Välj en sida

Vårt Påskfirande

Påskmys med barn

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

april 4, 2021

Undrar om jag var ensam om att Googla “vilken dag firar man påsk”? “Söndag” sa Google. Så vi valde att fira på lördagen och så firar vi lite idag. Och även en dag under veckan. Så att vi verkligen har firat påsk menar jag. Under veckan som har varit har en i familjen drabbats av magsjuka och en av hosta. Så vi behövde se till att vi fick firat ordentligt nu när alla är friska och krya. 

Vi har varit välsignade med härligt vårväder ett par dagar under veckan. Jag och Keeyan har passat på att ta långa härliga promenader i solen och tittat efter vårtecken. Han är min mindful-coach på så många vis den lille grabben. När jag är med honom är det omöjligt att tankarna springer iväg åt annat håll. Barn är verkligen helt fantastiska på att leva i nuet och vi vuxna har så mycket att lära av dem. 

”That’s the real trouble with the world, too many people grow up” – Walt Disney

När Keeyan hittar en vattenpöl måste vi stanna till så att han kan få hoppa ur vagnen och plaska lite. Eller när han ser en sten som han gillar som han vill plocka. Att stanna upp vid de stunderna och bara insupa hans vackra nyfikenhet och livsglädje är som balsam för själen. Vi har alla varit sådana. Helt uppslukade av nuet. Vi har alla haft barnens fantastiska förmåga att tycka att de mest vardagliga sakerna och händelserna är spännande. Deras fantasi och förmåga att vara helt närvarande och uppslukade av en liten larv som kryper på ett blad. Och deras glädje över små detaljer som att bli serverad en tallrik där maten och grönsakerna har placerats så det ser ut som en gubbe. När vi tappar bort de här förmågorna, det är då den förtvinande ålderdomen får sitt grepp om oss. Den har inget utseende. Den är en känsla. Känslan av att ha tappat livsglädjen. 

Alla vi vuxna borde ha minst ett barn som förebild. Så att vi kan bevara de här egenskaperna och njuta av livets små magiska ting. För egentligen är det precis vad livet handlar om – att uppleva en rad små och magiska ting som sker varje dag. Varje stund kan vara helig. Varje syssla kan vara magisk. Men de flesta vuxna har för bråttom för att komma ihåg det. 

Svårkalkylerad utflykt

Igår startade vi dagen med att åka iväg till en sjö för att grilla marshmallows. Det skulle bli en mysig stund att komma ut i naturen och njuta av lite sol, tänkte jag. En brasa är väl det mysigaste som finns? Och marshmallows är gott. Vad kan gå fel? Ibland är det svårt att kalkylera in vad familjens alla barn ska anse om utflykten som man har planerat. Ofta vet man inte förens efteråt om utflykten ska bli en hit eller en diss. För oss blev det en svårkalkylerad utflykt igår. Till en början verkade samtliga exalterade över att grilla marshmallows. Men innan elden knappt var tänd hade redan ett av två barn hunnit gnälla sönder hela utflykten. Det var för kallt. Röken från elden var jobbig. Otålighet. Surhet. Huttra högljutt och gnälla lite till. Har du varit med om det någon gång? Att i tanken ha den mysigaste stunden planerad med familjen och sen blir det allt utom just mysigt? Jag antar att det är en klassiker i de flesta familjerna lite då och då 😂. 

Påskmys

Efter lite sura miner och tjafs kom vi hem och bakade påskmuffins som ser ut som kycklingar. Medan muffinsen svalnade på galler tog vi oss en liten skogsrunda och stannade och lekte på en lekplats på vägen hem. Sen hade påskharen lämnat påskägg utanför dörren. Keeyan tyckte det var superspännande när han fick höra påskharen banka hårt på ytterdörren. Trots att det var en snabb påskhare som vi aldrig hann få se skymten av. Barnen fick godis och varsin biobiljett i sina ägg. Påskharen hade ordnat en mysig påskbio i vardagsrummet och ställt fram chips och popcorn i köket. Barnen fick hämta det de ville äta och sedan lämna sina biobiljetter till mig. Sedan myste vi alla ner oss i soffan och såg på en film. Det blev ett supermysigt påskfirande och bio hemma var väldigt uppskattat av barnen.

En annorlunda äggjakt

Idag har vi ätit lite god påskmiddag och senare ska vi ta oss ut på någon liten utflykt. I veckan kör vi påskfirande i mormors och morfars stuga vid kusten. Påskharen har så klart varit där också och gömt ägg i trädgården. Men det blir ingen vanlig äggjakt i år. Barnen får en karta att följa och för varje ägg de hittar måste de göra en uppgift som påskharen har skrivit ner till dem. Däribland ska de få sminka sig påskfina och ropa ramsor, dansa och hoppa. Det är det roligaste som finns att busa till det för ungarna. Det är också väldigt mysigt att Filippa fortfarande hänger med och busar fast att hon känner sig lite stor för det nu. 

Förr i tiden

Tänk att jag har åldern inne för att kunna uttrycka mig så. “Förr i tiden…” 😆 Under min uppväxt hade vi en påsktradition att klä ut oss till påskkärringar eller gubbar (jag var indian en gång, det funkade det med) och gå runt i området och lämna påskbrev till alla som öppnade dörren. Det var ofta barnfamiljer och framförallt äldre människor som blev så glada över att få lite besök. Många av dem hade förberett med stora skålar fyllda med godis som de skulle ge oss i utbyte mot våra små glada “glad pååååsk”-rop och påskbrev. Vi var ofta några ungar som gick tillsammans och hade en stor korg som vi fick godiset i. Påskbreven var färdiga bilder med konturerna av påskmotiv som man hade fyllt i med färg. Det blev många timmar som man la ner på att måla så många påskbrev som möjligt. Sedan vek man ihop påskbreven på ett särskilt vis och skrev “Glad Påsk” på det. Det är fint att minnas hur vi gick runt från dörr till dörr och önskade alla glad påsk på det där viset. Jag vet inte om det är en utdöd, värmländsk tradition. Men jag minns att vi var så förvånade över att de inte hade påskbrev att köpa på Ica när vi flyttade till en annan stad 😂

Visst är det härligt med traditioner? Och intressant och vackert att se hur varje familj utformar sina egna. Jag älskar också idén om att traditioner förs vidare i generationer. Något fint som lärs vidare från föräldrar till barn. Hoppas att du har haft ett härligt påskfirande! 🐥

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning