Välj en sida

Surdegsgrund till den perfekta surdegen

Surdegsgrund av råg

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juni 28, 2021

Finns det något mer tillfredsställande än att ta ut en plåt med rykande, nybakade frallor? Knappast. Är frallorna dessutom bakade på surdeg kan du äta dem med gott samvete. Riktigt gott. Typ supergott! Därför ska jag guida dig igenom surdegsdjungeln till ett fantastiskt recept på otroligt goda surdegsfrallor som du och hela familjen kommer att älska!

Att baka surdegsbröd är att skapa något med mycket kärlek. Det är också därför resultatet blir så gott. Att det tar längre tid att baka surdegsbröd innebär inte på något sätt att det blir mer avancerat eller krångligt att baka det. Det är faktiskt väldigt enkelt. Och när du dessutom gör dubbel sats med en gång så har du bröd att stoppa i frysen så att du klarar dig ett tag. Det kanske låter övermäktigt att behöva vänta flera dagar innan du har ditt nybakade bröd färdigt och redo att avnjutas. Men det är faktiskt bara totalt kanske 5 minuter som du lägger på momenten innan brödet bakas ut. Degen jäser för sig själv och allt du behöver göra är att låta den vara tills det har jäst färdigt. Låt mig förklara processen för dig.

 1. Det första du gör när du bakar surdeg är att starta en surdegsgrund. Det är genom surdegsgrunden som brödet kommer att jäsa. Till surdeg behövs alltså aldrig vanlig jäst även om man kan tillsätta det för att förkorta jäsningstiden något. Surdegsgrunden behöver fyra dagar på sig för att bli färdig, sedan är den klar. Och det bästa med surdegsgrunden är att du gör den en gång, sen behöver du inte göra den igen utan den står sig i kylskåpet. I det här inlägget kommer du att få veta hur du gör en surdegsgrund (superenkelt) och hur du tar hand om den för att den ska leva vidare i många, härliga surdegar framöver
 2. Nästa steg är att skapa en fördeg. Alltså en deg som ska få jäsa för sig själv innan den slutgiltiga degen bakas ut till bröd. Fördegen är superenkel att slänga ihop och sen ska den bara stå i ett par timmar tills den har gottat till sig ordentligt
 3. Nu kommer sista jäsningsprocessen innan du får baka ut ditt härliga surdegsbröd! I det här steget blandar du alla ingredienser med fördegen och sen ska du låta degen jäsa till dubbel storlek. Din surdeg kan behöva lite extra kärlek när du bakar på en ny surdegsgrund. Efter att surdegsgrunden är några veckor gammal så kommer den här sista jäsningsprocessen att ta kortare tid. Klicka här för att läsa om hur du gör när du har en ung surdegsgrund och hur du gör när surdegsgrunden är några veckor gammal
 4. Nu får du snart hugga in på det härliga surdegsbrödet som du har bakat med kärlek! I det här inlägget går jag igenom steg för steg hur du gör för att baka härliga surdegsfrallor. Varför surdegsfrallor? Perfekt att frysa ner det antal man önskar. Tinar snabbare än en hel limpa. Och de är dessutom precis lika enkla att göra.

Här får du receptet på en stabil och bra surdegsgrund gjord på rågmjöl.

Surdegsgrund dag 1 

Ingredienser

 • 1,5 dl vatten
 • 1 dl grovt rågmjöl, ekologiskt 

Gör så här

 1. Blanda vattnet med rågmjölet i en burk. Jag brukar använda en glasburk. Se till att den är ordentligt ren
 2. Ställ burken på ett mörkt och lite varmt ställe. Ovanför kylskåpet brukar vara ett bra ställe att låta den stå på
 3. Lägg över en bakduk eller sätt över bakplåtspapper som du sticker hål i med en tandpetare och fäster med ett gummiband. Burken ska alltså inte stängas med ett lock. Syret behövs för att jäsningsprocessen ska dra igång
Surdegsgrund av råg

Surdegsgrund dag 2-3

Gör så här

Från och med dag 2 ska du röra om i burken med en ren sked. Rör om både morgon och kväll. Du ska alltså inte tillsätta några ingredienser, utan surdegsgrunden ska bara röras om så som den är.

Surdegsgrund av råg

Surdegsgrund dag 4

Ingredienser

 • 1,5 dl grovt rågmjöl, ekologiskt
 • 1 dl vatten

Gör så här

 1. Blanda ner mjölet och vattnet i burken och rör om ordentligt
 2. Lämna burken med bakduk eller papper över sig i några timmar
 3. Nu är surdegsgrunden färdig! Nu ska du se massor med små bubblor i surdegsgrunden vilket tyder på att den har börjat leva. Doften ska vara frisk och syrlig. Nu kan du börja baka fördegen direkt. Eller så kan du låta burken stå i kylskåpet tills det blir dags att baka.
Surdegsgrund av råg

Så håller du liv i din surdegsgrund

Låt den stå försluten med lock i kylskåpet. En gång i veckan “matar” du den med 1 dl grovt rågmjöl och 1 dl vatten så att surdegsgrunden får mer näring. Känns det krångligt att behöva ännu en sak att behöva hålla reda på i vardagen? Hmm, finns det några ursäkter längre i vårt smarta samhälle? Äger du en smartphone kan du skriva en notis som påminner dig om att du ska mata surdegsgrunden. Eller så försöker du helt enkelt få in en rutin på att mata surdegsgrunden vid samma tillfälle när du gör något annat en gång i veckan. Som när du vattnar blommorna till exempel. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Vegansk kebabrulle (sjukt god!)

Jag dyker rakt in - VEGANSK KEBABRULLE! Japp, du läste helt rätt. Erkänn det vattnas redan i munnen på dig? Förstår...

1 kommentar

 1. Birgitta Davidsson

  Detta ska testas aldrig satt en surdeg förut.

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Så enkelt gör du en fördeg till surdegen | marydavidsson.com - […] jobbat! Nu har din surdegsgrund blivit härligt bubblig och det är dags för dig att börja baka! Du börjar…
 2. Baka enkla och jättegoda surdegsfrallor | marydavidsson.com - […] jobbat! Du har skapat en perfekt surdegsgrund och en prima fördeg – nu är det dags att tillsätta resten…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning