Välj en sida

Så enkelt gör du en fördeg till surdegen

Fördeg till surdeg

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juni 28, 2021

Snyggt jobbat! Nu har din surdegsgrund blivit härligt bubblig och det är dags för dig att börja baka! Du börjar med att sätta en fördeg, vilket är superenkelt! Fördegens uppgift är att aktivera all jäsförmåga och brödet får dessutom ännu mer smak av att fördegen står och drar. 

Är du en av dem som föredrar det enkla och det smidiga framför det nyttiga och smakrika (jag har också varit en sån 🙋‍♀️) kanske du tycker att det känns lite väl mycket att göra för att få sig en macka. Helt förståeligt, om du inte har bakat eget surdegsbröd förut. Men när du har fått till ditt första perfekta surdegsbröd så kommer du fatta grejen. Och du kommer inte att vilja äta något annat i brödväg framöver. Ingenting är krångligare än vad man gör det. Och det mesta i livet som fungerar väldigt bra kräver bara lite planering. Detsamma gäller ditt brödbak. När din surdegsgrund är klar och du har satt fördegen så tar det ca 18-20 timmar innan brödet är färdigt. Och tro mig – väntan kommer att vara så värd det! Tips på hur du kan tänka för att planera ditt brödbak:

Nybakta surdegsfrallor till frukost

Sätt fördegen på morgonen dagen före och gör den slutliga surdegen samma kväll. Låt sedan surdegen stå och jäsa över natten så har du en perfekt deg som är redo att bakas ut och gräddas lagom till frukost.

Nybakat surdegsbröd till middagen

Sätt en fördeg på kvällen innan du går till sängs. Gör den slutliga surdegen på morgonen efter och låt den jäsa tills det är dags för middag.

Recept på fördeg

Ingredienser

  • 1 dl surdegsgrund
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna ordentligt i en bunke till en slät smet
  2. Plasta in bunken och ställ den på en plats som är varm. Ovanför kylskåpet brukar funka fint
  3. Låt fördegen stå i minst 12 timmar
Fördeg till surdeg
Fördeg till surdeg
Fördeg till surdeg

När fördegen har fått stå i minst 12 timmar är den redo att bakas ihop med resten av ingredienserna till den slutliga surdegen. Snart har du dina surdegsfrallor redo att ätas! Tryck här på denna länk för att komma till mitt superenkla recept på surdegsfrallor!

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Vegansk kebabrulle (sjukt god!)

Jag dyker rakt in - VEGANSK KEBABRULLE! Japp, du läste helt rätt. Erkänn det vattnas redan i munnen på dig? Förstår...

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Surdegsgrund till den perfekta surdegen | marydavidsson.com - […] steg är att skapa en fördeg. Alltså en deg som ska få jäsa för sig själv innan den slutgiltiga…
  2. Baka enkla och jättegoda surdegsfrallor | marydavidsson.com - […] jobbat! Du har skapat en perfekt surdegsgrund och en prima fördeg – nu är det dags att tillsätta resten…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning