Välj en sida

Odla tomater, paprika och jordgubbar på balkongen och fönsterbrädan

odla grönsaker hemma på balkongen eller fönsterbrädan

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

maj 9, 2021

Har du också börjat odla grönsaker hemma? Även om det kanske fortfarande dröjer sig kvar fodrade jackor i en och annan hall så är våren här! Vårvärmen har tagit god tid på sig men ingen har väl missat att våren trots allt har anlänt? Vitsipporna som täcker marken. Fågelkvittret och den frodiga grönskan som börjar smyga sig fram. Affärerna är fyllda med utemöbler, såjord och planteringsartiklar. Och för den som vill odla grönsaker hemma är den här tiden fantastisk. I dagens inlägg får du mina bästa tips och idéer för hur du lyckas med att odla grönsaker hemma!

odla grönsaker, tomater hemma på fönsterbrädan eller balkongen

Att odla grönsaker hemma är inte bara enkelt, nyttigt, ekonomiskt och gott. Det är även en fantastisk möjlighet att skapa förståelse hos barnen för hur grönsaker kommer till. Hemma hos oss har vi planterat jordgubbar, smultron, paprika, körsbärstomater och så har vi groddat chiafrön. Keeyan har hjälpt till att sätta frön i jorden och hjälper till med vattning. Som 4-åring kan det kännas som väldigt lång tid innan det börjar växa något från de frön som man har sått. Att grodda chiafrön är ett bra alternativ för otåliga småttingar. Det går snabbt och är i princip omöjligt att misslyckas med. Här kommer våra tips och idéer när du ska så grönsaker hemma!

Grodda chiafrön

Chiafrön kan användas på många olika sätt. Att lägga till de nyttiga chiafröna i sin kost är ett bra alternativ för att få i sig Omega-3. Jag använder chiafrön i allt från bakning till sallader, pudding och även som grönt på mackan! Ja, du läste rätt! De svarta små chiafröna kan du även grodda till smakrika groddar att använda i sallad eller på knäckebrödet. Supergott, nyttigt och busenkelt! Nedan följer steg för steg hur du gör för att grodda chiafrön.

odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen

Chia-groddar

 • Du behöver ett fat eller en skål, chiafrön, hushållspapper och en påse. 
 • Ta några lager hushållspapper och lägg i ett fat som är av en lite djupare modell eller använd en skål. 
 • Spraya sedan hushållspappret tills det har blivit helt blött.
 • Sedan strör du chiafröna i ett jämnt lager ovanpå hushållspappret.
 • Ta en plastpåse och klipp några små hål i den och sätt sedan över fatet.  (För den som inte vill använda plast så går det ofta bra utan. Men det är då extra viktigt att hålla koll på fröna så de inte torkar ut. Alternativet är att lägga över bakplåtspapper med hål i eller att till exempel använda en fryspåse gjord av sockerrör).
 • Låt fatet eller skålen stå på ett ställe där det är ljust men inte för varmt.
 • Fröna får inte torka ut så var noga med att se till så att pappret hela tiden är fuktigt. Spraya på mer vatten när det behövs. Jag brukar kolla till fröna på morgonen och kvällen.
 • Det tar bara några dagar innan fröna börjar få “svansar” och sen små söta, gröna blad. Då är det dags att klippa groddarna med en sax. Fortsätt att sköta om skotten så håller de sig färska tills du har hunnit äta upp alla.

Njut av de nyttiga och goda chia-groddarna i en sallad eller på mackan!

odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen
Dag 1 – chiagroddar
odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen
Dag 3 – grodda chiafrön

Fördelar med att äta groddar

Inte nog med att groddar är gott att ha i maten. Det är även väldigt näringsrik mat som är lättsmält för magen. Att grodda frön ger näringstäta skott där näringsvärdet har ökat markant i groddningsprocessen. När fröet utvecklas från frö till grodd bryts fröets antinutrienter ner och näringsämnena aktiveras och blir tillgängliga för upptag. 

De näringsrika groddarna innehåller flera vitaminer. Att grodda kan göra så att innehållet av en del vitaminer ‘ökar markant. Det gäller framför allt vitamin E, C och B och även folsyra som kan öka med hela 600%. Groddarna är även rika på nyttiga enzymer som är bra för att underlätta matsmältningen och som också hjälper kroppen att bättre absorbera olika näringsämnen i maten. 

Därför ska du odla hemma

Fördelarna är många med att odla hemma. Personligen tycker jag framförallt att egenodlade grönsaker smakar fantastiskt mycket bättre än de som är köpta i butiken. Det är både roligt och rogivande att odla hemma för både mig och barnen. Men det finns även andra fördelar som gör att egenodlade grönsaker vinner över köpta grönsaker med hästlängder:

Bekämpningsmedel

När du odlar hemma slipper du giftiga bekämpningsmedel på maten. Bara vetskapen om att de egna grönsakerna inte är besprutade gör att smaken och upplevelsen blir bättre av att äta dem.

Ekonomiskt

Du behöver inte köpa frön. Du kan enkelt använda fröna från grönsakerna du handlar hem. Senare i inlägget kommer du att få ett superenkelt tips på hur du får tomatplantor att gro. Du köper en paprika för 8 kronor. Räkna hur många frön det finns i den paprikan så ser du snabbt vilken god avkastning det skulle ge dig att odla hemma. 

Närodlat

Oavsett om du odlar i ett växthus på tomten. I en blomlåda på balkongen eller i fönsterbrädan i köket – det kan inte blir mer närodlat än så! Närodlat när det är som bäst. Du har full insyn i odlingen och kan vara helt säker på att du serverar giftfri och näringsrik mat till dig själv och din familj. Se till att använda bra, ekologisk jord när du sår och frön från ekologiska grönsaker.

Miljövänligt

Man kan ju lista hur många fördelar som helst. Men för att nämna något – genom att du odlar hemma så innebär det först och främst att du inte är en del i att handla de transporterade varorna från butikerna. OBS! Du behöver inte köpa nya krukor eller groddlådor! Återanvänd förpackningar till exempel. Klipp isär en mjölkförpackning och tvätta rent den innan du fyller på med jord och frön. Spara på plastbyttor från till exempel yoghurt som du kan använda som krukor! Det fungerar minst lika bra. 

Odla hemma utan trädgård

Jag har alltid älskat tanken på att barnen ska kunna springa ut i trädgården och plocka bär till frukosten. Och jag tror inte att jag är ensam om drömmen om att få gå ut till min egen trädgård och plocka mina egenodlade grönsaker och rotfrukter till middagen. Men varför begränsa sig för att man inte har en egen trädgård ännu? Hemma hos oss i vår lägenhet använder vi balkongen för att odla smultron och jordgubbar. Snart kommer även ståtliga plantor fyllda med härliga grönsaker att stå där. Hur magiskt är inte det? Att sitta på balkongen i den ljumma sommarkvällen och njut av en god te. Och bara kunna sträcka ut handen och plocka en härlig jordgubbe eller en söt, solmogen körsbärstomat. Det må vara vackrare rent estetiskt att fylla balkonglådorna med petunior och pelargoner. Men vi kör helhjärtat på ätbart i våra balkonglådor! 

Odla tomater på fönsterbrädan i köket

Visste du att du enkelt kan odla tomater av tomatskivor? Jo, det är sant! Så enkelt är det faktiskt. Du behöver inte pilla och peta med de små fröna i tomaten. Det är bara att skära tomaten i skivor och lägga ner tomatskivorna i jorden. Här kommer ett fantastiskt tips på hur du enkelt kan odla dina egna körsbärstomater hemma på fönsterbrädan i ditt kök. Keeyan tyckte det var jätteroligt att få hjälpa till att så tomater. Så ett hett tips till föräldrar som vill odla med sina barn.

odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen

Plantera tomater av tomatskivor, så här gör du: 

Du behöver en tomat, såjord och en kartong. Till exempel från en yoghurt eller mjölk.

 1. Klipp ut botten på mjölkkartongen och tvätta rent den ordentligt
 2. Fyll kartongen med jord.
 3. Skär tomaten i 3-5 mm tjocka skivor och lägg ner tomatskivorna 1-2 cm ner i jorden.
 4. Täck över med lite mer jord och vattna.
 5. Lägg över papper eller lite plast så att det håller värmen. Vattna då och då.
 6. Tomatskivorna möglar efter någon vecka och det kan även bli lite mögel uppe på jorden. Det är i sin ordning och inget att oroa sig för. Efter några fler dagar så kommer det att titta fram små skott.
 7. Fortsätt att vattna plantan och när den har blivit cirka fem centimeter är den redo att planteras om i en större kruka.
odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen
odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen
odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen
odla grönsaker hemma på fönsterbrädan eller balkongen

Hoppas att det här inlägget var användbart för både dig som är nybörjare inom hemmaodling och dig som är mer van. Har du inte testat att grodda chiafrön eller att odla tomater och paprikor hemma på fönsterbrädan i köket så gör det! Du kommer inte att ångra dig!

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Återuppståndelse | marydavidsson.com - […] jordgubbarna ur mina balkonglådor som jag skrev om i det sista inlägget där jag gav tips på hemmaodling. I det…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning