Välj en sida

Så kommer du i kontakt med dina känslor

Komma i kontakt med sina känslor

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

mars 27, 2021

Känner du att du lever i kontakt med dina känslor? Eller kan du i stressiga perioder stänga av det du känner och bara rusa fram i livet? I detta blogginlägg får du läsa om hur du kommer i kontakt med dina känslor. Du får praktiska övningar till hur du lär dig att lyssna inåt. Hur du connectar hjärnan med hjärtat. Det är tyvärr jättevanligt att ha svårt för att komma i kontakt med sina känslor. Många av oss är vana att trycka undan ilningarna i magen. Försöka svälja klumpen i halsen. Klistra på ett leende när man helst av allt vill gråta. Framförallt inom jobb och familjelivet är det vanligt att man kväver sina känslor. Vi lever våra liv mer och mer på autopilot och det kan kännas onormalt för oss att känna de känslor vi har inombords. Men känslorna försvinner ingenstans om de inte får utlopp. De fastnar inombords och tillslut kommer de att göra sig påminda. När det inre skriker efter uppmärksamhet men man inte vågar se inåt. Det är då vi börjar döva det som stör i vårt inre. Och i samband med det tappar vi kontakten med våra verkliga känslor. Vi tappar kontakten med vårt inre som är till för att vägleda oss. När vi tappar kontakten med våra känslor och vårt inre är det lätt att känna sig rejält vilsen.

Känslorna är vår kompass som berättar för oss vad vi mår bra och mindre bra utav. Många av oss har tidigt i livet lärt oss att trycka undan vissa känslor. Vi kanske aldrig fick lov att gråta eller vara arga under uppväxtåren. Det kanske inte fanns vuxna som hade förmågan att ge utrymme åt ens känslor. När man blev frustrerad kanske de vuxna svarade med att bli arga. När man grät kanske de svarade med att hota oss om vi inte slutade gråta. Vi lärde oss att förminska våra känslor. Som att de inte var verkliga. Eller som att vi inte hade rätt att känna så. Som att vi vore konstiga om vi kände vissa känslor. När det i själva verket är fullt normalt att känna precis det man känner. När omgivningen inte kan ge plats åt det lilla barnets känslor och visa respekt och förståelse för att barnet uttrycker sig lär sig barnet att inte heller ge utrymme åt sina känslor. På så sätt fortsätter vi att leva vidare med begränsningen om att det bara är vissa känslor som är accepterade att känna. Det gör att vi känner oss ogrundade och obalanserade. Det kan bidra till en inre stress och ångest.

I det här inlägget kommer du att få konkreta tips på hur du kan öva dig i att känna in dig själv och det du känner. I dagens stressiga samhälle ges det inte alltid de perfekta omständigheterna för att leva i kontakt med sina känslor. Vi behöver själva se till att skapa dem. Med de här fem enkla tipsen och övningarna kommer du att komma närmare dina känslor och börja leva ett mer autentiskt liv. 

Hur kommer man i kontakt med sina känslor? Komma i kontakt med dina känslor.

Vad betyder det att komma i kontakt med sina känslor?

Att komma i kontakt med sina känslor betyder att komma i samklang med ditt känsloliv. Att känna in och uppmärksamma vad som finns i ditt inre. Det betyder att du vågar stanna upp och lyssna på vad din inre rösten säger till dig. Vill jag verkligen gå på den där festen? Borde jag fortsätta dejta den här personen? Hur känner jag inför de här kraven som någon ställer på mig? När du inte bara agerar utan också känner efter innan du gör det. Då är du i kontakt med dina känslor och på så vis kan du leva ett mer sant liv mot dig själv.

Varför ska man känna sina känslor?

När du övar på att känna kommer du att bygga upp ditt mod så att du vågar känna det du känner. Du kommer att vara mer i kontakt med dig själv och på så vis lära känna dig själv på ett djupare plan. När du är mer ärlig mot dig själv kan du också vara mer ärlig mot andra. Det blir enklare för dig att sätta gränser så att du inte blir utnyttjad eller trampad på. När du vågar känna det du verkligen känner kommer din självkänsla att öka. Ditt självförtroende och din respekt för dig själv kommer att öka när du lär dig att lyssna inåt och ta dina känslor på allvar. För sanningen är den att oavsett vad du känner, när du än känner det så har du rätt att känna det. När du tror på dig själv kommer du också att våga möta andra precis så som de är. Låta andra möta dig precis så som du är. Du kommer att våga stå i din sårbarhet och inte känna behovet av att bära en mask eller en sköld inför andra människor. Det vackraste med att våga möta andra i din sårbarhet är att du ger dig själv möjlighet att stå i din fulla kraft och leva DITT liv så som du mår bäst av.

Hur kommer man i kontakt med sina känslor? Komma i kontakt med dina känslor.

1. JÄMFÖR DIG INTE MED ANDRA

Något som är viktigt att öva på är att lyssna inåt i stället för att spana utåt.

Det är så lätt att gå vilse i dagens samhälle där vi ständigt bombarderas med tusentals intryck varje dag. Överallt skriks det efter din uppmärksamhet. Kollegorna på jobbet bombarderar dig med åsikter. Vänner. Familj. Överallt får vi inputs om vad alla andra tycker och tänker. Nyheterna. Reklam. Överallt finns det en mängd saker som vill åt din uppmärksamhet. Som vill hjälpa till att forma din åsikt. När man hela tiden är en del av det där bruset kan det lätt bli så att man tappar bort sin egen röst. Att hela tiden spana på vad andra gör och vad andra har kan lätt få en att tappa kontakten med sig själv. När du slutar jämföra dig med andra, det är då du på riktigt kan finna det du verkligen vill ha ut av ditt eget liv.

ÖVNING:

Börja med att göra dig själv medveten om hur ofta du faktiskt funderar över vad andra har, vad andra känner och vad andra gör. Det kan handla om både intryck du får digitalt och intryck du får från din omgivning. Om du till exempel surfar på sociala medier, var då uppmärksam på hur ofta du jämför dig själv, ditt liv eller dina känslor med någon annans. Varje gång du kommer på dig själv med att tänka jämförande tankar om andra personer och deras liv – ta fem djupa andetag och känn att du kommer i kontakt med dig själv och din kropp. Känn att du är här och nu. Fokusera på hur det känns. På så sätt bryter du mönstret och tar tillbaks fokuset till dig själv.

Hur kommer man i kontakt med sina känslor? Komma i kontakt med dina känslor.

2. LYSSNA I STÄLLET FÖR ATT FÖRSÖKA KÄNNA

När vi hela tiden bombarderas av intryck är det lätt att vi slutar känna och istället blir mer fokuserade på “vad vi borde känna”. Det är troligt att du under lång tid har lärt dig att stänga av dig själv och dina känslor. Det är med tanken du försöker tänka dig fram till vad du borde känna snarare än att känna efter vad det faktiskt är din kropp och dina känslor berättar för dig att du känner. Du tror att du känner på ett särskilt vis.

Det är viktigt att regelbundet landa i din kropp och verkligen lyssna in vad det är du känner istället för att försöka känna eller tro vad du känner. Meditation är ett fantastiskt verktyg för att lära sig känna in sig själv. Det räcker med några minuters lugn andning och att vara stilla en stund för att du ska bli medveten om olika förnimmelser och känslor i din kropp.

ÖVNING

När du känner en känsla kan du börja med att försöka lokalisera vart i kroppen känslan sitter i stället för att sätta ord på den. Ta för vana att varje kväll innan du somnar ta en stund där du sitter eller ligger ner i några minuter. Ta fem djupa andetag. Placera händerna på hjärtat eller magen om du vill. Annars kan du låta dem ligga i knät eller bredvid dig. Känn efter hur kroppen känns. Är den stel? Vart är den stel? Kan du koppla stelheten till en känsla? Vad känner du i kroppen? Ilar det någonstans? Kan du koppla känslan till en händelse? Lyssna in kroppen och se vad den har att berätta för dig.

Hur kommer man i kontakt med sina känslor? Komma i kontakt med dina känslor.

3. SLUTA BLUNDA

Du behöver sluta blunda för sanningen! Egentligen förstår du nog att det som är jobbigt aldrig någonsin försvinner bara genom att du sopar det under mattan. Högen under mattan blir snart till ett berg. När du blundar för sanningen är det både en flykt från dina egna känslor och från verkligheten.

Det enda sättet att få jobbiga saker att försvinna är genom att möta dem. Ibland kan det kännas jobbigt, skrämmande eller skamfullt att behöva möta sina egna känslor. Vi har alla inprogrammerade röster om vad vi borde vara, känna och vad vi borde göra. Lika många röster har vi inprogrammerade som berättar för oss vad vi inte ska göra, tycka, tänka och vara. Det är viktigt att du från och med nu bestämmer för dig själv att inte låta de här rösterna bestämma över ditt liv. Det betyder inte att de omedelbart kommer att försvinna. Men börja lyssna på vad de säger och ifrågasätt dem. “Varför måste det här vara rätt?” “Vill jag att det här ska vara rätt?” Vi föds alla som ett blankt papper. Men när vi vandrar genom livet lägger vi på oss massa lager av känslor, tankar och värderingar som andra människor skjuter över på oss.

Självförakt, dålig självkänsla, självhat och så vidare är inprogrammerade röster som vi har ärvt av omgivningen. Våra föräldrar, våra vänner, våra lärare, våra kollegor, chefer. En förälder som känner sig värdelös kanske lät det gå ut över dig genom att gnälla över allt du gjorde och inte gjorde. Den där rösten om hur otillräcklig du är och att du behöver göra mer eller mindre hela tiden jagar dig överallt i livet. Du kan omöjligt veta vart alla röster kommer ifrån. Men du kan bestämma dig här och nu för att sluta låta dem styra ditt liv. Att du från och med nu tänker skruva upp volymen på din egen röst. Men först måste du finna den. Och det gör du genom att våga se sanningen för vad den är. Våga känn alla dina känslor, även de du skäms över.

ÖVNING

När du vågar känna dina skamfyllda känslor kan du börja öva på att prata om dem med någon du litar på. Dela med dig av dina skamfyllda och jobbiga känslor. Det är så man får dem att tappa kraft. Genom att prata om dem bryts de ner. Att våga känna sina skamfyllda känslor och prata om dem är att våga visa sig sårbar. Och sårbarhet är otroligt vackert. DIN sårbarhet är vacker!

4. AKTIVERA DIN KROPP

Idag är vi mer stillasittande än någonsin. Det gör också att energin i våra kroppar lättare stagnerar. Gör något varje dag där du använder och känner av att du har en kropp! Det kommer inte bara att öka ditt fysiska och psykiska välmående. Det kommer också att hjälpa dig att känna in din kropp och de känslor du bär på. Ju mer stillasittande du är om dagarna, desto viktigare är det att du ser till att planera in aktiviteter där kroppen får röra på sig!

Exempel på olika aktiviteter:

 • Ta en lugn och skön promenad där du känner in alla intryck. Hur känns det att andas in luften? Luktar det något speciellt? Vad hör du? Vad ser du? Om du går förbi ett träd kan du låta handen röra stammen och känna hur den känns. Betrakta omgivningen och låt alla dina sinnen vara med i promenaden
 • Massera dig själv eller be någon annan ge dig en massage. Det är avkopplande och får dig att känna att du är i din kropp
 • Mys eller sex med mycket kroppskontakt 
 • Alla former av fysisk träning

ÖVNING

Om du känner att du har haft en tuff dag är den här övningen extra bra. Men den kommer att förhöja ditt sinnestillstånd oavsett var du befann dig innan. Sätt på din favoritlåt på hög volym eller stoppa in hörlurar i öronen. Börja röra på kroppen utan att tänka på hur det ser ut. Hoppa, vifta med armarna, skaka rumpan, gör stora och små rörelser till den takten du känner i musiken. Det här kommer garanterat att få dig på ett härligt humör. Men bäst av allt, du kommer att landa i din kropp. I stället för att vara uppe i huvudet och bombarderas med tankar om framtiden och dåtiden som skapar stress.

Hur kommer man i kontakt med sina känslor? Komma i kontakt med dina känslor.

5. GÖR TVÄRTEMOT

För att utvecklas behöver du göra saker som är obekvämt. Det är det viktigaste att tänka på! Det ÄR obekvämt att utvecklas. Det känns när man utmanas! Precis som när en muskel utvecklas och blir större och starkare. Det KÄNNS! Du får träningsvärk. När du övar dig på att vara obekväm kommer du ha lättare för att ta dig an utmaningar och ha lättare för att utvecklas. Ett bra sätt att öva på att vara obekväm är att “chocka” dig själv genom att göra tvärtemot vad du vanligtvis brukar göra.

När du gör något på ett annorlunda sätt innebär det att din autopilot kopplas ur och du behöver ha mer fokus på vad du gör. På så sätt är det enklare att vara mer närvarande i stunden. Att vara i nuet. När du gör saker tvärtom skapar du även utrymme för att göra förändringar i beteendemönster beroende på vad du väljer att agera annorlunda kring.

Några enkla exempel du kan testa är:

 • Att borsta tänderna med andra handen
 • Ta en ny väg till jobbet
 • Börja prata med någon som du inte brukar prata med
 • Le mot fem främmande personer du möter under en dag
 • Om du ofta är den som pratar, testa att vara tyst en stund och lyssna mer

ÖVNING

När du har börjat bli lite mer bekväm med att utmana dig själv på det här viset kan du göra det mer systematiskt. Ställ dig själv frågor som får dig att lägga märke till områden i ditt liv där du går på autopilot. Det kanske handlar om hur du stressar varje morgon och alltid har ont om tid. Eller hur du frågar familjen hur deras dag har varit under middagen utan att egentligen lyssna på deras svar. Testa något nytt. Testa att ta fram morgondagens kläder redan kvällen innan. Ställ klockan 15 minuter tidigare och låt bli att snooza. Se till att ha förberett en god frukost som du ser fram emot att vakna upp till. Njut av frukosten utan tidning eller mobiltelefon. Runt middagsbordet med familjen kanske du börjar med att berätta vad det bästa har varit med din dag. Sedan ber du var och en av familjen berätta vad det bästa med deras dag har varit. Det kan skapa nya samtalsämnen och en trevlig känsla runt middagsbordet.

Hur kommer man i kontakt med sina känslor? Komma i kontakt med dina känslor.

Tack för att du läste!

Som många redan vet genom mitt senaste inlägg på Instagram så kommer jag att detoxa från sociala medier under några veckor. Bloggen kommer dock att uppdateras som vanligt. Gillade du det här inlägget får du gärna lämna en kommentar eller dela inlägget på Facebook eller andra plattformar! Ha det bäst, så hörs vi snart igen! Peace ’n luv Mary 💖

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Nymåneritual i jungfruns tecken

Ikväll är det dags för en efterlängtad nymåneritual! Nymånen infaller i jungfruns tecken idag den 7 september och det...

4 Kommentarer

 1. Birgitta Davidsson

  Bra tips 👍

  Svara
 2. Sanna

  SÅ bra skrivet. Precis vad jag behövde läsa nu.
  Tack!!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning