Välj en sida

Läs om själsliga relationer

Själsfrände, tvillingsjäl

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

april 14, 2021

Hey you 😍 It’s been a while. Jag råkade få en spik i tummen förra veckan så jag har försökt att skriva så lite som möjligt. Men nu är jag back on track och hemma med en liten sjukling som precis somnade här. Så jag tar tillfället i akt att skriva av mig lite. I det här inlägget får du läsa om själsliga relationer och varför vi möter dem. Jag beskriver också kort om mina tankar om att leva i den relation där jag blev både fysiskt och psykiskt misshandlad.

ETT GRYMT TIPS – APROPÅ SJUKA BARN

Innan vi hoppar in i dagens inlägg vill jag bara ge ett av de bästa tipsen jag någonsin har fått när det gäller sjuka barn. Många vet säkert om det, men kanske är det någon som inte vet. Själv fick jag lära mig det av en läkare när jag blev mamma. Om barnen eller du själv har skyhög feber som vägrar gå ner – ta ett bad eller en dusch! Det är så jag lyckas sänka febern på Keeyan, helt utan andra febernedsättare. Varje gång han blir kokhet får han ta ett bad och det sänker febern rejält varje gång.


Nu hoppar vi in i dagens inlägg. Låt mig börja med att fråga dig: hur har du det? På riktigt? Om du verkligen känner efter just nu i denna stund – hur mår du? Hur känns det i ditt inre? Det kan finnas en vag aning om en känsla. Kanske ilar det till i magtrakten bara av att läsa frågan “hur mår du”? Eller så kan du ana en hel storm av olika känslor som du håller dolda under ett lock. Kanske känner du dig inspirerad, taggad och upprymd. Eller stressad, orolig. Kanske less och uttråkad. Kär och galen? Oavsett vad du känner så är det okej. Låt alla känslor vara välkomna, utan att döma. Låt dem hjälpa dig att förstå vad du behöver just nu.

Ofta rusar vi bara på genom livet utan att egentligen processa vad det är vi är med om. Varje dag är vi med om massa olika situationer, känslor och intryck. När vi inte stannar upp och känner vad det är vi känner, det är då vi springer runt i det där man kallar för “hamsterhjulet.” Vi är så vana vid att inte ta tid till att känna efter – för tänk om det inte känns så som jag önskar att det kändes? Tänk om det finns känslor som behöver bli bearbetade? Tänk om det finns obekväma tankar som behöver bli hörda?

TRANSFORMATION

Som en del av er redan vet så är jag mitt uppe i en stor detox av alla delar av mitt liv. Som en storrensning av allt från trosföreställningar och beteenden till rutiner och mål i livet. Jag testar och utvärderar. Som att genomföra en genomtänkt transformation. Jag krossar rädslor, en efter en. Och det börjar bli dax att krossa en stor rädsla – att publicera inlägget om relationen som jag valde att leva i trots att partnern skadade mig både mentalt och fysiskt. Men först vill jag skriva det här inlägget och ge dig en inblick i vad relationer är till för från en spirituell synvinkel och en förståelse för varför vi kan hamna i dåliga relationsmönster som är svåra att bryta. Åh, vad jag önskar att jag förstod mer av det här mycket tidigare i mitt liv!

Våra relationer

När det kommer till våra relationer är det ofta precis så. Vi stannar kvar i dåliga relationer trots att de får oss att må dåligt. Många av oss har någon gång eller kanske flera gånger, stannat i en relation som vi vet att vi inte mår bra utav. Vi bara rusar på utan att känna efter. Vi kanske vrider och vänder på oss för att få relationen att fungera. Eller försöker manipulera och styra vår partner för att få relationen att bli så som vi vill att den ska vara. Oavsett om det handlar om relationen till en familjemedlem, en kollega, en partner eller till en vän så är det aldrig rätt att fortsätta relationsmönster som får oss att må dåligt. Men det är så klart ofta väldigt komplext och ju närmre relation man har, desto svårare är det ofta att bryta mönstren. Ibland kanske en relation är så skadlig för oss att det enda rätta är att bryta upp ifrån den helt. Men det är inte alltid så lätt. I det här inlägget kommer du att få läsa om andra sätt att se på relationer. Du kommer att få nya vinklingar och en bättre förståelse för varför vi hamnar i vissa relationer och varför våra närmaste relationer ofta är de som tar fram både det bästa och det värsta hos oss.

Det som triggar oss

Saker som triggar oss i våra vuxna liv bottnar oftast i sår från tidigare relationer. Våra föräldrar eller andra vårdnadshavare är de första relationerna vi har. Men genom livet har vi en mängd olika relationer. Från skolgården och klassrummet, till fotbollslaget, till jobbet, till kärleks- och vänskapsrelationer. Det är omöjligt att minnas alla relationer vi har haft i våra liv. Ännu svårare är det att minnas hur alla relationer har påverkat oss. Även om vi fick alla våra behov tillgodosedda i en stabil familjesituation kan vi ha haft relationer under skoltiden som skapade sår inom oss. Kanske hade vi inte möjlighet att hantera situationer vi var med om och därför blev de kvar som oläkta sår inom oss. Varje gång vi upplever känslor som påminner om känslorna som vi kände tidigare i livet och som vi inte hanterade, så triggas vi att känna smärta som egentligen är samma smärta som vi kände då. Det är orsaken till att vissa personer triggar oss – de petar i sår som redan finns där. 

När man förstår det här, att orsaken till att vi triggas av en person är för att det redan finns ett oläkt sår inom oss som den personen gör oss påminda om. Då blir det enklare att förstå att varje person som triggar oss ger oss möjligheten att se vad vi har för sår att läka inom oss. Det ger oss möjligheten att se saken ur ett större perspektiv. Att det egentligen aldrig handlar om den andre personen utan att det alltid handlar om oss själva.

Allt har ett syfte

Man kan säga kort och gott att de relationer vi möter är just de relationer vi behöver möta därför att de kan hjälpa oss att möta vårt inre. Relationer är det vi har störst möjlighet att växa genom. Relationerna triggar igång känslor som berättar vilka obearbetade sår vi har inom oss. Med det förklarat kan vi också lättare förstå varför de flesta av oss ibland beter oss som barn när vi triggas i en relation. Vi reagerar i stället för att agera. Egentligen är det inte vårt vuxna jag som reagerar där och då utan vårt inre barn. Låt säga att någon triggar igång känslor hos dig som du hade när du var fem år. Att något var orättvist och du fick inte hjälp med att hantera dina känslor eller kände dig varken sedd eller hörd i situationen. Som femåring blev du arg och ledsen. Du satte dig i ett hörn och surade. Då har du ett oläkt sår inom dig som kan triggas när du nu i ditt vuxna liv hamnar i en annan situation där du upplever orättvisa. Du kanske blir sur och drar dig undan utan att berätta hur du känner och vill hellre sura för dig själv än att lösa situationen. Likt den femåring du en gång var som inte kunde hantera en annan orättvisa.

När vi kan förstå oss själva på det här viset blir det enklare att bryta mönster och att stanna upp och faktiskt lyssna in vad det är vi känner. Vad det egentligen är vi triggas av. Det vi gör då är att vi tar hand om vårt inre barn och läker våra sår så att vi kan bli hela och leva ett mer harmoniskt liv. Snarare än att vi går och hittar fel på våra partners eller andra människor runt omkring oss. Det kan inte alltid vara fel på alla andra, eller hur? Det betyder inte att det är något fel på dig heller. Utan att du behöver byta fokus till att leta inom dig själv efter hur du kan läka så att andra människor inte triggar dig i olika situationer.

Tvillingsjäl, själsfrände eller karmisk relation?

Det finns olika typer av relationer förklarade ur ett spirituellt perspektiv. Du kanske har hört talas om tvillingsjälar och själsfränder? Kanske har du även hört talas om karmiska relationer? När man möter en själslig relation så brukar våra spirituella resor ta fart ordentligt. Du kanske känner igen att man framförallt i kärleksrelationer brukar kalla sin partner för en tvillingsjäl eller en själsfrände. Men vad är egentligen skillnaden på en tvillingsjäl och en själsfrände? Och vilket syfte har de? Nedan förklarar jag vad de olika relationerna handlar om.

KARMISKA RELATIONER

Karmiska relationer har vi oftast i början på vår resa genom livet. När vi inte har klivit ut i vår fulla potential. Där vi är mer styrda utifrån rädslor och från egot. Här möter vi oftast partners som också är fast i egot och rädslan och relationerna triggar oss att känna förflutna smärtor. Vi påminns om våra gamla sår där relationerna ofta handlar om maktkamper, svartsjuka och pajkastningar. Vi dras ofta in i de här relationerna väldigt snabbt. Relationerna är passionerade och dramatiska. De här relationerna blir ofta kaotiska eftersom vi själva och våra partners inte har lärt oss att se djupare på våra egna känslor och handlingar. Vi är inte i kontakt med vår själsliga resa och vad vi inte vet där och då är att syftet med de här relationerna är att knuffa oss i rätt riktning. För att få oss att förstå vilka sår vi har inom oss som behöver läkas. De här relationerna kan vara otroligt tuffa och jobbiga. De karmiska relationerna är oftast inte de relationerna som är ämnade att hålla livet ut. De är menade att vara under en period och man kan möta flera stycken karmiska relationer i sitt liv. 

Med det sagt betyder inte det att en karmisk relation aldrig är menad att hålla livet ut. Men man kan säga att om man är en person som är väldigt dragen åt det spirituella och åt att vandra en spirituell väg så brukar det oftast vara så att det dyker upp en eller flera karmiska relationer som skakar om oss i våra liv. Och sen möter vi en själsfrände.

SJÄLSFRÄNDE AKA SOULMATE

Själsfränder är vår själsfamilj. Det sägs att varje person har 144 själsfränder men självklart möter vi inte alla dessa under en och samma livstid. När du möter en själsfrände är det inte alltid i en kärleksrelation. En själsfrände kan vara en bästa vän, en förälder, ett barn eller ett syskon. Det som karaktäriserar en själsfrände är när man känner en stark igenkänning hos den andre personen. Man känner som en magnetisk dragningskraft, nästan som att man har träffats förut. Som att man känner igen personen från något tidigare. 

De här relationerna väcker något i själen. De väcker något djupt inom oss som vi kan känna igen på något sätt. Våra själsfränder reinkarneras i liv efter liv och det är anledningen till att vi känner som att vi redan känner personerna när vi träffar dem. Det är för att vi har gjort det i flera tidigare liv. Energierna mellan själsfränder är väldigt kärleksfulla och supportande samtidigt som de är utvecklande. I de här relationerna växer man otroligt mycket tillsammans.

TVILLINGSJÄL

Tvillingsjälen sägs vara den andra halvan av vår själ. Varje person har alltså en enda tvillingsjäl. Det är som en kopia av oss själva. Det låter så vackert, att möta sin tvillingsjäl. Och att möta sin tvillingsjäl är oerhört starkt och vackert på många sätt. Men det är också den absolut mest utmanande relationen som vi kan möta. Inte samma typ av utmaningar som i en karmisk relation. Men i en relation med sin tvillingsjäl handlar det om att bli sitt absolut mest autentiska jag. Det är därför den relationen är så utmanande, för det finns ingenting att gömma sig bakom. Vi blir pushade till att bli de som vi verkligen är där det inte finns något utrymme för egot eller rädslan. Med tvillingsjälen är det total, villkorslös kärlek som gäller.

Man kan säga att våra själsfränder är de som förbereder oss för att kunna leva i villkorslös kärlek. Genom de relationerna testas vi och får lära oss viktiga livsläxor så att vi ska bli redo att möta vår tvillingsjäl. Ofta kan vi känna igen våra livsläxor som kommer om och om igen, i nya skepnader men med samma lärdom. Och det är just vad det handlar om, att vi verkligen ska ha lärt oss läxorna så att vi blir redo att möta vår tvillingsjäl. För att två tvillingsjälar ska kunna mötas och sättas ihop som de två pusselbitararna som bara passar med varandra behöver båda vara i sin absolut renaste energi. Alltså helt 100% sanna, i sitt autentiska jag.

Hur kan man träffa sin själsfrände eller sin tvillingsjäl?

De här själsliga relationerna är alla förutbestämda och kommer när de ska komma. Det är den lite trista sanningen. Men det finns även en något ljusare sanning som handlar om att vi själva kan påverka väldigt mycket kring hur behagliga de här relationerna ska kunna bli. Ju mer inre arbete vi har gjort med oss själva, desto mer förberedda är vi för relationerna när de dyker upp och desto trevligare kan de bli.

För att man ska kunna gå in i den ljusa och vackra kärleken behöver vi först känna den till oss själva. Jag tror att fler än jag kan relatera till det här. Mina relationer har bara kunnat bli så kärleksfulla som jag själv har känt kärlek till mitt egna jag. Det är det här allting handlar om. Att allt alltid börjar hos oss själva. Vi kan ha upplevt något som vi har trott har varit kärlek. Men när vi älskar oss själva och för första gången får uppleva sann och äkta kärlek med en partner då vet vi att allting annat har varit baserat på att försöka sträva mot och uppfylla något som vi har trott att kärlek är.

Hur kan vi hitta kärleken till oss själva?

Att hitta kärleken till sig själv handlar i första hand om att börja lyssna inåt. Att lyssna på hur våra tankar låter, hur våra känslor ter sig. Och inte en gång i månaden eller lite då och då. Utan på en daglig basis. Det handlar inte om att du behöver sitta i flera timmar och meditera varje dag. Utan snarare att karva ut en stund för dig själv varje dag där du sitter ner med dig själv. För att skapa något varaktigt som förändrar på djupet är kontinuitet a och o. Ta en ostörd stund där du checkar in med din själ. “Hej själen, hur mår du idag? Vad behöver du just nu?” Att bara vara här och nu med dig själv. Och att tillåta dig själv att känna det du känner. Tänk såhär: hellre 10 minuter, än inte alls.

Det absolut bästa är att ha både en morgon- och en kvällsrutin där du checkar in med dig själv. Men om du ska börja med en av dem så är morgonrutinen den första du borde implementera i ditt liv. Börja morgonen med att möta dig själv först innan du möter resten av dagen.

Om du har svårt att ordna en stund för dig själv på morgonen för att du är trött eller liknande – gör stunden med dig själv tillsammans med en stund som du redan gör varje morgon. Du kanske dricker kaffe eller en kopp te. Gör det i lugn och ro, med dig själv och bara andas och känn in dig själv. Jag vet att det kan vara rushigt och stressigt att hitta ens en minut för sig själv på morgonen när resten av familjen är uppe och ska göra sina morgonbestyr. Men ställ väckarklockan och gå upp några minuter innan övriga familjen. Jag lovar, det är guld att få en tyst stund och hitta sin inre ro innan barnen eller sambon kommer upp. Eller ta en lång morgonkissning där du sitter kvar på toaletten under några extra minuter och bara andas och känner in dig själv. Om en morgonrutin verkligen inte skulle fungera för dig funkar det bra med en kvällsrutin där du tar några minuter för att tillåta dig att känna. Släpp kontrollen och låt det som behöver komma få komma. Själen vet alltid vad den behöver göra. Men det är vi som måste ge den utrymmet.

Våra relationer är våra speglar

I vår vardag kan vi alltid använda oss utav speglingarna som sker i vår omgivning för att möta oss själva. Alla känslor vi känner gentemot andra personer är i själva verket speglingar av vårt eget inre. Om du till exempel triggas igång ordentligt av personer som du upplever vara väldigt egoistiska är det för att du själv inte är egoistisk. Du kanske inte tillåter dig själv att ta plats och har svårt att välja dig själv. Genom att alltid fråga oss själva vad det är som triggar oss genom speglingen hos en annan person kan vi närma oss kärleken till oss själva. Försök att alltid fråga dig själv vad det är inom dig som den personen petar på. Genom att göra det kan vi enklare växa som person i stället för att fastna i drama som inte leder till annat än onödigt lidande.

Vad är det som gör att du känner dig osäker när du möter en viss typ av människa? Vad är det som triggas av att se andra personer bete sig på ett särskilt vis? Du kanske stör dig på någon som skojar mycket och är högljudd. Någon som du upplever tar mycket plats. Fråga dig själv hur det såg ut när du var barn? Fick du utrymme att busa, skoja och leka? Eller satt du i väldigt strama tyglar om att uppföra dig korrekt och “fint”? Börja leta lite så kommer du att se mönster och du kommer att möta en helt annan förståelse för dig själv. Men också en helt annan acceptans för andra människor.

Hoppas att det här inlägget gav dig lite andra perspektiv på relationer och dynamiken som kan finnas i dem. Det har varit supersvårt för mig att hitta mod till att publicera inlägget om den våldsamma relationen jag levde i. Men det är dags nu. Jag skriver det nu, så finns det ingen återvändo – mitt nästa inlägg kommer att handla om den relationen som nästan tog död på allt som var jag. Egentligen vet jag inte varför jag är rädd. Kanske för att bli dömd på något sätt. För trots att jag har förlåtit mig själv för att jag tillät mig själv att bli så illa behandlad så finns det fortfarande delar av mig som känner skam över att jag har varit så korkad. Att jag inte lämnade relationen direkt jag såg tendenserna. Jag känner helt enkelt skam för att ha nedvärderat mig själv genom att tilllåta en annan person behandla mig så fruktansvärt illa. Gång på gång. Och trots allt så stannade jag fortfarande kvar. Men jag är på väg mot acceptansen och mot att se på det från perspektivet där jag faktiskt lyckades lämna för gott till slut. Att i stället hylla mig själv och den styrka det krävdes av mig för att lyckas lämna och att bygga upp mig själv igen.

För någon som aldrig har varit fast i en relation där man har varit utsatt för fysiskt eller psykiskt våld kan det vara otroligt svårt att förstå vad det är som gör att man inte “bara lämnar”. Jag kan närmast förklara det som ett beroende. Tänk dig droger till exempel. Människor som är beroende av droger vet och förstår oftast att missbruket sakta men säkert håller på att ta deras liv ifrån dem. Men det är drogerna som ger dem en kick som får dem att känna något. Och för varje gång de får en kick behöver de en ny. Att livet sakta håller på att rinna ur händerna på dem får mindre och mindre betydelse ju längre in i missbruket de kommer. Allt handlar om nästa kick. Så skulle jag beskriva en relation med våldsinslag. “Han är ju så kärleksfull och gör allt för mig”. Det är ofta så det är mellan gångerna han tappar kontrollen. När man är beredd att gå för sista gången så står han där med tårar som rinner ner för kinderna. Han hatar sig själv för vad han har gjort. Han ska söka hjälp. Han vill vara den bästa personen han kan vara för dig. Han är beredd att göra allt för att han älskar dig. Det är vad han säger. Det är helt vrickat och så sjukt manipulativt. Men man förstår det inte då. För ens hjärta blöder för honom.  Han blir expert på att spela på dina känslor. Och du känner hur nästa kick börjar få kontrollen över dig. Du mjuknar och förlåter. Han är underbar och under några veckor eller i bästa fall månader, är relationen precis så som du alltid har vetat att den skulle kunna bli. Den kicken är magisk och du faller ännu djupare in i relationen. Eller beroendet som det mer liknar. Och tillsut är kicken över och du låter allting återupprepas. Ofta blir misshandeln grövre och grövre med tiden. Du låter det ske. En gång till. Eller hundra gånger till. Eller kanske tills han tar det sista han kan ta ifrån dig – ditt liv.

Tack för att du läste. Kärlek Marie ❤

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

2 Kommentarer

  1. Birgitta

    Word ❤️ Läser och tyvärr kan jag känna igen mig.
    Gång på gång trampa in i samma typ av relation men jag har sett att det finns bra män därute . Hittade min snälla omtänksamma relation som jag firar 21 år ihop med till sommaren 🙏

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning