Välj en sida

Läs om det vi döljer bakom våra masker

Det vi döljer

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

april 30, 2021

Har du någonsin reflekterat över vilka olika roller du spelar i ditt liv? Mamma. Syster. Bror. Dotter. Barnbarn. Kollega. Elev. Sambo. Fru. Lärare. Kund. Chef. Din yrkesroll. Om du funderar över det en stund så märker du snabbt hur många olika roller det är som du faktiskt spelar. Ofta flera stycken varje dag. När jag vaknar upp på morgonen hamnar jag direkt i rollen som mamman. När jag senare lämnar på skola och förskola är jag också föräldern. När jag sitter i bilen är jag en trafikant. När jag sitter i skolbänken är jag elev och klasskamrat. I mataffären är jag en kund. Alla de här rollerna som vi spelar varje dag kräver olika insatser av oss. Är det egentligen så konstigt att ibland känna sig vilsen och obalanserad i den tid vi lever i? Där vi ska spela så himla många roller, både online och offline. Där vi ska vara bättre än vår näste snarare än att hjälpa vår näste? Där vi spelar en roll för att den döljer något snarare än för att den ska hjälpa oss eller andra att uppnå något. Har du missat hur fucked up och skevt det är?

Vad får 100% av dig?

Jag tror att det är viktigt att se över vilka roller det är vi spelar. Och att fundera över vilka roller som faktiskt är viktigast för oss. För vi kan inte vara 100% i alla våra roller. Även om vi vill att det ska vara så och någonstans kanske tror det, så går det inte att göra 100% på alla områden samtidigt. Oavsett om du gillar tanken på det eller inte så måste vi prioritera. Och det är något som vi gör varje dag, både medvetet och omedvetet. Om du till exempel skulle värdera de olika områdena i ditt liv utefter hur viktiga de är för dig skulle du snabbt se vart det är du borde lägga mest energi och fokus. Vad du skulle prioritera högst. Men är det verkligen så det ser ut? Lever du i enlighet med dina värderingar?

Det vi döljer bakom masken

Låt säga att du är en förälder som värderar dina barn, din familj och dina vänner högst av allt i ditt liv. På andra plats kommer din hälsa (jag vet, det borde inte vara så men det är vanligt). På tredje plats kommer karriär och yrkeslivet. Om du sedan ser över vilket av de här områdena som oftast får ditt absolut bästa av dig själv så kan du snabbt se om du ligger i fas med dina värderingar eller inte. Om du till exempel har ett arbete som kräver mycket tid och energi av dig. Där du känner höga prestationskrav och som ibland genererar att du tar med dig tankar på jobbet hem. Då är det troligt att den absolut bästa versionen av dig är den du är i din yrkesroll. När du kommer hem efter en rushig dag med klienter, budgetar och möten, hur mycket energi har du då kvar till det du egentligen värderar högst? 

Det är troligt att det inte finns jättemycket energi kvar till det du värderar allra högst. I stället för att ge din man en varm och lång kram så kanske du snäser åt honom för någon onödig anledning. Varför? Därför att ditt jobb har krämat ur det bäst ur dig redan. I stället för att verkligen lyssna engagerat på vad ditt barn berättar om skoldagen kanske du sveper genom Instagram-flödet samtidigt som du säger “hmm” och växlar mellan att se på skärmen och barnet. Du kanske känner dig helt slut efter en jobbdag och kommer hem och gnäller av dig under middagen i stället för att fråga hur resten av familjen har haft det. Arbetet tar så mycket av ditt bästa jag att du behöver trubbas av. Kanske blir det genom att gnälla eller att ta ett glas vin för mycket eller för ofta. Kanske blir det genom att frossa i mat som du vet att du inte mår bra utav. Eller så ligger du på soffan framför en serie samtidigt som du scrollar runt på mobiltelefonen. I så fall prioriterar du även yrket framför din hälsa. Känner du igen dig i något av det här?

Det vi döljer bakom masken

Några av de vanligaste sätten att avtrubba sig själv på är genom:

  • Mat
  • Alkohol
  • Nikotin
  • Shopping
  • Sociala Medier/surfande
  • Porr/sex/flirtande
  • Skvallra/gnälla
  • Tv/nyheter/serier
  • Spel

Vad är ens perfekt?

Att avtrubba sig själv handlar egentligen om att man gör saker som man egentligen vet inte är bra för en. Men man gör det därför att det dövar något annat hos oss. Tystar tankar, tränger undan ångest. Osv. Det är vad som ofta tillslut leder till beroenden. För avtrubbningen fungerar bara för stunden. Det löser ingenting utan är en tillfällig flykt, vilket innebär att grundproblemet kvarstår. Och att grundproblemet snart gör sig hört igen. Grundproblemet som antingen behöver avtrubbas igen eller att du tar tag i det. Det handlar inte om att man ska leva ett fläckfritt liv (vad nu det skulle innebära) där man alltid äter den absolut nyttigaste maten, aldrig dricker alkohol. Eller att man alltid är en superpedagogisk förälder. Det handlar om att se över sina vanor. Se över sina värderingar och om man lever i enlighet med dem. Det är dina vanor och dina värderingar som skapar den du är och det liv du lever. Om du värderar din familj högst men ger dem minst av ditt bästa jag så kommer du att känna dig i obalans och du kommer inte att känna dig tillfreds oavsett hur bra det går i något av de andra områdena av ditt liv. Ett enkelt sätt att se över om du är i balans i livet är genom att ta en ordentlig titt på dina vanor. Hur ofta utför du något för att avtrubba dig själv? Vad är det du avtrubbar dig själv ifrån?

Det sägs att rökning till exempel är ett undermedvetet behov av att dölja sina verkliga känslor, tankar och åsikter. Man skapar en rökridå kring sig för att andra människor inte ska kunna se igenom en.

Det vi döljer bakom masken

Dirt

Något annat att fundera över med roller är vad de betyder för oss. Varför känner vi oss mer stolta över att bjuda med vår pojkvän på middag hos våra föräldrar om vi kan berätta att han utbildar sig till polis eller arbetar som läkare? Än om han jobbar som scoutledare eller lagerassistent? Vad säger rollerna om oss? Egentligen? De kan indikera saker som faktiskt stämmer. Att man arbetar som domare kan betyda att man på riktigt uppskattar regler och lagar och att man är rättvis. Men det vet vi ju även sedan länge, att en roll ofta är och kan betyda piss, skit och ingenting. När en helig påve kan göra sådant som är så långt bort ifrån heligt som det bara går att komma. När de som ska anses vara samhällets väktare ibland är smutsigare än de grövsta brott som de motarbetar eller utreder. Jag undersöktes en gång av en läkare som luktade otroligt mycket fimp. En läkare som röker? Vilken fet dubbelmoral! Att arbeta för att skapa hälsa hos andra samtidigt som han medvetet gör sig själv sjuk. Det finns alldeles för många exempel på när rollerna bara är en täckmantel för att omvärlden inte ska kunna avslöja vilket smuts som döljer sig bakom maskerna.

Det gäller i stort och smått. Vi bär alla på olika masker för att vi ska uppfattas på ett visst sätt av omvärlden. Vi har alla våra preferenser för vad vi tror att vi behöver vara för att omvärlden ska acceptera oss. Har du ett jobb mer för att det får dig att uppleva en viss status än vad det får dig att må bra? Vilka roller gömmer du dig bakom? Vilka roller hjälper dig att bära upp en mask? Och mest intressant, vad döljer du bakom maskerna? Vad är det du har stoppat undan i ditt mörker? Jag vet att du inte vill kännas vid det. Men ingen – absolut ingen, är helt fri från mörker. Det är en del av att vara människa. Yin och yang. Där det finns ljus finns det mörker och vice versa. Allt handlar om vad man låter sig styras av. 

An old Cherokee told his grandson, 

“My son, there is a battle between two wolves inside us all. One is evil and represents anger, jealousy, greed, resentment, inferiority and ego. The other one is good, representing joy, peace, love, hope, humility, kindness, empathy and truth.”

The boy thought about it, and asked: 

“Grandfather, which wolf wins?”

“The one you feed” the old man answered.

– Unknown

Det vi gömmer bakom masken

Vad är det du är rädd för att andra människor ska veta om dig? Tror du att det alltid måste fortsätta att vara så? Du vet väl om att när man lyser på mörkret försvinner det. Så om du vågar plocka fram det du tror att du måste gömma så kommer det att sluta vara ett mörker. Allt mörker som du försöker gömma inom dig kommer att växa sig starkare. Det innebär inte alltid att just ett område blir lidande, men det kan innebära att mörkret sprider sig till fler områden i ditt liv. Våga se på det. Våga se dina roller för vad de är och inse att den du verkligen är, det är den du är när du skalat av dig alla lager och roller. Alla masker. Allt det ytliga. 

Föräldrarollen och värderingar som barnen ärver

Något som är viktigt för mig att alltid sträva efter i mitt föräldraskap är att inte överföra värderingar på mina barn där de tror att de måste vara eller göra något för att vara bra som de är. Till exempel vill jag aldrig att varken Filippa eller Keeyan ska tro att den ena utbildningen eller jobbet gör dem bättre än något annat. De kan tjäna mer eller mindre pengar, absolut. Men det är en helt annan femma. Pengar och värde som människa ska inte finnas i samma mening. Inte ens i samma kategori. Jag vill aldrig att de ska låta berömmelse, ära eller rikedom i pengar få vara en del av hur de värderar sig själva eller andra som människor. Jag önskar att de alltid kommer att veta att de är helt perfekta, så som de är, utan att de behöver vara eller göra någonting. Det sorgliga är att min strävan även innebär ett krig mot vad samhället lär barnen.

Den skeva världsbilden

Ett av de absolut största felen i världen idag är att vissa roller får fungera som en slags sköld som gör en immun mot att vara en “dålig” människa. Det handlar inte om vad som på riktigt är rätt och fel. Utan vem som kan dölja sina fel bäst. Men det finns människor som inte lever så. Det finns människor som tar ren godhet på allvar. Men vi måste bli mer medvetna! Om oss själva och om hur världen faktiskt ser ut. Det är som med allt annat – det börjar med dig och mig. Vi måste först rannsaka oss själva och de roller vi spelar. Våga se vad vi döljer och vad vi försöker framhäva. Sen kan vi börja se över vilka värderingar vi för över till våra barn. När berättar vi för dem att de är duktiga? Hur och när är vi delaktiga i att etablera “duktighetsfällan” i deras liv? Vilka beteenden är det vi uppmuntrar? När gör vi skillnad på något eller drar något över samma kam? Hur ofta berättar vi för dem att vi älskar dem och uppskattar dem precis som de är? Utan att det är i anslutning till att de har utfört något? Det finns så mycket viktiga frågor vi behöver ställa oss själva. Att rannsaka sig själv kan vara något av det bästa du kan göra i din roll som förälder! Jag tror att det är alldeles för vanligt med föräldrar som är i behov av yttre omständigheter för att de ska känna sig stolta över sina barn. De vill att barnen ska ha fina utbildningar, ansenliga jobb och fläckfria familjeliv. Jag kommer aldrig att bli en av de föräldrarna. Jag vill att mina barn lär sig att leva efter sin intuition och att de lär sig att skapa genuin lyckliga. 

Det vi gömmer bakom masken

Jag kommer heller aldrig att bli eller att försöka vara en sådan människa. En fläckfri människa. Med ett välputsat yttre. Ibland i mitt liv har jag försökt att vara en del av det där spelet. Men jag har alltid mått piss där. För ett halvår sen var jag livrädd för att snacka om mitt förflutna. Det fula hos mig. Ja, jag var rädd för att bli dömd för mitt mörker. Samtidigt som jag inte brydde mig. Fråga mig inte hur det gick ihop, men det är så det kändes. Varje gång jag har skrivit ett inlägg som ska visa något ”operfekt” eller ”ofint” hos mig själv har jag varit livrädd. Men efter att jag trotsat rädslan har jag aldrig någonsin känt mig så fri.

Nu säger jag inte att alla måste uttrycka sig offentligt på samma vis som mig. Vi har alla vårt sätt att göra det på. Personligen drivs jag av att utmana mina rädslor samtidigt som jag vill göra något gott utav dem. Men det behöver inte vara rätt för just dig. Att belysa dina mörka sidor kan vara att skriva om dem i en dagbok som bara du läser. Eller som du bränner upp efter att du har skrivit i den. Eller att du pratar med en god vän. Eller en psykolog. Det enda du inte ska göra är att fortsätta försöka stänga undan mörkret. För det kommer alltid att vara en del av dig. Men bara du avgör om det ska vara din vän eller din fiende. När du ser dina roller och ditt mörker kan du sortera bort vem du är och vem du inte är. Så att du slipper att tappa bort dig i alla medvetna och omedvetna roller du spelar. Och kan sluta irra runt i det mörker som du låstas att du inte har.

Vad tror du att dina roller berättar om dig?
Stämmer det verkligen? 
Hur mycket täckmantel är dina roller?

Tack för att du läste! Kram Mary 💖

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Nymåneritual i jungfruns tecken

Ikväll är det dags för en efterlängtad nymåneritual! Nymånen infaller i jungfruns tecken idag den 7 september och det...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning