Välj en sida

Mars månad be like

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

mars 23, 2021

Hey you 😍 Här har det varit tomt på skrivande ett tag! Som att tiden stått stilla. Men tro mig, det har den inte gjort! Vi har idag haft ett sista möte med en psykolog i utredningen kring Keeyans problematik. Jag har fina nyheter att berätta! Samtidigt har jag varit och är fortfarande mitt uppe i en rensning. Både kroppsligt och själsligt. Det är mycket som händer och sker bakom kulisserna just nu. Därför har skrivandet blivit lite lidande tyvärr. När jag ska försöka sammanfatta allt så vet jag knappt vart jag ska börja.

Återuppbygga hälsan

Genom åren har jag alltid haft ett intresse för träning och hälsa. Men jag har levt ett minst sagt ohälsosamt liv. Jag har haft vanor och en livsstil som varit rent ut sagt skadliga för min hälsa. Jag har sett vältränad ut och utåt sett betett mig som att jag har mått tip top. Alltid optimistisk och superenergisk. Men på insidan mådde både min kropp och mitt psyke allt utom bra. 

Mitt sätt att leva var genom att försöka rymma från mitt förflutna. Men sättet jag försökte rymma på var många gånger genom att omedvetet söka mig till liknande situationer som påminde om min uppväxt. Situationer där jag inte var trygg. Där jag fick tassa på tå och ofta kriga för att det skulle finnas utrymme för mina behov och känslor. Ofta valde jag att kuva mig själv. För att ge plats åt någon annans vilsna ego. Eller våldsamma beteenden. Maktmissbruk. Stundvis valde jag att fightas för att ha rätt att existera som den jag var. Vilket alltid fick sina konsekvenser. Det är krångligt att ha att göra med människor som aldrig kan ha fel. Det är förödande att beblanda sig med personer som är beredda att ljuga, förnedra och göra allt i sin makt för att till vilket pris som helst rentvå sig själva. Men trots allt så fanns det alltid något där djupt inom mig. Som visste att jag var värd så mycket mer. 

I perioder då jag mådde som sämst tränade jag frenetiskt. Jag kunde gymma flera gånger per dag. Helst sju dagar i veckan. Och trots att jag någonstans förstod vikten av återhämtning så tog rastlösheten och ångesten över de dagar jag inte gick till gymmet. Jag gick dessutom power walks mellan 1-2 timmar nästan dagligen. Och på det hade jag stenhårda regler för min matkonsumtion. Det var mitt sätt att ha kontroll över mitt liv. Framförallt när jag levde i destruktiva relationer. Sedan kom det lugnare perioder där jag inte tränade lika mycket eller inte alls. Jag festade ofta. Stressade hela tiden. Jag var aldrig själv utan umgicks med vänner konstant och kunde aldrig riktigt koppla av. Jag var tvungen att vara igång konstant för att aldrig behöva möta det som fanns i mitt inre. Jag tränade mycket och åt ofta nyttig mat. Men ingenting av det var hälsosamt på riktigt.

Trots att jag såg vältränad ut och i princip alltid var glad och sprallig så mådde jag skit. Eftersom jag ofta skämtade och alltid försökte få andra att må bra så tror jag inte att omgivningen förstod hur illa det var. Det är så lätt att luras av vad vi ser. Idag känns det så himla skönt att inte känna att jag måste dölja vem jag är eller vad jag kommer ifrån. Det har hjälpt mig att inte ramla tillbaka in i gamla ohälsosamma mönster. Men samtidigt finns det mycket kvar att arbeta bort.

Svårt att bryta mönster

Senast i höstas bulkade jag medvetet upp mig några kilon för att ha att bygga muskler av. Jag gymmade rätt ofta då och skulle ju deffa under våren som vanligt. Det var inget jag egentligen planerade. Jag har alltid levt på det viset och det har varit en naturlig cykel för mig. Förutom de första åren med Keeyan när det var fokus på småbarnslivet. Höst och vinter brukar vara stenhårt fokus på att lyfta vikter. Medan det på våren blir mindre gym och mer cardio. Men på något sätt blev jag medveten om det här mönstret för ett tag sedan och insåg att jag var påväg in i samma cykel igen. Det blir ingen deff i vår. Det blir aldrig mer någon deff! Är det något jag är bra på så är det att bli fit. Men jag vill inte vara fit bara för att vara fit! Jag vill vara hälsosam. Från insidan ut. Om min kropp ändrar form ska det vara för att jag har gjort hälsosamma val och för att jag lever en allmänt hälsosam livsstil. Inte för att jag medvetet försöker pusha kroppen att tappa i vikt. Det där sätter jag stopp för här och nu! 

Just nu arbetar jag för att skapa en allmänt hälsosam livsstil som osar hälsa i allt jag är och allt jag gör. Det är ett stort projekt där jag behöver förändra tankar och beteenden kopplade till framförallt mat och träning. Men det är ett av mina viktigaste projekt någonsin. Att återställa min hälsa handlar inte bara om att ändra mitt beteende kring mat och träning. Utan jag behöver även verkligen se mina tankar och finna orsaken till deras existens. Det har dragit igång många processer inom mig i samband med att jag började i terapi. Allting hör ihop, så när man börjar läka en del så sprider sig läkningen även till andra områden. 

Försvinna en stund?

Har du någonsin känt ett starkt behov av att vara för dig själv? Att bara ha fokus på ditt eget liv och din egen energi under en period? Jag har känt det ett tag. Att jag skulle vilja stänga ner alla sociala medier under en period och bara leva i mitt eget nu. Jag brukar ju med jämna mellanrum ta några dagars paus från sociala medier. Men nu känns det som att jag skulle vilja checka ut helt, försvinna därifrån tillfälligt. För att ha stenhårt fokus på mig och mitt liv. 

Det började egentligen redan för någon månad sedan när Snapchat började utföra kommandon av sig självt och visade information som var felaktig. När det blir sådär då tycker jag att det blir skumt så jag raderade mitt konto helt. Det kan hända att jag har något gammalt konto kopplat till mitt telefonnummer. Men lägg inte till mig i så fall för det är inget jag kommer att använda. I samband med det valde jag att även radera andra sociala medier som jag inte engagerar mig i alls. Att rensa bort kontona ingav en så skön känsla! Jag har ju under vissa perioder i mitt liv varit en “outsider” och varit helt borta från sociala medier vilket har varit superskönt. Jag har inga planer på att försvinna helt som det ser ut just nu, det blir tillfälligt i så fall. 

I och med att jag har ändrat inriktning till det spirituella har jag knutit många vackra kontakter och jag älskar att ta del av all klokhet och inspiration. Som att vi växer på olika håll men ändå tillsammans på något vis. Men just nu känns det rätt överväldigande om jag ska vara ärlig! Jag har för mycket med mig själv helt enkelt. Inte alls på ett negativt sätt. Men det känns som att den här perioden kräver mitt fulla fokus på bara mig. 

Allt som har skett nu i samband med att jag startade bloggen har bara hänt på något vis. Jag har aldrig haft en ordentlig plan för det. Facebook (jag hatar det) hade jag varit borta ifrån under flera år. Sedan ville Filippa försöka sälja sina kläder så jag skapade ett konto åt henne i hennes namn så att hon kunde lägga upp plaggen i säljgrupperna. Efter ett tag tröttnade hon och då ändrade jag bara uppgifterna till mitt namn och fortsatte att ha det kontot (gå in på min profil så ser du att det står Filippa i adressfältet). Jag använde kontot först till att sälja Keeyans gamla kläder och gamla möbler som samlade damm på vinden. Jag passade på att kika in gamla vänner och bekanta vilket alltid är superroligt när man inte har hörts och setts på länge. Sedan startade jag bloggen och tänkte att det kanske var en bra plattform att promota bloggen på. Därför har jag kvar Facebook men är sällan aktiv där. Men Instagram tycker jag är fantastiskt roligt. För ett halvår sedan hade jag bara personer som jag visste vilka det var som följare på Instagram. Det var runt 100 följare. På bara några månader har min följarskara ökat en hel del vilket såklart är superkul. Men det blir också en press i att vilja uppdatera och att inspirera. Men jag vill vara helt autentisk och inte pressa fram något. Just nu behöver jag allt fokus till mig och mina livsstilsförändringar. Så ett brake är helt på sin plats. Om så bara för någon vecka. Jag lovar att säga till när och om jag försvinner ett tag.

Reiki 

För några veckor sedan fick jag min första initiering för att bli Reiki healer. När man initieras innebär det egentligen att någon som är lärare inom reiki väcker upp ens förmåga att nyttja Reiki i helande syfte. Vem som helst kan lära sig Reiki healing. När man initieras brukar det sätta igång olika utrensningar i kroppen och själen vilket jag har känt av väldigt tydligt på olika vis. Nu har jag även fått min andra initiering och har egentligen bara några praktiska delar kvar att utföra innan jag är diplomerad Reiki healer. 

Jag har känt en längtan efter att utvecklas spirituellt och det var ett av mina mål som jag satte för 2021. Även om jag har varit nyfiken på healing förut så har jag aldrig känt att det har varit något jag själv skulle vilja lära mig att utföra. Men nu när jag har lärt mig använda Reiki så känns det som att inget är mer naturligt. Jag kommer att använda Reiki för att läka mig själv i första hand. Framöver kommer jag eventuellt att erbjuda Reikibehandlingar till andra om det känns som rätt väg för mig att gå. 

Jag förstår hur flummigt det här kan låta. Och jag tror också att många blev förvånade när jag började bli mer offentlig med min spiritualitet. Även om jag aldrig egentligen har dolt det så har jag heller aldrig pratat öppet om det med vem som helst. Ceremonier, rökelser, kristaller och energier. Har man aldrig exponerats för det så är det inte konstigt om man tycker att det verkar superskumt. Egentligen är det inte mer flummigt än att man går till kyrkan, moskén eller ett tempel för att be. Allt handlar om vad man är van vid och inte.

Alla har varit där

Jag har känt en dragning till det spirituella så länge jag kan minnas. Men för lite drygt tio år sedan var även jag skeptisk till healing när jag fick min första behandling. Jag hade fortfarande inte riktigt greppat känslan av att allt och alla är sammankopplade med varandra. Och jag hade inte så djup förståelse för energier och allt vad det innebär. Det finns fortfarande en del saker inom det spirituella som jag tycker är lite för flummigt för att jag ska kunna greppa det. Så jag kan förstå skepsisen. Hade jag själv inte upplevt vilka fantastiska effekter healing har haft på mitt liv så kanske jag fortfarande hade varit skeptisk. För att vidga sina vyer behöver man vara öppen och våga testa.

I Sverige är vi ganska mycket efter även om det har hänt en del på den spirituella fronten under de senaste åren. Tänk för bara några år sedan så ansågs yoga vara helt galet och superflummigt! Numera är det inget konstigt alls att kollegan ska ta ett yogapass efter jobbet.

Varför Reiki?

Reiki är energimedicin och är utbrett mer eller mindre över hela världen. I vissa kulturer är det ett vanligt inslag i såväl vardagslivet som inom sjukvården. Reiki går att applicera på alla möjliga områden i livet. I USA blir Reiki healing mer och mer accepterat inom såväl läkarvården som på olika kliniker. Att använda healing för att läka från skador och sjukdomar behöver inte betyda att det ena ska utesluta det andra. Men healing kan fungera som ett fantastiskt komplement till sjukvården. Jag känner mig dragen till Reiki healing eftersom det känns rent. Att vara healer innebär inte att man får övermänskliga krafter eller att det är en själv som har förmågan att läka. Att vara en healer innebär att man har lärt sig olika verktyg för att kanalisera energin. Jag som utför healingen är aldrig något annat än en kanal som energin flödar genom till klienten som tar emot healing. Det betyder att jag aldrig manipulerar energin eller bestämmer vart den ska hamna. Energin flödar automatiskt dit den ska och jag är bara ett verktyg i processen. Det är det jag gillar med Reiki healing. Att den högre intelligensen är den som styr skeendet.

UTREDNING 

För ungefär ett år sedan bedömde en specialistläkare och en barnpsykolog att Keeyans svårigheter troligen berodde på autism. Sedan dess har vi stått i kö för att han ska utredas via BUP. Jag satte oss även i kö till en privat aktör som heter Modigo eftersom det var kortare väntetid där. Idag var vi på det sista mötet med en psykolog hos Modigo och även om man inte har sammanställt det slutgiltiga utlåtandet så har man kunnat konstatera att Keeyan inte har autism! Fantastiska nyheter. 

De senaste månaderna har mycket av Keeyans svårigheter minskats eller helt försvunnit. Hans utbrott har blivit mindre och är inte lika hysteriska. Jag har kunnat sluta ge honom sömnmedicin helt. Han somnar utan problem och sover nätterna igenom. Vilket han inte gjorde för bara någon månad sedan och dessutom aldrig hade gjort sedan han föddes. Även om det bara var Melatonin som är ett hormon som vi har naturligt i våra kroppar så kändes det olustigt att behöva ge honom det varje kväll. Jag som drar mig för att ens äta Alvedon tyckte att det kändes jättejobbigt att behöva ge mitt barn sömntabletter för att han skulle kunna ha en normal sömncykel. Men jag är samtidigt så tacksam för att möjligheten fanns. 

Jag började märka skillnad i Keeyans sömnmönster när jag började spela Solfeggiomusik för honom varje natt när han sov. Vill du veta mer om Solfeggiofrekvenser kan du läsa här på denna länk. Han fick en mycket bättre sömnkvalitet och orkade så klart med vardagen på ett helt annat sätt när sömnen fungerade bättre. Att han fick tillräckligt med sömn har såklart varit en av de största nycklarna till att andra symtom har försvunnit. Hans prat blommade plötsligt ut och även om han inte uttalar alla orden korrekt än så har hans ordförråd fullkomligt exploderat. Det är fantastiskt! För ett år sedan sa specialistläkaren att Keeyans språksvårigheter troligen berodde på autism. Vi fick samma utlåtande hos en psykolog. Idag har både läkare och psykolog uttalat sig och sagt tvärtom. Att Keeyans språksvårigheter troligen har varit det som har orsakat hans autistiska beteenden. När han inte har haft förmågan att göra sig förstådd eller interagera med omgivningen så har andra bitar blivit lidande i hans utveckling. Om basbehovet av att sova inte blir tillgodosett som i Keeyans fall så stör det också utvecklingen och kan ha varit orsaken till att hans språkutveckling blev lidande.

Jag visste inte vad vi hade att vänta oss av utredningen men allting gick väldigt smidigt. Även om Keeyan blev rastlös ibland och inte ville samarbeta hela tiden så fungerade besöket hos psykologen väldigt bra. Keeyan fick genomföra olika tester där han fick svara på frågor och peka på bilder. Han fick bygga med klossar och leka lekar med olika slags leksaker där psykologen studerade hans beteende. Det var en märklig men samtidigt härlig situation att vara med om. Att iaktta Keeyan när han lekte med psykologen och när han utförde testerna gjorde det så tydligt hur mycket han har utvecklats på så himla kort tid. Det är som ett mirakel! Jag kan inte förstå hur det har gått till!

Keeyan är fortfarande väldigt aktiv stundvis även om han kan sitta still längre stunder idag. Han har ibland svårt med koncentrationen och uppmärksamheten vilket kan tyda på ADHD eller ADD. Psykologen sa att han är för ung för att man ska kunna fastställa en sådan diagnos. Så det blir eventuellt en framtidsfråga. Det får tiden utvisa helt enkelt. Med den utvecklingen som skett hittills är allting möjligt. Psykologen uttryckte att hon upplevde Keeyan som ett “krångligt” barn och hon kunde även se att han var krävande och bestämmande i sitt sätt att interagera. De här beteendena behöver tränas bort och jag som förälder kommer att få utbildning i hur man hanterar dem vilket känns jätteskönt. Nu när utredningen är utförd så känner jag en oerhörd lättnad. 

Vi passade på att ta en fika på vackra Brogyllen efter förra mötet när vi ändå var i Göteborg.

Tecken

Jag har länge tänkt på hur jag ska dela med mig av erfarenheter ur en av relationerna som innehöll mycket våld. Det är så lustigt, för idag kom min mamma med en påse som jag har haft sedan Filippa föddes. För några år sedan gjorde jag mig av med nästan alla mina ägodelar (ett helt hem!!) och var bostadslös under en period. Det var planerat så det låter kanske värre än vad det var, men den historien kan vi ta en annan gång. Hur som helst. I den rensningen gjorde jag mig av med möbler, prydnadssaker. Allt. Jag sparade knappt på något. Ingenting förutom enstaka små prylar som hade något värde för mig och kläder. Och Filippas leksaker. Jag sparade även en påse fylld med minnessaker från Filippas första tid i livet som har legat hemma hos min mamma i flera år. Idag när jag fick påsen såg jag skymten av ett brev där i. Jag tog upp det och började läsa och insåg snabbt att det brevet hade hamnat där av misstag. Jag hade slängt allt trodde jag. Det var ifrån mitt ex där det framgår så tydligt vad för slags relation jag hade levt i. Hur brevet har lyckats hamna i påsen med Filippas grejer det har jag ingen aning om. Men jag tog det som ett tecken. Det är dags att ta av munkavlen nu och berätta min sanning. Framöver kommer ett intimt och vidrigt inlägg. Klumpen i halsen och ilningarna i magen gör sig påminda bara jag tänker på det. Jag kommer att skildra det dubbellivet jag levde och hur det höll på att knäcka mig. Kanske kan det hjälpa andra utifrån att se tecken så att de kan ingripa. Kanske kan det hjälpa någon annan att inse att man inte måste stanna kvar i ett sånt liv. 

Det här blev ett maffigt inlägg. Tack för att du läste 💖 Vi hörs snart igen! Kärlek Mary

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Att riva en hjärtmur

Med random bilder på oss i Spanien.  Slow morning. Du vet en sån där morgon när du ligger kvar några extra...

Barfotapromenad

Regnet öste ner utanför fönstret från en grå och dyster himmel. “Men det är sommarregn” tänkte jag. Det är ju faktiskt...

2 Kommentarer

  1. Lil' sis

    Det gör mig varm i hjärtat att ni fått den utredning och fortsatt hjälp ni behöver. Det glädjer mitt moster hjärta att höra hur lilla stora killen utvecklas. ♡

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning