Välj en sida

Så får du i ditt barn vitaminer och bra näring

Vitaminer till veganska barn

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juli 7, 2021

Hej kära förälder eller vårdnadshavare! Är du en av oss som har ett barn som trilskas med maten? Som bara grimaserar åt grönsaker och frukt? Ett barn som äter väldigt selektivt om knappt något alls ibland? Oroar du dig för om ditt barn får i sig den näring som behövs? Tro mig, jag vet precis hur det känns! Och jag har en perfekt lösning till dig som jag kommer att presentera i det här blogginlägget. Längre ner kommer du att finna ett veganskt recept som jag använder mig av dagligen för att Keeyan ska få i sig det han behöver. 

Vitaminer till veganska barn

Vår historia

Min son Keeyan har ätit väldigt selektivt ända sedan han började förskolan. Innan dess var han nyfiken på all mat. Han drack mina gröna smoothies och älskade ärtor, broccoli och andra grönsaker. Frukt mumsade han i sig med god aptit. Men i samband med att han började på förskolan så försvann hans nyfikenhet till maten. Det var en tuff inskolning för honom och han hade svårt att anpassa sig.  Det var som att omställningen blev så stor för honom och att det visade sig i matsituationerna framförallt. Han åt i princip ingenting alls på förskolan. De gav honom smörgåsrån och ibland smakade han på något. Men det var ofta som han knappt fick i sig något alls under hela dagen. Situationen övergick tillslut även till matsituationen hemma och det han förut hade älskat att äta det ville han inte längre ens titta på. Det mynnade ut i att han idag äter väldigt selektivt. De råd jag har fått från Bvc är i princip att ge honom det han tycker om att äta. Vilket har handlat om pasta, bröd, vegokorv, pannkakor och yoghurt. Som det näringsfreak jag är har jag verkligen fått tänka till för att se till att Keeyan får i sig de vitaminer och mineraler som han behöver. 

Tips på hur du får i ditt barn vitaminer

*Vegetarisk kost är fri från kött men innehåller ägg och/eller mejeriprodukter

**Ickeanimalisk eller vegansk kost är fri från all mat och dryck som innehåller produkter från djur, exempelvis kött, mjölk, ägg etc.

Lösningen har varit att blanda i externa källor av till exempel Omega-3 i den maten han tycker om att äta. Linfröolja är till exempel ett jättebra veganskt alternativ för att få i sig den livsviktiga fettsyran Omega-3. Jag ringlar alltid i en skvätt linfröolja i yoghurten och blandar den tillsammans med kanel. Eller över pastan eller mellan pannkakorna. Andra vitaminer som B12 får han i sig genom sugtabletter som smakar gott. D-vitaminolja som man får från bvc blandas också med maten. Kan även droppas på mackan eller ovanstående alternativ. Tidigare drack Keeyan även smoothie gjord på banan, jordgubbar och yoghurt. I den var det perfekt att blanda i vitaminer och grönsaker. Probiotika till exempel finns att köpa i kapselform. Man öppnar enkelt upp kapseln och häller ut innehållet i smoothien innan den blandas. Det finns många vitaminer som finns i kapselformat. I annat fall går det lätt att pulverisera vitamintabletter i en mortel. Det har jag använt mig av och det fungerar superbra. Vi vet alla att det bästa alternativet för att få i sig vitaminer är genom färsk frukt och färska grönsaker. Det finns inget nyttigare man kan ge sitt barn och sig själv att äta. Men när barnen vägrar äta frukt och grönsaker så behöver man hitta alternativ som är bättre än att helt acceptera att de blir utan de livsviktiga vitaminerna. Rådgör med en dietist om vilka tillskott ditt barn behöver. Du får hjälp med en dietist genom bvc eller via barnets skola, beroende på hur gammalt ditt barn är. 

Vitaminer till veganska barn

Vänd dig till rätt källa för att få de bästa råden

Om ditt barn äter ickeanimalisk kost**, se till att få träffa en dietist som är kunnig inom det området. Av egen erfarenhet vet jag att de uråldriga och felaktiga kostråden om att barn måste äta kött och mjölkprodukter för att överleva är väl inbitna inom den branschen. Jag har personligen fått stå på mig med att Keeyan inte ska äta kött, fågel eller fisk (finns så mycket bättre vegetabiliska alternativ till Omega-3 bland annat). Han har varit vegetarian* från födseln. Men jag har tidigare inte haft full tillit till mig själv och istället lyssnat på omgivningen när det gäller mjölkprodukter. Han har aldrig druckit animalisk mjölk, men han har ätit pannkakor med mjölk och ägg i receptet, han har ätit yoghurt, ost och animalisk grädde. Vad man sa till mig var att det var farligt att låta små barn äta vegansk kost** och att om han inte skulle äta kött så behövde han få i sig vitaminerna som finns i yoghurt, ost och ägg för att utvecklas normalt. Man sa att vegansk kost skulle vara mer lämplig när han blev lite äldre. Där vek jag mig och litade inte till den kunskap jag själv hade. För det är sant. Att äta vegansk kost kan vara farligt för hälsan oavsett om man är vuxen eller barn. Men det handlar inte om att maten är fri från animalier, för det är bara ett jättestort plus att skippa animaliska produkter, sett ur ett hälsoperspektiv (och ur alla perspektiv). Utan det handlar snarare om att man behöver hitta andra källor till D-vitamin och Omega-3 till exempel och genom att äta olika slags grönsaker, frukter, fröer och nötter så får man i sig det man behöver. Vem som helst hade fått vitaminbrist om man levde på endast bröd eller pasta till exempel. Det vill säga en ensidig kost med alldeles för få källor till vitaminer, fibrer och mineraler. Vill du veta mer om hur animaliska produkter är direkt skadliga för kroppen så rekommenderar jag att du sätter dig in i ämnet genom dokumentärer eller en enkel google-sökning.

Vitaminer till veganska barn

Några dokumentärer jag rekommenderar starkt för att få kunskap och bra perspektiv ur olika synvinklar är Cowspiracy, What the health och Forks over knives. Jag vet att vi alla föräldrar vill ge det som är bäst för våra barn. Men ibland gäller det att själv söka information utanför vårdinstituten som till exempel bvc. När du sätter dig in lite mer i ämnet så kommer du att förstå att hälsoskäl är det absolut sista som djurindustrin handlar om. Och du kommer att förstå varför vårdinstituten rekommenderar tallriksmodellen där animaliska produkter är en självklar del av  varje mål under dagen. Det handlar inte om din hälsa. Om du verkligen bryr dig om din hälsa så rekommenderar jag dig att ta saken i egna händer och utbilda dig. Jag skulle kalla det att vakna upp till den verkliga verkligheten! När du utbildar dig så kommer du att förstå vad det är du har blundat för i hela ditt liv. Någon annan kanske satte på dig skygglapparna när du var liten, men du är den som har valt att fortsätta behålla dem på. Fram tills nu. Kanske blir det här blogginlägget startskottet till din och din familjs medvetenhet kring konsumtion av animaliska produkter och dess negativa påverkan på er hälsa och mycket mer än du kan ana. Kanske blir det nu du gör aktiva och medvetna val där du hjälper dig själv och din familj att uppnå bättre hälsa samtidigt som ni bidrar till otroligt mycket gott i världen. 

Vitaminer till veganska barn

Detta receptet är fullproppat med vitaminer

Här kommer ett recept som min son älskar! Genom denna smoothie med chokladsmak får han i sig grönsaker och frukt. Vi använder bland annat macapulver och probiotika som kosttillskott. Det finns en hel del superfruits på marknaden som innehåller massor med näring, vitaminer och antioxidanter. Den här smoothien är helt fri från animalier så den är perfekt även för dem som är laktosintoleranta. Den är även fri från gluten. När du använder ickeanimalsk mjölk vill jag rekommendera dig att välja alternativ som inte bidrar till regnskogsskövling. Jag använder Alpro’s chokladdryck. Dock innehåller den socker vilket även det är en hälsobov. Men jag anser att man behöver finna alternativ som fungerar och det här är det närmaste smoothie jag lyckats komma den senaste tiden (tro mig, jag har testat det mesta). Smoothie är som tidigare nämnt ett perfekt alternativ till att smyga ner frukt och grönsaker i som barnet inte kommer att känna av. Rätt komponerad blir smoothien en riktigt smaklig vitaminbomb.

Vitaminer till veganska barn

Om ditt barn har väldigt svårt för nya smaker rekommenderar jag dig att skynda långsamt. Börja med att servera chokladdrycken mixad med bara lite banan, lite linfröolja och D-vitamin vid några tillfällen. Testa sedan att tillsätta någon mer frukt och servera det några dagar framöver. Sedan kan du lägga i fler vitaminer i pulverform och/eller grönsaker. 

Vitaminer till veganska barn

För att göra barnet nyfiket på smoothien kan du köpa en cool mugg eller ett roligt glas med sugrör. Kanske kan barnet välja muggen själv. Jag fixade ett lite roligt glas till Keeyan och sa att det var ett smoothieglas som man bara dricker en jättegod chokladsmoothie ur. Det gjorde honom nyfiken på smoothien och nu älskar han att dricka den ur sitt alldeles egna kaktus-glas (se bild längst ner)! Testa dig fram. Men försök att inte göra en big deal av att du introducerar något nytt. Låt det bara bli en grej som sker, som att du serverar vad som helst. Om barnet inte vill smaka eller dricka upp så är det vad det är. Testa en annan gång eller med ett annat recept på smoothie. Om ditt barn har svårt för bitar, se till att mosa frukten och grönsakerna ordentligt så att det mixas till en slät dryck utan klumpar.

Ingredienser 1 portion

 • 2 dl Alpro chokladdryck 
 • ½ banan
 • En sked avokado
 • En bit äpple
 • En bit päron
 • Valfri grönsak
 • 1 tsk linfröolja
 • Eventuella kosttillskott/superfruits (tänk på att det kan smaka en del av vissa alternativ så se till i så fall att balansera med mer chokladsmak via kakao eller mer banan till exempel)

Gör så här

 1. Skala frukten och mosa den så fint som möjligt 
 2. Mosa grönsaken och ta bort så mycket av skalet som det går, lägg i även saften som kommer från att du mosar grönsakerna (rekommenderar paprika, kokt morot eller ärtor. Har du en riktigt kraftfull mixer kan du lägga i vad som helst, gärna sallad och spenat
 3.  Lägg i allt det mosade i mixern och häll i chokladdrycken, oljan och eventuella kosttillskott
 4. Mixa ordentligt under någon minut tills drycken blir helt fri från klumpar
 5. Färdig att avnjutas
Vitaminer till veganska barn

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

Vegansk kebabrulle (sjukt god!)

Jag dyker rakt in - VEGANSK KEBABRULLE! Japp, du läste helt rätt. Erkänn det vattnas redan i munnen på dig? Förstår...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning