Välj en sida

Baka enkla och jättegoda surdegsfrallor

Goda surdegsfrallor

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juni 28, 2021

Låt oss snacka surdegsbröd! Du vet ett sånt där bröd som är härligt segt och saftigt. Ett sådant bröd som är lika gott till soppan, som till frukosten eller när tusan man än känner för att äta bröd. Man kan äta bröd och så kan man äta riktigt gott bröd. Som dessutom är ett nyttigare alternativ än till exempel vitt bröd. Surdegsbröd är ett sådant alternativ – det både smakar fantastiskt och ger en härlig mättnadskänsla.

Surdegsbröd är inte bara vansinnigt gott. Det är både naturligt veganskt och snällare mot magen än många andra former av bröd. Personer som har magproblem som exempelvis IBS har ofta en väldigt komplicerad relation till bröd. Men med ett surdegsbröd som har fått jäsa i minst 8-10 timmar (gärna 16-18 timmar) så kan ofta även känsliga magar få njuta av en nybakad fralla då och då. (Rådgör med din läkare!) Varför surdegsbröd är snällare mot magen är tack vare jäsningsprocessen som gör att fiberdelar i sädeslaget bryts ner. 

Därför ska du baka ditt surdegsbröd själv

Visste du att butiksköpt bröd kan vara rena rama sockerfällan? Du lockas att köpa ett “nyttigt bröd” av den höga fiberhalten som tillverkaren stoltserar med. Men kom ihåg att industribröd i princip alltid innehåller konstiga tillsatser och socker. Sånt som kroppen helst klarar sig utan.

Därför är det alltid bäst att baka ditt bröd själv. Som med all annan mat. När du bakar och lagar mat själv från grunden så vet du precis vilka ingredienser du använder. Då kan du känna dig trygg med att du ger din kropp den bästa näringen utan massa annat skräp. Butiksbröd har tillsatser i sig bland annat för hållbarhetens skull. Men varför skulle butiksbrödens hållbarhet vara en fördel som gör att du skippar att baka eget bröd? När du har bakat upp ett gäng frallor fryser du ner de frallor som inte ska ätas samma dag eller dagen efter. Du lägger sedan fram de frusna bröden någon timme innan de ska ätas och på så vis har du bröd som är färskt på riktigt. Utan massa ohälsosamma tillsatser som din kropp mår dåligt av. Och smaken av hembakat bröd vinner ju med hästlängder över brödet som är bakat i fabrik! Inget snack om saken. Visst kan vi vara enade i den frågan?

“Det är svårt att baka surdegsbröd!”

Är det verkligen det? Eller kanske är det bara lite mer bekvämt att inte behöva göra annat än att gå till affären och köpa en påse färdigskurna skivor bröd som smakar helt okej? Det är det där samhället som sakta men säkert håller på att ta död på oss. Det är det samhället som skapar fetma även bland småbarn. Det är det här samhället som lär oss att allt ska vara så bekvämt som möjligt. Att det är svårt eller jobbigt och krångligt att baka bröd från grunden. Att fabriksbrödet är mycket onyttigare för våra kroppar må så vara – det smakar gott och man blir typ mätt. Varför anstränga sig i onödan? Det är just där du behöver hitta din kärlek till dig själv! Ingenting som du någonsin kommer göra som är av godo för din kropps och din hälsas skull kommer att vara i onödan! Aldrig någonsin! Jag säger inte att alla behöver börja älska att baka bröd. Men man kan göra det därför att man vill ge sig själv och sin familj det bästa alternativet om bröd ändå är något man kommer att fortsätta att ha i kosten.

Dessa moment gör du för att baka surdegsfrallor

I min steg för steg guide i hur du får till en perfekt surdeg tar jag dig igenom alla moment.

 1. Först skapar du surdegsgrunden. Klicka här på denna länk för att komma till ett inlägg som jag har skrivit om hur du gör för att få till en grym surdegsgrund.
 2. Andra momentet är att sätta en fördeg vilket är superenkelt. Jag har även skrivit ett inlägg om det. Klicka här på denna länk för att komma till receptet på fördeg.
 3. När ovanstående moment är klara så följer du receptet nedan 😍

Som tidigare nämnt så kan jäsningstiden i denna sista jäsning behöva mer tid på sig när du har en helt ny surdegsgrund. Men jag kommer att ge dig instruktioner så att du får till en perfekt surdeg oavsett om du gör den på ny eller gammal surdegsgrund.

Här är receptet på supergoda surdegsfrallor

Snyggt jobbat! Du har skapat en perfekt surdegsgrund och en prima fördeg – nu är det dags att tillsätta resten av ingredienserna och baka den slutliga surdegen. Snart kommer du att få njuta av dessa supergoda härligt sega surdegsfrallorna! 

Surdegsfrallor

Ingredienser (ca 20 st surdegsfrallor)

 • 1 fördeg
 • 15 dl vetemjöl
 • 5 dl vatten
 • 3,5 tsk salt
 • 2 msk olja (till formen)

Gör så här

 1. Blanda fördegen med mjölet och vattnet i en stor bunke. Alternativt i en hushållsassistent om du använder det
 2. Degen ska knådas ca 5 minuter i maskin och 10 minuter om du bakar den för hand. Tillsätt sedan saltet och knåda degen några minuter till
 3. Häll i oljan i en ugnsform med hög kant, till exempel en lasagneform. Lägg i degen i formen och vik den dubbelt i oljan några gånger
 4. FÖR NY SURDEGSGRUND: Plasta in formen och ställ in den i kylen över natten. Ta ut den och låt den stå i några timmar innan du bakar ut det 
 5. FÖR ÄLDRE SURDEGSGRUND: Plasta in formen och låt den jäsa på ett varmt ställe till dubbel storlek
 6. När jäsningen är klar och det är dags att baka ut surdegsfrallorna sätter du ugnen på 250 grader
 7. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, men knåda den inte. Tänk på att ju mindre du knådar degen från och med nu, desto mer luftbubblor blir det i brödet. Du kan dra ut degen något om det behövs. Pudra lite mjöl på ovansidan och skär sedan ut ca 20 bitar i ungefär samma storlek. Se bilder nedan.
 8. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg på degbitarna. Innan du lyfter in dem i ugnen ställer du in en ugnsfast form med vatten längst ner i ugnen. 
 9. Baka surdegsfrallorna i 8-12 minuter i ugnen tills de har fått rejält med färg
 10. Låt dem svalna på galler en stund innan du skär i dem
 11. Skär upp en nybakad surdegsfralla och smöra på Carlshamns mjölkfria margarin, några skivor avokado, tomat, gurka och lite himalayasalt. Oh My God – här har du en vad man skulle kalla för en drömgod surdegsfralla. Försök att bara ta en 😘
Surdegsfrallor
Surdegsfrallor

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Vegansk kebabrulle (sjukt god!)

Jag dyker rakt in - VEGANSK KEBABRULLE! Japp, du läste helt rätt. Erkänn det vattnas redan i munnen på dig? Förstår...

1 kommentar

 1. Birgitta Davidsson

  Jag har fått äran att smaka dessa som Marie bakat och de var himmelskt goda även utan pålägg, till en sallad tex eller en soppa.

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Så enkelt gör du en fördeg till surdegen | marydavidsson.com - […] ingredienserna till den slutliga surdegen. Snart har du dina surdegsfrallor redo att ätas! Tryck här på denna länk för…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning