älskar att dela vidare tips och idéer som jag tycker är värdefulla. Och jag är genuint tacksam över att ha blivit tipsad om hennes och hennes mans företag Nuni Global.

Giftfria hudvårds produkter
Giftfria hudvårds produkter

För någon månad sedan tipsade min fina vän Sanna mig om black soap och sheasmör. Jag hade läst om dessa populära produkter tidigare men ännu inte hunnit testa dem. Och tur var nog det. Som med allt annat finns det rena produkter och mindre rena produkter. Och när Sanna gav mig tipset om Nuni Global och jag testade deras rena, oraffinerade produkter blev jag såld från start. Black soap ger ett härligt lödder med en frisk, naturlig doft som passar perfekt till såväl kroppen som till ansiktet. Sheasmöret doftar ljuvligt, nästan som vit choklad och kan användas till många olika saker till exempel egentillverkad deo, ansiktskräm, bodylotion och hårinpackning. Black soapen rengör och vårdar effektivt på samma gång medan sheasmöret fyllt med vitaminer blir en riktig boost för både hud och hår. 

Gör en hårinpackning att ha i över natten. Det ger håret en fantastisk glans och blir mjukt och härligt. Värm upp sheasmör så att det blir enklare att applicera i håret. Applicera i torrt hår tills hela håret är täckt. Sätt upp håret i en knut på huvudet och linda en sjal runt huvudet (så att det inte kladdar ner sängen). Låt det sitta i under natten och tvätta ur morgonen efter. Det behövs troligen flera tvättningar för att få ur sheasmöret ordentligt, så se till att ha gott om tid till hårtvätten. Ditt hår kommer att kännas som att du har varit hos frisören!

På bilden nedan ser du uppvispat sheasmör (vispat med elvisp för enklare applicering) och black soap som skurits i mindre bitar för enklare hantering. Sheasmöret använder jag till mitt ansikte VARJE DAG! Och jag älskar det. Black soapen föredrar jag framförallt till kroppen men använder några gånger i veckan till ansiktet för att den verkligen får huden att både se och kännas så otroligt ren. Jag har ganska känslig hy i ansiktet och det är anledningen till att jag inte använder den på daglig basis som ansiktsrengöring, vilket jag önskar att jag kunde. För någon som inte har lika känslig hy i ansiktet är den ultimat att använda som ansiktsrengöring dagligen. 

Giftfria hudvårds produkter

När du handlar de här produkterna får du inte bara naturliga och giftfria produkter. Du bidrar även till att förändra bykvinnors liv i Ghana som distribuerar produkterna till Nuni Global. Genom Nuni Global har kvinnorna mer jobb och större chans att försörja sig själva. Företaget har framförallt vuxit genom rekommendationer mellan människor. Det säger en hel del om kvaliteten på deras produkter.

Du hittar produkterna på https://www.nuniglobal.se/

Vet om det här

Innan vi avslutar det här blogginlägget vill jag berätta för dig som inte vet det här: det är ett väldigt fult kommersiellt spel som pågår överallt omkring oss. Företagen slåss och armbågar sig fram på marknaden för att nå just dig som konsument. Alla vill att du ska köpa just deras produkter och många är beredda att göra sånt som inte anses vara helt rumsrent för att vinna mark från konkurrenterna. Företag gör så kallade personas som kort och gott innebär att de skapar fiktiva personer som de tar fram så mycket information som helst om. Hur får de informationen? Genom ditt och mitt surfande och vårt köpbeteende som de samlar in statistik om och analyserar!

I den tid vi lever i nu får ofta företagens personas liv – genom influencers som sätter ett ansikte på deras produkter. ”Jag vill vara som henne och leva som henne. Hon använder de produkterna, då behöver jag med göra det!” Företagen vinner ditt förtroende genom att influencern som du har tillit till rekommenderar dig deras produkter.

Deras personas är till för att de ska lära sig hur de ska prata med sina kunder, dig och mig för att få oss att konsumera mer och att förbli lojala kunder. Företagens jobb är att maskera sina säljförsök som välvilja. Som att de vill dig det absolut bästa och att just deras produkter är handplockade just för att de vill att du ska ha det bästa tänkbara för din hud. Ditt hår. Dina fransar. Ja. Det finns ärliga företag där ute som har ett genuint intresse av att skapa en marknad som gynnar alla. Det vill säga konsumenter, företaget, utsatta människor och planeten. Leta efter de företagen och håll dig till dem. När ett företag säger till dig att de vet vad du behöver och att de har tagit fram den bästa produkten för dig – läs på innehållsförteckningen, för det är där du kan luska ut om företaget vill dig väl eller inte. Står det att produkten innehåller gifter och kemikalier som riskerar att ge dig cancer så kanske du förstår att företagets snack är bull shit deluxe. 

Tack

Jag vill rikta ett stort tack till dig som har hängt med mig på bloggen som föddes för lite drygt ett år sedan. Tack för att du läser och kommenterar eller skickar Dm’s. Jag uppskattar det enormt! Bloggen har för mig blivit en fristad som har bidragit till mer läkning och utveckling än jag först kunde ana. För tillfället är mitt liv ganska hektiskt med jobb, plugg, barn och allt annat däremellan. Därför kan det tyvärr bli vissa perioder där bloggen ligger vilandes. Men jag vill försäkra dig om att det inte finns några som helst tankar på att överge bloggandet. Men jag ska bli bättre på att meddela när det är en lite tyngre period som gör att jag behöver prioritera annorlunda. Hade jag haft möjlighet så hade jag velat skriva minst ett blogginlägg varje dag. Jag tycker det är otroligt roligt och givande på så många sätt. Och läkande. Utvecklande. 

Nu kommer jag att ta ett break från Instagram på obestämd tid därför att jag inte känner någon glädje inför användandet av plattformen längre. Men jag kommer att lägga upp på Facebook varje gång ett nytt blogginlägg har publicerats. Jag kommer att fortsätta att försöka hålla mig till minst ett blogginlägg per vecka. Men under vissa perioder kommer det inte att vara möjligt, passa då på att läsa äldre blogginlägg om du vill. Det finns allt mellan himmel och jord här inne och jag tror att du säkert kan bli inspirerad av en hel del. Kommentera gärna, det tycker jag är så himla roligt!

Tack än en gång för att du läste – vi hörs snart igen! Massa kärlek //Mary

Gällande samarbete med jordklok.se – jag tror på att vara transparent och kommer alltid att vara det. När jag tipsar om produkter kommer det alltid att vara direkt från hjärtat. Alla samarbeten kommer att i första hand handla om genuina tips från mig där jag rekommenderar produkter som jag själv använder till mig och min familj. Jag har inte fått betalt av jordklok för att skriva detta blogginlägg utan har ett samarbete med jordklok där jag tipsar om deras produkter via länkar. Det kan generera en intäkt till mig om du väljer att handla via den länken, men det har ingen påverkan på dig. Jag har valt att ha min blogg fri från reklamannonser eftersom den inte i första hand är till för att tjäna pengar på. Allt arbete som jag har lagt ner på den det senaste året har varit helt utan att tjäna ett enda öre. Men om du tycker om det jag gör och brukar eller har tänkt att handla på jordklok.se så får du gärna göra det via denna länk: jordklok.se I den länken finns det en kod som visar jordklok att köpet är genererat från min blogg vilket gör att jag har möjlighet att tjäna en liten slant per köp. Men det gör ingen skillnad för dig om du handlar via min länk eller surfar in på deras hemsida på annat sätt. Det du gör är enbart att supporta mitt arbete med bloggen om du väljer länken via min blogg i stället. Tack 🥰

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Att riva en hjärtmur

Med random bilder på oss i Spanien.  Slow morning. Du vet en sån där morgon när du ligger kvar några extra...

Barfotapromenad

Regnet öste ner utanför fönstret från en grå och dyster himmel. “Men det är sommarregn” tänkte jag. Det är ju faktiskt...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning