Välj en sida

Tecken på att du kan vara höstdeppig och åtta tips på hur du kan minska höstdepp

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

augusti 27, 2021

Börjar du redan känna att den livslust och härliga energin från de ljusa sommarkvällarna och de soliga dagarna redan börjat segla iväg till ett minne blott? Har du lätt för att känna dig lite nere och deppig när höstmörkret börjar smyga sig på? Varje år drabbas några procent av nordens befolkning av något som kallas årstidsbunden depression. Det är ett faktum att ljus och mörker påverkar oss – vissa mer, andra mindre.

En del påverkas så starkt av årstidsskiftena att de utvecklar depressiva symptom. Kanske har det alltid varit så att du känner dig väldigt nere under hösten så att du mest har accepterat att det är så. Men vet du? Det behöver inte fortsätta vara så! Det finns saker du själv kan göra för att minska symptomen på höstdepp. I det här blogginlägget kommer du att få läsa om 5 tecken på att du kan vara höstdeppig. Och oavsett om du blir heldeppig och går i ide under höstmånaderna eller om du mest känner dig låg och orkeslös så kommer du även att få 8 praktiska tips för hur du hanterar och minskar höstdeppen.

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

Halloween i höst: mys eller lågis? 

En del av oss tycker att hösten är en mysig tid när man får tända ljus hemma och mysa ner sig i soffan med en kopp te. Men för andra kan årets mörkare månader kännas som en enda lång mardröm. Man tappar gnistan. Orken. Har ingen lust med något. Fastnar framför Tv’n eller mobilen, ofta med något onyttigt att tugga på. Om du mår dåligt under hösten kan det vara skönt att veta att det finns saker man kan göra för att höstdeppen ska kännas mer lätthanterlig. I det här blogginlägget får du 8 tips som kan hjälpa dig att få bättre energi så att du kan känna dig pigg under hösten. Men först tittar vi på 5 tecken som kan signalera att du är höstdeppig.

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

5 tecken på att du kan vara höstdeppig

1. Extrem trötthet

När man är höstdeppig är ett av de vanligaste symptomen att man känner sig ovanligt trött. Som att luften har gått ur en. Man har varken ork eller lust att göra något och går som på autopilot.

Se upp: om tröttheten börjar ta över ditt liv så att du har svårt att hantera och orka med vardagen är det läge att söka hjälp. Vänd dig till din vårdcentral.

2. Ovanligt stort sötsug

Kanske brukar du i vanliga fall äta hälsosamt. Men nu under hösten kan du inte motstå godsaker. Godis- och chipshyllorna som du normalt sett ignorerar tycks ropa på dig i butikerna. Bullar, kakor, snabbmat tycks du inte kunna motstå.

3. Koncentrationssvårigheter

Det är vanligt att ditt mående påverkar andra delar av livet så att du får svårt att sköta uppgifter som du tidigare inte har känt några svårigheter kring. Det kan handla om arbetsuppgifter som börjar kännas svåra eller vardagssysslor som känns övermäktiga och saker och ting känns svåra att fullfölja. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv och att prata med sin omgivning om hur man mår. Prata med kollegor så att du kan få backning och stöttning. Prata med familj och vänner och be om hjälp när det känns för tungt. Ingenting blir bättre av att pusha sig själv och klanka ner på sig själv för att man är i ett jobbigt läge.

4. Att känna sig nedstämd

Det hör livet till att känna sig nere och ledsen ibland. Men om du känner att nedstämdheten håller i sig och är ihållande under en längre period kan det vara ett tecken på att du drabbats av höstdepression. Eller att du är påväg att bli höstdeppig. Var vaksam och sök professionell hjälp om du börjar känna att du inte har kontroll på de depressiva symptomen.

5. Ointresse

Sådant som du annars brukar uppskatta och tycka är roligt lockar dig inte längre. Om du drar dig undan och inte vill träffa vänner eller hitta på sådant som du vanligtvis ser fram emot kan det handla om att du är på väg att bli höstdeppig. Prata med din omgivning. Kanske märker de också tecken på att du inte är som du brukar vara. Kanske behöver du extra stöd i att komma utanför dörren eller ta en kaffe med en vän för att få in lite ny energi i livet.

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

Varför blir man deprimerad under hösten?

Den medicinska forskningen har inte helt kunnat fastställa varför vissa av oss har lättare för att drabbas av depression under hösten. Att mörkret påverkar mängden av utsöndrande av sömnhormonet melatonin tror man har en central roll. Men det kan även finnas många olika orsaker till varför vissa av oss har lättare för att hamna i en depression under hösten. Troligen spelar många olika faktorer in på varför vissa drabbas och andra inte.

Att man blir deprimerad under hösten kan ha fler skäl än att det just är höst. Kanske har man haft en efterlängtad och härlig semester där man hunnit hämta andan och njuta ordentligt. Sen kommer hösten och det är dags att hoppa in som strateg och projektledare i vardagspusslet. Tillbaks till to do-listor som bara blir längre trots att man flitigt bockar av punkterna som står på den. Man vet också att det är ett år kvar till nästa semester och kan känna att det känns som en evig väntan. Kanske går man tillbaka till ett jobb som man egentligen inte trivs på. Någon kanske tänker “men byt jobb då!?” Och ja, det verkar ju som en rimlig lösning om det är det som är problemet. Men många vet också att det kanske inte alltid är så lätt att bara byta jobb bara pang bom.

Kanske behöver man ta saker och ting stegvis så att det faktiskt går ihop med det liv man lever. Många av oss har inte bara oss själva att ta ansvar för och kan inte alltid leva livet on the edge. En sak i taget. En dag i taget så ska du se att livet kommer att flyta på i ett mer harmoniskt flöde. Medan du lever här och nu och listar ut saker bit för bit ska du få en livboj som håller dig över ytan även när det stormar. För dig som blir höstdeppig kommer nu några tips som bland annat rekommenderas av psykologer.

Från höstdepp till höstpepp, är det verkligen så lätt?

Vilken klyscha! Eller? Ja, riktigt så enkelt kanske det inte är för alla. Att allt handlar om mindset, visst är det så i mångt och mycket. Men att lära sig att styra sitt mindset är bara en av flera pusselbitar som behöver läggas på plats för att vi ska må så bra som möjligt. Och att styra sitt mindset kräver träning, träning och åter träning. Hösten ligger alldeles runt knuten och kanske behöver du fler praktiska tips än att bara “tänka positivt”.

För något år sedan var jag på en av Martin Nyléns föreläsningar där han berättade om något så klokt. Han kallar det för balansbordet där man ska se sitt välmående som ett bord med fyra ben. Bordet balanseras på de fyra stolsbenen kost, träning, vila och mental hälsa. Hans teori bygger på att när ett av de fyra stolsbenen vacklar så har det inverkan på alla andra stolsben och hur stabilt bordet kan stå, med andra ord hur bra du kan må.

Om du till exempel jobbar och stressar väldigt mycket (mental hälsa) kanske du inte prioriterar träning så som du skulle må bäst av (träning). Sömnen blir lidande (vila) och det leder till att du känner dig orkeslös. Och när du saknar energi skriker kroppen efter snabb energi som ofta leder till att du stoppar i dig snabba kolhydrater fyllda med onyttigt fett och raffinerat socker. Där står du med alla stolsbenen vacklande och hela livet känns i obalans. Det Mårten talar om är att om ett stolsben börjar vackla så ska man se till att fokusera på att ta hand om de andra benen så mycket vi bara kan. Han uttryckte att ett bord står hyfsat stadigt även om ett ben skulle ge vika. Däremot, om två ben skulle gå sönder, då faller bordet. Han uttryckte även att om alla stolsbenen (mental hälsa, träning, kost och vila) är i obalans i ditt liv och du ska börja styra upp saker och ting så ska du alltid börja med det benet som är allra svagast. 

För att ta reda på hur ditt balansbord ser ut

Ta fram papper och penna. Skriv ner de fyra stolsbenen i varsin spalt:

  • Träning
  • Vila/återhämtning
  • Kost
  • Mental hälsa

I varje spalt skriver du ner allt som inte fungerar som det borde göra för att du ska må så bra som möjligt. Till exempel under mental hälsa skriver du ner om du stressar mycket eller oroar dig för saker. Hur mår du inombords? Hur låter dina tankar? Du kanske tränar sällan eller aldrig? Eller kanske tränar du på ett ohälsosamt sätt? Under vila kan du se över din sömn. Får du den sömn du behöver? Hur ser dina dagar ut? Tar du pauser under dagen? När det gäller din kost, får du i dig den näring och de vitaminer som du behöver för att må så bra som möjligt? Vad är det du äter egentligen? När du har skrivit ner allt du kommer på i varje spalt får du en god överblick på hur läget ser ut och vart du behöver börja jobba. 

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

8 tips på hur du kan minska trötthet och andra depressiva symptom under hösten

Det här blogginlägget är skrivet med inspiration från psykologers utlåtanden och studier som har gjorts på just höstdepression. Det finns även tips som kommer från mig personligen som jag har tillämpat i mitt eget liv för att motverka trötthet under hösten. Innan vi dyker in i de 8 tipsen på hur du kan minska höstdeppen så vill jag understryka att det är viktigt att söka professionell hjälp hos din vårdcentral om dina symptom är svåra. Prata med vänner och familj så att du har stöd runt omkring dig och som också kan hjälpa till att se om dina symptom börjar bli värre. Att känna sig deppig, oavsett orsak är tungt nog att bära. Du ska veta att du inte är ensam och att det finns hjälp att få. Vänd dig till din vårdcentral för rådgivning.

Här kommer 8 tips på hur du kan få en mer energifylld och piggare höst!

1. Sök dig till ljuset

Under de mörkare månaderna på året är det lätt att vi känner oss tröttare och mer orkeslösa än under sommarhalvåret. Det finns en logisk förklaring till det. När det är ljust slutar tallkottkörteln att producera sömnhormonet melatonin. Det är hormonet melatonin som gör att vi blir trötta på natten, när det blir mörkt. Om vi får för lite ljus vilket är vanligt under höst- och vinterhalvåret, fortsätter tallkottkörteln att sända ut melatonin även på dagen. Därför är det viktigt under årets mörkare månader att söka sig till ljuset. 

Det kan handla om att besöka ljusa miljöer som till exempel bibliotek eller badhus. Du kan även tända en extra lampa hemma och försöka att få in så mycket dagsljus som möjligt genom fönstrena. Försök även att vara ute i dagsljuset så mycket och ofta som möjligt. Kanske kan du klämma in en promenad på lunchrasten? Det finns även behandlingar att göra där man vistas i särskilda solrum. Det kallas även ljusterapi. Det finns också särskilda dagsljuslampor att köpa för hemmabruk. 

2. Stäng av TV’n, paddan, mobilen och datorn på kvällen

För att vi ska må bra och fungera så ultimat som möjligt är sömnen ett basbehov som behöver bli tillgodosett. Att inte få tillräckligt med sömn eller att inte få bra kvalitet på sömnen kan få stora, negativa effekter på hälsan och livet. Skärmar är vår tids sömnbovar och du gör klokt i att försöka se över dina skärmvanor och hur de kan ha en negativ inverkan på din sömnkvalitet.

Det är så lätt att sätta på en film på laptopen och krypa upp i sängen strax innan läggdags. Att sträcka sig efter mobilen som ligger alldeles bredvid sängen på nattduksbordet kan ske som på autopilot om man inte känner att man kan somna så fort man lagt sig ner i sängen. Man ska bara läsa ett mejl. Eller kolla notisen som kom upp på skärmen. Jag fattar, det är en vana och ett mönster som blivit en del av vardagen! Men forskning visar att våra sovvanor rubbas om vi till exempel scrollar på mobilen eller paddan precis innan vi ska sova. Som jag nämnde under punkten ovan så hämmas sömnhormonet melatonin av ljus och även om du växlar till mörkt läge på din skärm så påverkas du negativt av scrollandet. Det finns även studier som visar på att exponeringen för blåljus som du utsätts för framför skärmen, även kan störa sömnen trots att du utsätts under dagtid. Personligen har jag införskaffat ett par blue light glasögon. De finns i en mängd olika former och färger och skyddar mot det blåa ljuset från skärmarna. Du behöver inte ha något synfel för att använda dessa glasögon. Jag valde utan styrka men det går så klart att välja styrka om så behövs också. 

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

3. Make plans with the sun

Ja, det kanske låter lite lustigt att planera in solen i sitt liv. Men det är faktiskt ett väldigt klokt råd. När huden träffas av solens strålar bildar kroppen D-vitamin som bland annat bidrar till ett starkt immunsystem och att få dig att känna dig mer energifylld. Ingen har väl missat att solsken får oss att känna oss mer glada och energiska? Håll koll på väderleksrapporten och se till att planera in utomhusvistelser när det ska vara soligt väder. Även om den mörka tiden på året känns som att man inte ser solen alls så dyker den trots allt upp på himlen lite då och då. Det naturliga solljuset är det bästa du kan ge dig själv för att boosta energin. 

Ta en härlig promenad eller sätt dig utomhus med en god vän och en rykande het take away coffee. Samla familjen och grilla på en lekplats i solen. Se till att ha koll på vädret så ligger du steget före och kan utnyttja de få soliga dagarna som ges under höstmånaderna. Ett annat tips är att skippa solglasögonen när du vistas i solen. Visst är det snyggt och bekvämt att inte behöva kisa för solens strålar. Men faktum är att när du skippar solglasögonen tar ögonen upp solljuset så att kroppen får tillfälle att producera ännu mer D-vitamin. På höst och vinter har vi ofta på oss flera lager av tjocka kläder vilket gör att det är begränsat hur mycket solljus som når huden. Tänk på det nästa gång du har på dig solglasögon. Kanske kan du åtminstone ta av dem lite då och då för att fånga upp mer av solljuset?

höstdepp tips, så botar du höstdepression, så får man mer energi i höst

4. Träna

Träning är och har alltid varit en av de viktigaste punkterna för att må bra i kropp och knopp generellt sett året om, under hela livet. Våra kroppar är inte skapade för allt det stillasittande som många av oss har i våra liv. Men under de mörkare månaderna är det viktigare än någonsin att röra på kroppen. Det behöver inte handla om att du ska skaffa ett gymkort och börja gå till gymmet flera gånger i veckan. Men en promenad, gärna minst 30 minuter varje dag kommer att ge dig märkbara resultat på din energi. Känns det övermäktigt att promenera i väder som känns trist och kallt så finns det hur många alternativ till träning som helst.

Motion har en positiv effekt mot depression. Det är vetenskapligt bevisat. Endorfinerna som utsöndras när du rör på dig är kroppens eget lyckopiller. En australiensk studie säger att det räcker med så lite som en skogspromenad på 30 minuter per vecka för att det ska ha en positiv inverkan på din hälsa och ditt mående. 

Leos lekland är ett både roligt och effektivt alternativ för den som vill röra på sig. Har du inte egna barn så kan du låna med dig ett syskonbarn eller liknande som högst troligt gladeligen kommer att springa runt med dig bland rutschkanor och studsmattor tills svetten pärlar sig i pannan på dig. Sen kanske man inte kan gå till Leos lekland varje vecka, men att springa runt på en lekplats är minst lika aktiverande. Så länge du rör på kroppen så är det vad som gör skillnaden. Begränsa inte tanken till att du måste vara ute i löpspåret eller i gymmet för att det ska kallas träning. Dessutom behöver du inte ta dig någonstans för att träna. Vardagsrummet funkar fint! Youtube är fullt med kostnadsfria träningsvideos som du kan välja och vraka bland. 

5. Mer frukt och grönt i kosten

Det kan knappast ha undgått någon idag 2021 att frukt och grönt är naturens egen medicin. Bättre medicin kan du inte hitta. Forskning visar att det finns en koppling mellan att äta mycket grönsaker och frukt och psykiskt välmående. Enligt studien kom effekten redan efter en dag efter att deltagarna i studien hade börjat äta mer frukt och grönt än tidigare. Visste du att bland annat röd paprika, jordgubbar, papaya och broccoli innehåller mer c-vitamin än apelsin? Det bästa är att variera sig och att se till att tallriken innehåller massa olika färger och former. 

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

6. Styr upp din höst

Att planera in saker som du tycker är roligt kan hjälpa till att höja humöret under hösten. Se till att planera in saker som du har att se fram emot. Det kan vara allt från hemmaspa till en vinkväll med vännerna eller en extra god middag. Men att fylla på med roligheter i schemat gör att du skapar utrymme för att få in positiv energi i ditt liv genom att du längtar och ser fram emot saker och ting.

7. Tillskott av D-vitamin

Som du redan vet så är solljuset väldigt begränsat här i norr under höst- och vinterhalvåret. Många upplever att tillskott av D-vitamin ökar energin under de mörkaste månaderna. Eftersom solljuset är så begränsat kan kroppen inte själv producera D-vitamin utan kan behöva extra tillskott. Det finns att köpa på ditt närmaste apotek. Antingen i tablettform eller som droppar av en smaklös olja. Jag som äter mestadels vegansk kost tar D-vitamin som kosttillskott dagligen, året runt.

8. Ha mer sex

Om du snabbt vill få igång lyckohormonerna i din kropp är sex ett fantastiskt alternativ. Att få orgasm är en rejäl humörhöjare och det fungerar lika bra att ha sex med en partner som med sig själv för att få igång må bra-hormonerna i kroppen. När du får orgasm frigörs bland annat signalämnet serotonin, vårt må bra-hormon som har antidepressiva egenskaper. Även hormonet oxytocin frisätts vid orgasm, vilket dämpar stress och ångest. 

Höstdepp tips, så minskar du höstdepressionen, årstidsbunden depression

Gillar du det här blogginlägget får du gärna dela det vidare till vänner och familj så att fler kan ta del av tipsen och få en mer energifylld höst. Kommentera gärna och berätta om du har fler tips och idéer om hur man hanterar höstdeppen. Tack för att du läste! 😍 Love Mary

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning