Välj en sida

Vegansk pite med vegansk tzatsiki

Vegansk pite och vegansk tzatsiki

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

juni 23, 2021

Yaay! Det är så kul att ha samlat på sig lite recept som jag tycker är så härligt att dela med mig av! Vem har inte fastnat i idétorka när veckans mat ska planeras? Det här receptet håller jag lite extra kärt eftersom det finns lite historia bakom den här maträtten. När jag var nyinflyttad i Borås blev jag bästa vän med en albansk tjej. Vi umgicks varje dag och jag trivdes så mycket hemma hos hennes gästvänliga familj. Jag minns första gången jag blev bjuden på en traditionell, albansk maträtt som kom att bli min favorit. Har du ätit pite någon gång? Den som har det vet precis vad jag pratar om! Det var fetaost och spenat tillsammans med frasig smördeg. Känslan, smaken, allt med den rätten var något av det godaste jag har ätit i hela mitt liv. Jag minns att de ställde fram en stor plåt med pite och alla i familjen åt och njöt. Och den stämningen och känslan runt matbordet kommer jag alltid att bära med mig i mitt hjärta. För dem var det bara vardag. Det var så det var. Men för mig, som inte var van vid den härliga stämningen vid matbordet, var det en helt fantastisk upplevelse. 

Nu till receptet som jag vill dela med mig av till dig! Låt mig presentera min version av vegansk pite 😍 Kosovo möter Grekland i det här receptet av vegansk pite som serveras med en härlig vegansk tzatsiki. Jag tyckte att receptet blev väldigt lyckat och förbannat gott, om jag får säga det själv. Även om det är svårt att mäta sig med pite gjort på traditionellt vis. Rätten har även ätits av en ickevegansk person och fick tummen upp! Så för den som känner ett sug efter krämighet, frasighet och sälta i en härlig smakkombination – välkommen att laga min version av vegansk pite!

Vegansk pite och vegansk tzatsiki

Ingredienser

 • 12 st ark filodeg (finns på ICA, jag använde 250 g POP Bakery’s färska filodeg )
 • 250 g färsk spenat
 • 1 purjolök
 • 30 st färskpotatisar (har inte testat med annan potatis, men mjölig blir nog lika bra)
 • 2 dl Planti Greek Style Gurt naturell
 • Ca 50 g smält mjölkfritt smör att pensla arken med
 • Mjölkfritt smör eller olja till stekning
 • Salt
 • Svartpeppar och vitpeppar

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader. 
 2. Tvätta av potatisen. Koka den i en kastrull och ställ åt sidan när den är klar. 
 3. Skär purjolöken i strimlor. Värm smör eller olja i en stekpanna och stek purjolöken på svag värme tills den blir glansig. 
 4. Grovhacka spenaten och blanda tillsammans med potatisen och purjolöken i en bunke. Potatisen behöver inte bli helt till mos , det gör inget om det är småbitar av potatis. Men rör runt tills potatisen har gått sönder ordentligt och blandat sig väl med det andra. 
 5. Häll i cooking fraichen, salt och peppar efter smak. Var inte blyg med saltningen för du vill få till den där härliga sältan. Men överdriv inte heller. 
 6. Smält smöret och häll över i en skål. (Ska användas till penslingen)
 7. Smöra en långpanna och lägg i ett ark filodeg i långpannan. Pensla arket filodeg med smält smör. När det är klart, lägg över ett nytt ark med filodeg och pensla smält smör över. Gör på samma vis ända tills du har lagt sex filodegsplattor. Varje platta ska alltså smöras med smält smör innan en ny platta läggs på ovanför. 
 8. Lägg sedan på potatis- och spenatfyllningen i ett jämnt lager över hela filodegen. 
 9. Ovanpå spenatfyllningen lägger du på sex ark med filodeg precis som du gjorde i botten. Lägg på ett ark, och smöra innan du lägger på ett nytt ark ovanpå. 
 10. Ställ in plåten mitt i ugnen i ca 35-40 min. När den är gyllenbrun och frasig är den färdig.
 11. Ta ut plåten ur ugnen och dela upp piten i portionsstorlekar direkt när den är varm.
 12. Låt den svalna under en bakduk i ca fem minuter
 13. Serveras med tzatsiki och en härlig grön sallad

Ingredienser vegansk tzatsiki

 • ½ gurka
 • ½ tsk salt
 • 2 dl Planti cooking fraiche, naturell
 • 2 stora vitlöksklyftor
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 msk olivolja
 • Svartpeppar

Gör så här

 1. Riv gurkan grovt på ett rivjärn. 
 2. Blanda med saltet och lägg i en sil. Låt det stå och rinna av i 30 min. Krama ur vätskan med handen.
 3. Lägg i cooking fraichen i en skål tillsammans med gurkan och de andra ingredienserna. Blanda ihop. Voilá – en fantastiskt god, vegansk tzatsiki!

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Vegansk kebabrulle (sjukt god!)

Jag dyker rakt in - VEGANSK KEBABRULLE! Japp, du läste helt rätt. Erkänn det vattnas redan i munnen på dig? Förstår...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning