Välj en sida

Sju sätt att sätta hälsosamma gränser

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juli 17, 2021

Är du bra på att sätta hälsosamma gränser? Eller känner du att du allt som oftast går med på saker bara för att vara snäll? För att du vill leva upp till det du tror att människor i din omgivning förväntar sig av dig? Säger du hellre ja när du egentligen vill säga nej av rädsla för att såra andra? I så fall är det här blogginlägget skrivet för din skull! Du kommer att få läsa om varför gränssättning är så viktigt. Inom ALLA relationer du har i ditt liv. Du kommer att få ta del av 7 sätt att sätta gränser där du får öva dig på att hitta dina gränser och att sätta dem. Det är dags att sluta såra dig själv och börja respektera dig för den du är – en människa med en egen fri vilja som har all rätt att välja hur du ska leva ditt liv och hur du ska spendera din tid. Och viktigast av allt – att omge dig av människor som respekterar dig genom att respektera dina gränser. 

Gränssättning

Att inte respektera en annan persons gränser innebär att inte respektera den personen. End of story. Och det här sträcker sig från allt till att krama ett barn som inte vill bli kramat till att reta någon fast att personen ber om att man ska sluta. Att ta på någon som inte vill bli tagen på. Tvinga någon. Till att man måste upprepa samma gränssättningar för en person om och om igen. Det betyder så klart inte att man alltid måste hålla med om varandras gränssättningar. Det som inte är okej för dig kanske är helt okej för mig. Men där spelar gränssättningar en stor roll för att vi ska kunna se vilka relationer som är hälsosamma för oss och inte. 

Varför är gränssättning så viktigt? 

Gränssättning är något av det absolut viktigaste vi behöver lära oss själva och våra barn. Det är dina gränser som berättar för omvärlden hur de får lov att bete sig mot dig. Det är dina gränser som visar andra hur du accepterar att bli behandlad. Det borde vara det mest självklara i världen, att sätta ärliga och hälsosamma gränser för oss själva. Det är ju så vi lär känna varandra! Men varför är det ofta så svårt att sätta gränser? Varför sårar vi hellre oss själva än att säga ifrån ordentligt när någon behandlar oss fel? Det kan handla om att man under sin uppväxt aldrig blivit respekterad när man sagt nej. Man kanske fick utstå tvång, ilska och straff när man testade sina egna och omvärldens gränser. Man kanske aldrig har fått utrymme att vara sig själv och därför vant sig vid att anpassa sig efter andras gränser snarare än att lära känna sina egna. Det kan bottna i så mycket. Men ett som är säkert är att om du har svårt med gränssättning så behöver du ta ansvar för att se till att bli bra på det för att du ska kunna må så bra som möjligt i ditt liv. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av 7 olika sätt att sätta gränser så att du kan börja öva dig på gränssättning redan idag!

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Vad händer om man inte sätter gränser?

Människor som är kända att vara överdrivet snälla. Som är kända för att aldrig säga nej, alltid ställa upp i alla lägen. Människor som alltid tycks ta på sig extra ansvar med ett leende på läpparna. Dessa människor tenderar att bli utnyttjade av andra i större utsträckning än personer som är starka i sin gränssättning. Och det läskiga är att det inte är ovanligt att människorna som utnyttjar ens snällhet ofta är nära vänner eller familjemedlemmar. Trots att personen som är supersnäll försiktigt försöker säga nej till något så kanske omgivningen inte alls respekterar detta. För de är vana vid att inte behöva respektera den personens gränser. Det kan till och med bli så att omgivningen reagerar med att bli arga eller förnedrande vid gränssättningar. Och där kommer vi till en av de viktigaste aspekterna varför gränssättning är så viktigt. För det berättar så mycket om människorna runt omkring dig!

Dina gränser hjälper dig att hitta din typ av människor

“Lika barn leka bäst” – du har säkert hört det uttrycket någon gång. Många gånger kan man referera till det uttrycket att personer som kommer från liknande uppväxtförhållanden passar bäst i relation till varandra. Personligen tror jag att det är så viktigt att omge sig av människor som har sett världen ur olika perspektiv för att man ska kunna växa genom varandra och utbyta erfarenheter. Jag refererar främst till uttrycket “lika barn leka bäst” vad gäller värderingar, normer och moral. När jag möter nya människor känner jag direkt igen “min typ av människor” genom att de vägleds och drivs av hjärtats röst. De är ärliga, autentiska och vågar vara äkta i en värld som är fake. De säger: “här är jag, take it or leave it”. De kör med raka rör och tydlig kommunikation. Tydliga gränser. Och framförallt – de respekterar mina gränser. De äger sina misstag och lägger inte över skulden på andra. Det är my kind of people. Där jag känner mig som mest hemma. 

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Har du någonsin frågat dig själv vilka som är din kind of people? Hur ser deras värderingar ut? Vad vägleder dem genom livet? Det här är en otroligt viktig fråga att ställa sig själv eftersom du blir som du umgås. Forskare har kommit fram till att om man slår ihop de fem närmaste personerna som man har i sitt liv. Och räknar ihop deras mindset, framgångar, hälsa och så vidare så blir du ett snitt av alla de fem personerna. Så vilka är dina fem närmaste personer som du tar emot råd från? Som får dela ditt liv med dig? Vilka är människorna som du tillåter dig att påverkas av? Vad har ni gemensamt? Finns det egenskaper hos dem som du tror att du skulle må bättre utan? Jag vet, jag vet. Jättesvåra frågor! Vem vill utvärdera sina nära och kära? Vi älskar ju dem! Inget säger att man behöver bryta kontakten med någon om man inte märker att det är direkt skadligt att ha hen i sitt liv. Men man kanske börjar omvärdera vart man söker sina råd i olika frågor. Och man kanske öppnar upp för att få in fler människor i sitt liv med andra egenskaper som inspirerar och kan få en att växa.

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Många gånger har min typ av människor genomgått liknande händelser i sina liv. Vår historia connectar oss på det planet. Igenkänningsfaktorn kan öppna många dörrar. Men för att jag ska kunna känna den där djupa kontakten med någon så krävs det att man har kommit dit i livet där man inte har en offerkofta på sig. Eller att man åtminstone är villig att ta av sig den för att äga sin nutid och sin framtid. Vad som hände igår kan vi aldrig påverka. Men genom att medvetet skapa stunden nu äger vi skapandet av våra framtida liv.

Jag connetar med människor på ett djupt plan som vill lära sig av gamla misstag och inte låter ett stökigt förflutet definiera dem som människor. Vi connectar därför att vi vill använda våra svårigheter och misslyckanden till att göra världen till en vackrare plats. Och vi finner varandra därför att vi ger och tar och på så sätt kan växa genom varandra. Vi sätter gränser och respekterar varandras. Det är så jag identifierar vilka mitt folk är. De som kanske inte alltid håller med mig, men som alltid, alltid respekterar min point of view. Och som alltid respekterar mig och de gränser jag sätter upp. Gränssättningen är min kompass till att veta vilka människor som är hälsosamma för mig att ha i mitt liv. Om du känner att du behöver stöd i hur du kan börja arbeta med gränssättning i ditt liv ska du nu få läsa om 7 tips som jag har skrivit ihop för hur du sätter upp hälsosamma gränser i ditt liv. 

Nummer 1 – Ta reda på vilka dina gränser är

First thing first. Har du någonsin funderat ordentligt över vilka dina gränser är? Vad är du okej med? Vad är du inte okej med? Det här är det första du behöver fundera över. För om du inte vet vilka dina gränser är, hur ska då andra veta det? Och om du inte har bestämt dig och känner dig stark i vad dina gränser innebär så kommer det att sända ut mixade signaler vilket är svårt för omgivningen att anpassa sig till.

Jag vet att det kan kännas konstigt att vissa gränser inte är självklara. Det finns så mycket i det här livet som borde vara självklart men som hos många människor inte är det. Läs nyheterna en gång så får du klara besked på det! Du kan tyvärr aldrig räkna med att andra människor har samma värderingar och lever efter samma normer och moral som du gör. Hur självklart det än är för dig, så är det tyvärr inte alltid lika självklart för andra. Därför är det så himla viktigt att ta reda på hur dina gränser ser ut.

Övning

Låt din omgivning vara dina speglar till hur väl du har satt upp dina gränser. Hur pratar dina barn till dig? Hur beter sig din partner mot dig? Hur behandlas du av din chef och dina kollegor? Allt som du inte känner dig okej med är dina gränser. Allt som du förväntar dig av din omgivning i olika sammanhang är dina gränser. Skriv ner allt du kommer på. Nästa steg blir att se över vem som går över dina gränser och vad det beror på. Har du varit tydlig i din gränssättning? Eller handlar det helt enkelt om att personen/personerna i fråga inte respekterar din gränssättning?

Nummer 2 – Sluta övertyga människor

Känner du att det är svårt att säga nej till saker? Att du inte riktigt kan säga nej om du inte har en “giltig” anledning att säga nej? Gör du ofta saker som du egentligen inte vill? Då är det här stycket för dig!

Du känner troligen igen dig i att när du säger “nej” så får du skuldkänslor. Du känner dig som en dålig vän om du inte alltid ställer upp. Eller du tror att människorna i din omgivning inte kommer att tycka om dig lika mycket om du säger ”nej” till något. Du tror att du behöver ha en “giltig” anledning för att säga ”nej” vilket medför att du ofta ställer upp på saker fast att du egentligen inte vill.

När du känner att du måste förklara och ge starka besked kring varför du tackar ”nej” till något är det samma sak som att du ger bort din egen kraft. Som att någon annan äger din tid och ditt liv. STOPP! Du har all rätt att känna efter vad som känns bra och mindre bra för dig. Låt det bli din enda kompass – vad din magkänsla säger åt dig. Människor som spelar på dina känslor och som försöker att manipulera fram ett svar hos dig som stämmer mer överens med vad de önskar än vad du önskar, respekterar inte dig. Du är inte den röda mattan som rullas ut för dem att vandra på genom sina liv. Så sluta agera som det! Se till att läka det inom dig som gör att du tror att du måste vara andra till lags för att du ska bli älskad. För sanningen är den att de människorna som verkligen respekterar dig kommer att stå kvar utan att ge dig skuld- eller skamkänslor när du säger ”nej”. 

Övning

Meditera och upprepa affirmationen: 

“Jag uppmärksammar det trauma i min kropp som får mig att känna skuld, känna mig dålig eller som att jag gör fel när jag säger “nej” till någon”

Se vilka känslor som dyker upp. Minnen. Var öppen för allt och känn allt som kommer upp. Om du vill kan du skriva ner det på ett papper och bränna upp det sedan. Eller avsluta meditationen med att tänka att du släpper taget om minnet. Hos många av oss sitter detta så djupt rotat att det krävs mer jobb än en enda meditation. Kanske upptäcker du att du behöver öppna upp dig för någon och få stöd. Kanske hos en närstående eller en terapeut. Bara du vet vad som känns rätt för dig. Var öppen för allt som kommer till dig.

Nummer 3 – Din tid är viktig

När du säger ja till något säger du nej till något annat. Det är en brain tattoo som jag tror att många av oss skulle behöva ha! Din tid är ditt liv. Vad du gör med din tid är det som blir ditt liv. Om du hela tiden ger bort din tid till andra, vad finns då kvar för dig att leva ditt liv så som du önskar? 

Många gånger kan det handla om att vi är rädda för att planera in saker därför att vi är rädda att inte kunna vara till lags om någon skulle behöva vår hjälp. I andra fall kan det vara att vi tror att vi alltid måste ställa upp om det är så att vi inte har något planerat. Man säger “ja, jag har ju ändå inget bättre för mig” trots att man helst av allt hade velat ta en skogspromenad för oss själva eller bara zappa framför Tv’n. För att du ska få lite perspektiv på det hela – när det gäller tid är vi människor alla likadana. Inför tiden så finns det varken rika eller fattiga. Vi har alla exakt 24 timmar varje dag, varken mer eller mindre. Vad som definierar oss är hur vi använder oss av den tiden. 

Om någon ber dig om att göra något som du får en känsla av att det verkligen inte känns rätt för dig att säga “ja” till – lyssna på din kropp! Den signalerar av en anledning. När du säger ja till något som du egentligen vill säga nej till kanske du vill gräva lite djupare i varför det inte kändes rätt för dig att göra vad personen bad dig om? Vad var det som triggades? Det är så du kommer närmare din sanning. Kanske kommer du i kontakt med gamla sår som behöver läkas för att du ska vilja säga ja nästa gång. Eller så ser du ett mönster hos den personen att hen alltid hör av sig när hen vill ha något från dig, men aldrig annars. Våga gräv lite och se vad du hittar. Här ska du alltid lita på din magkänsla, din intuition. Din intuition är den där allra första känslan du får. Gå alltid på den. Om det dyker upp frågetecken kring andra personer och deras avsikter så rekommenderar jag dig att prata direkt med dem om vad du känner. Basera ingenting på antaganden, utan ställ frågor. Ibland är personer inte alls medvetna om sitt eget beteende. 

Övning

Ta reda på vad du önskar lägga mer tid på. Skriv ner vad du mår bra av att göra. Eller något du önskar lära dig. Sedan planerar du in det. Avsätt en dag och en tid för att göra det du önskar göra. Se till att ha några inbokade tillfällen varje vecka där du har planerat in tid för det du önskar göra. Det här kan hjälpa dig att respektera din egen tid och att säga nej till att alltid ställa upp för andra. Dyker det upp något som du hellre vill göra just den dagen du har planerat in din tid kan du alltid planera om. Det handlar inte om vad det är du gör med din tid. Utan snarare att du lär dig att respektera din tid och ditt liv genom att göra val som stämmer överens med din magkänsla och att prioritera din tid. Dig själv. Det ger dig möjligheten att öva på att säga “nej” när du vill säga “nej”. Och kom ihåg – du behöver aldrig gå in i djupa förklaringar om varför du säger nej. “Jag har något annat planerat” räcker gott och väl! Om det känns hälsosamt för dig kan du även erbjuda dig att hjälpa till vid ett annat tillfälle. Men det är viktigt att det känns hälsosamt och att du gör det som känns rätt för dig. Att du gör det av rätt anledning.

Nummer fyra – “Det där känns inte bra för mig”

De flesta av oss har någon gång i livet varit med om att någon ber oss att göra något som inte ligger innanför ramarna av våra värderingar. Att testa gränser är vad alla gör. Genom de gränser vi behöver följa och som vi får hjälp med att lära oss att sätta upp under uppväxten skapas basen för vår trygghet. Framförallt i tonåren är det vanligt att vi testar våra och varandras gränser på de mest utmanande sätt. För de ungdomar som under barndomen fick lära sig att sätta hälsosamma gränser och att respektera andras kommer tonårens gränsöverskridningar vara lättare att hantera. Men om man aldrig har känt sig trygg med att sätta gränser eller har fått lära sig att respektera andras är det vanligt att tonåren blir en tid med att testa på mycket som kommer att göra ont både i magen och i hjärtat. 

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Om vi aldrig får hjälp med att lära oss att sätta hälsosamma gränser och att respektera andras gränser så kommer beteendena följa med oss upp i vuxen ålder. De kommer att visa sig i våra vuxna relationer. I våra roller som föräldrar. I våra roller som kollegor och partners. Vad som är positivt med det här är att vi har all möjlighet i världen att lära oss att sätta gränser och att lära oss att respektera andras. Börja fundera över hur du gör när någon ber dig säga eller göra något som strider emot din moral. Blir du ledsen? Arg? Skäller du ut personen och frågar “vem tror du att jag är? Hur kan du ens med att be mig om det där?” Om du reagerar på ett eller annat sätt ger du bort din kraft. Att reagera på något som någon annan gör är att ge bort sin energi. Därför är det så viktigt att fundera över vad det är vi reagerar över. Vad du kan göra i stället för att reagera är att agera genom att vänligt men bestämt ta avstånd från det personen önskar av dig. Att säga “det där är jag inte bekväm med att göra” är att ta tillbaka din kraft och att stå i din egen sanning. Du behöver inte förklara varför. Du behöver inte ifrågasätta den andre personen. Du behöver bara markera att ”nej, där går min gräns. Det här går jag inte med på!” Om en person ifrågasätter dig och försöker pusha dig att förklara varför så ska du veta att du aldrig behöver förklara dig varför något inte känns rätt för dig. Aldrig. En person som respekterar dig kommer att respektera att du säger ifrån. 

Övning

Ta en vecka där du uppmärksammar varenda beslut du fattar. Från besluten du fattar på arbetet till besluten du fattar med din partner och dina barn. Vänner och övriga familjemedlemmar. Hur känns dina beslut? Kommer de från en plats inom dig som känns trygg och bestämd? Eller kommer de från något som skaver och känns tvingande? Skriv ner alla beslut du fattar under den här veckan som inte känns bra. Där du går emot din egen moral eller när du går emot vad som känns rätt för dig. Ta reda på vilka relationer det här uppstår i och vid vilka tillfällen. Här kan du snart få en tydlig karta över hur väl du lever din egen sanning. Om du lever efter din egen moraliska kompass eller andras. 

Nummer 5 – Ge tillbaka kraften till andra

Det kan vara så att vi ibland curlar våra barn. Föräldrar. Syskon eller vänskaper. Vi kanske tror att vi hjälper dem när vi tar på oss att göra saker åt dem som vi vet att de egentligen skulle klara av att göra minst lika bra själva. Många gånger sker det av gammal vana. Man har alltid ställt upp på att skruva upp den där hyllan. Eller att ta på sig rollen som festfixare när det planeras en familjesammankomst. Kanske matar du barn som faktiskt kan äta själva eller klär på dem kläderna som de klarar av att klä på sig själva.

När vi fortsätter att göra saker som andra ber oss om fast att de är precis lika kapabla att utföra det själva är det inte vad vi kanske tror att det är. Ofta tror vi att vi hjälper dem och att vi gör en god gärning. Men sanningen är den att det enda vi hjälper de här personerna med är att felaktigt tro att de är inkapabla eller oförmögna. Vi hjälper dem att vara i ett tillstånd där de inte behöver ta eget ansvar. Självklart har vi olika egenskaper och kunskaper. En välorganiserad person kanske lämpar sig bättre för att organisera. Om man inte ser det här som ett problem så bortse från den här punkten. Men hur vore det om du vid ett tillfälle ställde upp och visade din vän hur man gör för att använda ett vattenpass och mäta ut hålen i väggen? Hur vore det om du hjälpte din vän genom att dela med dig av din kunskap om hur man använder borrmaskin skruv och plugg? I stället för att varje gång, vid varje flytt ställa upp och borra upp hyllor och tavellister. När du delar med dig av din kunskap hjälper du andra att utvecklas. Genom att hjälpa dem att ta eget ansvar över saker som de själva klarar av att göra hjälper du dem att växa som människor. Du ger tillbaka kraften till dem när du säger: “Jag vet att du är kapabel att klara av den här uppgiften själv”. Genom att ge tillbaka kraften till den andre personen sätter du en hälsosam gräns där du gärna ställer upp på att hjälpa till när du verkligen behövs. I stället för att göra saker som du kanske gått runt och stört dig på för att du inte förstår varför personen inte fixar det på egen hand. Det här kan till och med leda till fina diskussioner där man tillsammans kan växa. Kanske ges det ett utrymme för personen att komma i kontakt med ett oläkt sår om man får tillfälle att reflektera över varför man ber om hjälp med något som man själv skulle klara av att göra. 

Övning

Börja fundera över varje gång du gör något för någon annan. Hur känns det? Känner du dig irriterad eller frågande till varför du måste göra det? Varför ställer du då upp på det? Tror du att du måste göra saker för andra för att de ska älska dig? Vilka saker ställer du upp på att göra för andra som de själva skulle klara av? Många av oss människor är hjälpsamma och tycker om att hjälpa andra. Det är en jättefin och värdefull egenskap. Men det ska inte kännas dränerande att hjälpa någon. Det ska kännas givande, att man ger av sin tid och energi från hjärtat. Det innebär inte alltid att vi tycker det är roligt att utföra det vi hjälper till med. Och självklart ska vi ställa upp för människorna i våra liv. Men är det verkligen balans i givandet och tagandet i dina relationer? Ger du din hjälp där den verkligen behövs eller ger du din hjälp för att det alltid har varit så?

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Nummer 6 – ta ett break när du behöver

Räck upp en hand om du är bra på att ta hand om dig själv! Om du är det, grattis till dig! Fortsätt med det. Men om du är en person som allt som oftast ser dig själv hamna i andra rummet så är den här punkten skriven för just dig! 

Att ta ett break från allt kan se lite olika ut för olika människor. En del behöver kanske be om en timme för att få andas ifred. Be partnern att sköta alla kvällsbestyren medan man själv bara rår om sig själv en stund. Man kanske har haft en tuff dag eller en tuff vecka och behöver tid för sig själv. Oavsett vad det beror på att du känner behovet av att ge dig själv tid att ta hand om dig själv så är sanningen denna – det är viktigt att lyssna till den känslan! Om du inte ser efter dig själv och dina behov så kommer du heller inte att kunna se efter någon annan. Relationer har aldrig handlat om att någon ska vara en martyr och offra sig själv och sitt välmående till vilket pris som helst. 

Det kan hända att du har planerat något som du egentligen vill göra. Men så känner du hur all energi har runnit ur dig och allt du vill göra är att helst av allt krypa upp i soffan med en kopp te och gråta. En hälsosam relation har utrymme för det här. Där finns det förståelse för att sådant sker. Och man uppmuntrar varandra att välja sig själv först. Det betyder inte att personen i fråga inte kan känna sig ledsen och besviken över att er träff behövdes ställas in. Men det får aldrig innebära att du blir skuldbelagd över att du väljer att rå om dig själv när du behöver det. Om någon skulle försöka att manipulera dig att ändå  göra det som var bestämt trots att du tydligt sagt ifrån så är den relationen skräp. Det är skillnad på att ha en person som hjälper en att komma ut om man exempelvis känner sig deppig. Och en person som försöker få dig att gå över dina gränser genom att offra ditt välmående.

Övning

När var senast du tog en stund för dig själv och verkligen kände efter hur du mår? När tog du en skogspromenad eller ett bad med ansiktsmask och tända ljus? Försök att fundera över hur ofta du tar dig stunder att ta vara på dig själv. Ju oftare du gör det, desto mer självkärlek och självrespekt har du förmågan att visa dig själv. Desto mindre du gör det, desto större behov finns det att utveckla en starkare självkärlek och självrespekt. Vi lever alla olika liv, och att ta hand om sig själv kan vara i det stora och i det lilla. En ensamstående förälder kanske inte har samma möjlighet till egentid som en förälder som lever i en relation till exempel. Men man behöver hitta sina sätt att ta hand om sig själv och sin egen energi. Ingen vill göra någon annan besviken. Men ibland behöver man välja på att antingen göra någon annan besviken eller att göra sig själv besviken. Om du behöver välja mellan dessa två, välj det första, som också oftast är det svåraste – att göra någon annan besviken. Man klarar av att vara en person som ger och ger och tillslut går på tomlåga. Ända tills man inte orkar mer. Och den dagen kommer man inte att kunna vara till nytta för någon annan. Din energi är viktig. Ditt liv är viktigt. DU ÄR VIKTIG!

Nummer 7 – “Ett nej är alltid ett nej”

Även om jag önskar att det inte vore så, så vet jag att väldigt många av oss har fått vara med om att det “nej” man har uttryckt inte betyder något för den andre. Både i det stora och i det lilla. Man kanske har sagt nej till en kyss. Nej till att bli retad. Slagen. Nej till en dans. Nej till sex. Nej till vad som helst som inte känts rätt för en men inte blivit hörd. Inte blivit respekterad. Alla som någon gång har varit med om att någon fullständigt skiter i ens “nej” vet hur liten man känner sig. Alla som har varit med om att erfara andras oförmåga att respektera ens ställningstagande vet hur ont det kan göra. Man vet hur vidrigt det kan kännas. Hur värdelös man kan känna sig. Att inte bli hörd. Inte bli sedd. Att inte bli respekterad.  

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Giftiga och ibland även farliga relationer identifieras ofta genom en oförmåga hos en eller flera parter att respektera ett “nej”. Förhoppningsvis har du inte dessa människor i din direkta närhet. Men oavsett hur fin och respektfull inre krets man har kan vi alla drabbas av ett möte med en person som inte respekterar ditt nej. De finns överallt i samhället. I alla samhällsklasser. I alla yrkeskårer. Det är narcissisten som lever på att äga dig. Det är våldtäktsmannen som brinner för att ta sönder dig. Det är rånaren som andas genom att stjäla från dig. Misshandlaren som står upp genom att trampa på dig. Deras inre kompass bygger på att överrösta ditt “nej” med sitt eget hänsynslösa “ja”.

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Vi kan alla drabbas av de här människornas vidriga handlingar. Ibland befinner vi oss tyvärr på fel plats vid fel tillfälle. Det kan vi inte råda över mer än att vara försiktiga. Men vad vi kan påverka är att se till att inte befinna oss i närheten av kretsar där den här typen av människor existerar. Även om det är vänners vänner så är risken alldeles för stor för att drabbas av något dåligt. Och om din bästa vän är bästa vän med en hänsynslös psykopat kanske du behöver fråga dig själv vem din bästa vän verkligen är. Vi behöver utvärdera våra relationer och se över vilka beteenden som finns där. Se till att agera när vi ser beteenden som vi inte anser är lämpliga. Att tydligt ta avstånd från allt som inte är i balans med våra värderingar. Att vi aldrig någonsin kompromissar över våra eller andras “nej”. Ett “nej” är alltid ett “nej”. Ett “nej” behöver inga förklaringar, inga ursäkter. Ett “nej” kräver bara handling. Antingen handling genom att den andre respekterar. Eller att man bryter med den personen som inte respekterar ens nej. 

“Actions speak louder than words”

Övning

Fundera över om du någonsin har upplevt att någon har gjort något mot dig trots att du har sagt nej. Om du har det, har du läkt ifrån den eller de situationerna? Om du inte har det, då är det dags att göra det nu. Våga plocka fram de här gamla händelserna och se på dem med ärliga ögon. Berätta för dig själv att du inte kunde styra över vad den andre personen valde att göra. Att det inte är ditt fel att den andre personen inte var förmögen att respektera ditt “nej”. Du förtjänar respekt, oavsett om du säger nej med kroppsspråk eller verbalt. I alla situationer. Ditt “nej” ska alltid bli respekterat och om människor brister i att kunna respektera det är det bara deras fel. Inte ditt. Utvärdera om du har människor i ditt liv idag som inte respekterar ditt “nej”. Försök att se det för vad det är – det är en människa som inte respekterar dig. Oavsett om det är en nära familjemedlem, en granne, vän eller kollega. Ingen får göra något mot dig som du säger “nej” till. Om du har människor som inte respekterar dig i ditt liv, försök att prata med någon annan om det. Helst någon utomstående. Ibland kan det krävas terapi för att man ska kunna se de här beteedena hos människor, speciellt om det är närstående.

När du har oläkta trauman bär du kvar på den energin som är kopplad till traumat. Genom att bära den energin attraherar det in människor i ditt liv som har samma energi. Det är en av de största orsakerna till varför du behöver läka dina trauman. För annars kommer energin från traumat att fortsätta att manifesteras i ditt liv där du upplever samma typ av svek eller respektlöshet. Det här sker för att du ska bli medveten om vad du har att läka. Det är så universum fungerar. Det skapar tillfällen i ditt liv att se dina oläkta sår och att ge dig utrymme att läka dem.

Att sätta hälsosamma gränser, gränssättning

Jag hoppas att det här inlägget har hjälpt dig att se ditt eget värde. Att förstå hur viktiga dina gränser är. Hur viktigt det är att du tar tillbaka din kraft och bryter med människor som envist vägrar respektera dig. Om du inte är van vid att sätta gränser behövs det ofta träning för att det ska bli en vana. Ju mer du övar dig i att sätta hälsosamma gränser, desto mer kommer du att förstå hur självklart det är att andra ska respektera dem. Och ju mer hälsosamma gränser du sätter upp i ditt liv, desto finare relationer kommer du att kunna ha med människorna runt omkring dig. För de människorna som verkligen vill finnas i ditt liv och som vill respektera dig kommer att anpassa sig till dina gränssättningar. Medan du kan sålla bort människorna som bevisligen struntar fullkomligt i dig och dina behov.

Var inte rädd för att såra andras känslor. Var rädd för att såra dina egna känslor. Och våga börja nysta i vad det bottnar i att du hellre sårar dig själv än andra. Kom ihåg att du är den enda människan som alltid kommer att finnas med ända tills du dör. Och om det är någon relation du ska vårda här i livet så är det just relationen till dig själv. Period.

Självrespekt och kärlek till sig själv är det viktigaste – allt börjar hos dig!

Kärlek och respekt Mary ❤

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Nymåneritual i jungfruns tecken

Ikväll är det dags för en efterlängtad nymåneritual! Nymånen infaller i jungfruns tecken idag den 7 september och det...

4 Kommentarer

 1. My

  Fina fina du. Det här var precis en sådan text jag letade efter. Googlade för att hitta tips på att bli bättre på att sätta gränser, då jag insett att jag lärt mig gränssättning i arbetslivet men i nära relationer är jag som en dörrmatta. Så bra med övningar för att fördjupa de insikter du delar med dig av i texterna. Wow. Kärlek och respekt för att du skrivit detta i lägget. Tack!

  Svara
  • marywritings@gmail.com

   Det är jag som ska tacka! Tack för att du läste och kommenterade 🙂 Förstår dig helt och fullt. Gränssättning i nära relationer kan vara en riktig pers. Där är mönstren ofta så invanda och man upplever förväntningar på sig själv och andra samtidigt som de känslomässiga banden kan göra det svårare att våga lyssna in sin egen sanning och stå starkt i den i alla lägen. Vi lär så länge vi lever! Önskar dig en fortsatt fin dag 🥰

   Svara
 2. Lenaa

  Wow, vilket inlägg! Precis hittat till din blogg och detta är första inlägget jag läser. Att du så tydligt och via exempel berättar vad det innebär att sätta gränser och vikten av det. Hur du ger övningar så att jag faktiskt kan ta tag i det, det har jag saknat i nästan alla inlägg i bloggar/Instagram osv.
  Du krånglar inte heller till det i språket utan pratar till mig som en människa.
  Detta inlägget är bookmarked!
  Tack ❤️

  Svara
  • Mary Davidsson

   Vad fint skrivet, tack! ❤️ Jag är glad att du fann texten värdefull. Välkommen till bloggen, jag är glad att du är här! 🤗

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning