Välj en sida

Kontroversiella tankar om Gud!

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juni 26, 2021

Tror du att det finns någon form av högre varande som vägleder dig genom livet? En del kallar den här kraften för Gud. Andra kallar den för det högre jaget. Universum. Spirit. Ganesha. Buddha. Kraften har olika namn och vi som tror på den tillber den och hedrar den på olika sätt. Några tror att det är en enda, allsmäktig kraft. Andra tror att den är förankrad i flera olika gudar. Änglar. Demoner. Väsen. Energier. Oavsett vad du tror på eller inte tror på så kommer du i det här inlägget att få läsa om sådant som vi gärna inte pratar högt om. Varför inte, kanske du undrar? Det ska jag berätta för dig. Därför att det lever kvar en skräck inom oss att det är förbjudet att ifrågasätta vissa saker. En skräck som planterades inom oss för länge, länge sedan när din tro var avgörande för om du skulle få tillhöra ett samhälle eller inte. Den separationen ser vi än idag. Där man blir utfryst ur samhället och stämplad som galen om man inte följer med strömmen.

Det är inte ovanligt att även de som aldrig har haft en tro på något större, trots allt, tillber den högre makten när en kris kraschar in genom köksfönstret. När det har blivit ett stort hål i livet och allt man är ligger utspritt som vassa glasskärvor och splitter över hela köksgolvet. Som när ens barn blir sjukt. Om man håller på att förlora allt man har. Som när vi slängs omkull av livets orättvisor och känner oss totalt maktlösa inför den grymhet som har kastats in över vårt liv. När vi ställs inför utmaningar, smärtor och rädslor som vi inte vet hur vi ska kunna handskas med eller ens förmå oss att bära. Då faller vi på knä med knäppta händer och viskar “hjälp mig…snälla hjälp mig” till en Gud vi aldrig har trott på.

I alla år som människan har funnits så har det också funnits en tro på något större. Men när egot fick slå rot i det mänskliga sinnet och tog över allt som någonsin har varit logiskt separerades människor, av människor. Vi separerades från den högre makten som vi egentligen är ett med. Ur den separationen föddes allt ont. Hierarki. Slaveri. Rasism. You name it! Och nu kommer jag att skriva något som kan anses väldigt kontroversiellt. Något som hade kunnat få mig att brännas på bål för bara lite drygt 300 år sedan. Jag kommer att skriva något som fortfarande idag hade kunnat göra att jag blev dömd att torteras till döds, av människor. Att stenas till döds. Av människor. Att bli utfryst ur samhällen och samfund. Det jag nu ska skriva om handlar om när Gud har blivit paketerat i olika boxar. Av människor. En paketering som vi kallar religion.

Fullmåneritual

Innan någon sätter kaffet eller Celsiusen i halsen och gör sig redo att dra ut på strövtåg för att döma mig så vill jag börja med att förklara att jag inte är helt emot religion. Inte det som är fint med det. Religionen för med sig många vackra delar såsom att öppna upp människors hjärtan om att hjälpa och värna om varandra. Att ha en tro är så viktigt. Därför anser jag i de flesta fall att det är bättre att ha en religion än att inte ha någon tro alls. Men vad som gör att religion fortfarande inte blir det ultimata sättet att tro, är därför att den begränsar och separerar oss människor. Hur mycket tror du att dagens jämställdhetsproblem har med att göra hur kyrkan målade upp Eva som den skyldige till att hon och Adam blev förkastade från Paradiset? 

Kvinnan har alltid fått stå till svars för den maskulina förvirringen som gör att vi förintar oss själva. Se på oss! Den maskulina förvirringen hägrar fortfarande idag, mer än någonsin! Det är den som säger till oss att klimathotet inte är verkligt. Det är den som ger män bättre betalt än kvinnor som utför samma jobb. Det är den som låter 1% av världens befolkning ha så mycket materiell rikedom att det skulle räcka för att helt eliminera att människor svälter på vår jord. Det är den som inte kan se att det hat vi utför mot varandra. Det hat som dödar och våldtar våra systrar och mödrar är det hat vi utför mot oss själva. Mot moder jord. Det feminina som är kärnan i att nytt liv kan födas och frodas.

Hur kan vi inte se förloppen genom tiderna som tecken på det maktmissbruk som alltid har varit det största problemet i samhället? Maktmissbruket som har skapat de samhällsklyftor och orättvisor som varit en del av historien så länge vi kan minnas. Det som alltid har skapat de största klyftorna mellan människor. Mellan rätt och fel. Mellan hat och kärlek. Mellan män och kvinnor.

Förr i tiden sågs kvinnor med “övernaturliga” krafter som ett hot mot kyrkan. Man planterade ett frö hos allmänheten som skulle växa till rädsla för kvinnor som utförde “häxkonst”. Vad man kallade häxkonst kunde vara allt från att arbeta med läkande örter till att använda energier genom exempelvis formler. Det som människan har sysslat med i urminnes tider. Kvinnor med dessa egenskaper blev brända levande på bål för att de enligt kyrkan syndade och arbetade i djävulens namn. De fick statuera ett exempel för allmänheten om vad som skulle ske om man gick emot kyrkan. Det var så kyrkan fick makt där präster ville behålla förmågan att påverka allmänheten. Genom att vara självutnämnda Guds tjänare använde de kyrkan som täckmantel för att påverka människorna i den riktning som skulle gynna kungen. Och genom att använda skrämselpropaganda kunde kyrkan styra allmänheten och ha kontroll över människans vilja. Det är ur det religion har fötts. Ur maktbegär och ego. Den tog död på det som är varje människas födslorätt – att ha en fri vilja.

Om religionen inte skulle ha bidragit, eller kanske rättare sagt, ha varit en av de största grundorsakerna till jämnställdhetsproblemen som du och jag än idag upplever i dagens samhälle, så skulle kyrkan valt att förmedla bibelns historier på ett annat sätt. Man hade uttryckt det som att det var “en människa” snarare än en kvinna eller en man som tog det första bettet från äpplet. Man skulle inte ha skyllt på att det var just Eva som var kvinnan som plockade äpplet trots att Adam, den “förnuftige” mannen försökte få henne att lyssna till det som hade varit Guds ord. Eva, skulle inte ha varit den skyldiga till att locka stackars Adam att äta från den förbjudna frukten. Varför ifrågasätter ingen varför grundhistorien bakom hur människan fick lämna paradiset för att leva ett liv i utsatthet betonas på att det är just den kvinnliga människan av de två som var den som “syndade”? Varför skulle det ens vara viktigt att belysa vilket kön människan som var orsaken till allt elände hade?

Att Adam var mannen som var den första människan på jorden går ju trots allt emot all logik, gör det inte det? När har någonsin ett nytt liv kunnat växa i och födas ur en man? Är det inte märkligt att man inom religionen inte ifrågasätter detta när till och med Jesus fick bli född av en kvinna?

Här får du del 1 i några av mina innersta reflektioner. Mina innersta reflektioner är sådant som jag normalt inte delar med någon annan. Därför att det ofta är tankar som går emot allt som vi alla någonsin har fått lära oss. För den som inte har börjat ana det än så är jag en person som behöver ställa frågor. Jag är det där envisa, jobbiga barnet som fortsätter att fråga varför, varför, varför. Varför är det så? Varför då? Varför? Och jag nöjer mig oftast inte i att få veta svaret från någon annan. Jag behöver ta reda på själv. Jag har en ständig hunger efter att utmana mig själv och de sanningar som andra människor har lärt mig genom livet. För vem säger att just den sanningen är den sanna för mig?

Hur kan jag komma närmare min egen sanning om jag aldrig ifrågasätter sanningar som jag inte föddes med att tro? Sanningar som jag inte själv har valt att tro?

Jag delade upp det här blogginlägget i flera delar därför att sanningar som aldrig har blivit ifrågasatta är de svåraste att se på med öppna ögon. Det är som att någon har kastat peppar i ens ögon och sedan räcks det fram en bok och du blir ombedd om att läsa första kapitlet. Nu menar jag inte att jag är den första människan på jorden som tänker liknande tankar kring det jag har skrivit om. Inte alls. Det finns och har alltid funnits så otroligt många kloka tänkare där ute som söker sin egen sanning. Det jag menar är att det högst troligt finns de som kommer att läsa det här inlägget och blir presenterade ett, för dem, nytt sätt att se på saken. Jag vill inte skrämma bort dem från deras innersta sanningar, genom att ösa över en massa ifrågasättanden på sådant som de tillsammans med resten av mänskligheten har blivit matade att tro i tusentals år. Så nu får de som behöver det, smälta det här och reflektera själva. Så är man förhoppningsvis redo för del 2 som kommer att belysa andra aspekter, men inom samma område. Vad är Gud? Finns det en eller flera Gudar?

De här inläggen ska fungera som ögonöppnare snarare än som att presentera en sanning som alla ska tro på. Låt mina ord vara till hjälp att nysta upp de sanningar som du har blivit matad med och våga ifrågasätta det du tror på. För att du ska komma närmare din egen sanning. För att du ska komma närmare dig själv. Kom ihåg, att jag är en människa precis som du. Jag vet lika mycket eller lika lite som vilken annan människa som helst. Skillnaden som kan vara, handlar snarare om vad man tror på och vad man vågar experimentera med. Vad man vågar utforska. Kanske kan mina ord hjälpa dig som en bro över till att utforska delar av ditt liv och ditt inre som du ännu inte har mött?

Trevlig midsommardag fina du 💖

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Nymåneritual i jungfruns tecken

Ikväll är det dags för en efterlängtad nymåneritual! Nymånen infaller i jungfruns tecken idag den 7 september och det...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning