VĂ€lj en sida

Mars mÄnad be like

Skrivet av Mary Davidsson

Att vĂ„ga sĂ€tta ord pĂ„ sĂ„nt som man inte alltid pratar om. Att utforska Ă€mnen inom allt frĂ„n andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofĂ€rssĂ„sen. VĂ„ga testa nytt. VĂ„ga utmanas. Utvecklas. Det Ă€r sĂ„n jag vill vara. VĂ€lkommen att följa med pĂ„ min resa đŸ„° ✹

mars 23, 2021

Hey you 😍 HĂ€r har det varit tomt pĂ„ skrivande ett tag! Som att tiden stĂ„tt stilla. Men tro mig, det har den inte gjort! Vi har idag haft ett sista möte med en psykolog i utredningen kring Keeyans problematik. Jag har fina nyheter att berĂ€tta! Samtidigt har jag varit och Ă€r fortfarande mitt uppe i en rensning. BĂ„de kroppsligt och sjĂ€lsligt. Det Ă€r mycket som hĂ€nder och sker bakom kulisserna just nu. DĂ€rför har skrivandet blivit lite lidande tyvĂ€rr. NĂ€r jag ska försöka sammanfatta allt sĂ„ vet jag knappt vart jag ska börja.

Återuppbygga hĂ€lsan

Genom Ären har jag alltid haft ett intresse för trÀning och hÀlsa. Men jag har levt ett minst sagt ohÀlsosamt liv. Jag har haft vanor och en livsstil som varit rent ut sagt skadliga för min hÀlsa. Jag har sett vÀltrÀnad ut och utÄt sett betett mig som att jag har mÄtt tip top. Alltid optimistisk och superenergisk. Men pÄ insidan mÄdde bÄde min kropp och mitt psyke allt utom bra. 

Mitt sÀtt att leva var genom att försöka rymma frÄn mitt förflutna. Men sÀttet jag försökte rymma pÄ var mÄnga gÄnger genom att omedvetet söka mig till liknande situationer som pÄminde om min uppvÀxt. Situationer dÀr jag inte var trygg. DÀr jag fick tassa pÄ tÄ och ofta kriga för att det skulle finnas utrymme för mina behov och kÀnslor. Ofta valde jag att kuva mig sjÀlv. För att ge plats Ät nÄgon annans vilsna ego. Eller vÄldsamma beteenden. Maktmissbruk. Stundvis valde jag att fightas för att ha rÀtt att existera som den jag var. Vilket alltid fick sina konsekvenser. Det Àr krÄngligt att ha att göra med mÀnniskor som aldrig kan ha fel. Det Àr förödande att beblanda sig med personer som Àr beredda att ljuga, förnedra och göra allt i sin makt för att till vilket pris som helst rentvÄ sig sjÀlva. Men trots allt sÄ fanns det alltid nÄgot dÀr djupt inom mig. Som visste att jag var vÀrd sÄ mycket mer. 

I perioder dÄ jag mÄdde som sÀmst trÀnade jag frenetiskt. Jag kunde gymma flera gÄnger per dag. Helst sju dagar i veckan. Och trots att jag nÄgonstans förstod vikten av ÄterhÀmtning sÄ tog rastlösheten och Ängesten över de dagar jag inte gick till gymmet. Jag gick dessutom power walks mellan 1-2 timmar nÀstan dagligen. Och pÄ det hade jag stenhÄrda regler för min matkonsumtion. Det var mitt sÀtt att ha kontroll över mitt liv. Framförallt nÀr jag levde i destruktiva relationer. Sedan kom det lugnare perioder dÀr jag inte trÀnade lika mycket eller inte alls. Jag festade ofta. Stressade hela tiden. Jag var aldrig sjÀlv utan umgicks med vÀnner konstant och kunde aldrig riktigt koppla av. Jag var tvungen att vara igÄng konstant för att aldrig behöva möta det som fanns i mitt inre. Jag trÀnade mycket och Ät ofta nyttig mat. Men ingenting av det var hÀlsosamt pÄ riktigt.

Trots att jag sÄg vÀltrÀnad ut och i princip alltid var glad och sprallig sÄ mÄdde jag skit. Eftersom jag ofta skÀmtade och alltid försökte fÄ andra att mÄ bra sÄ tror jag inte att omgivningen förstod hur illa det var. Det Àr sÄ lÀtt att luras av vad vi ser. Idag kÀnns det sÄ himla skönt att inte kÀnna att jag mÄste dölja vem jag Àr eller vad jag kommer ifrÄn. Det har hjÀlpt mig att inte ramla tillbaka in i gamla ohÀlsosamma mönster. Men samtidigt finns det mycket kvar att arbeta bort.

SvÄrt att bryta mönster

Senast i höstas bulkade jag medvetet upp mig nĂ„gra kilon för att ha att bygga muskler av. Jag gymmade rĂ€tt ofta dĂ„ och skulle ju deffa under vĂ„ren som vanligt. Det var inget jag egentligen planerade. Jag har alltid levt pĂ„ det viset och det har varit en naturlig cykel för mig. Förutom de första Ă„ren med Keeyan nĂ€r det var fokus pĂ„ smĂ„barnslivet. Höst och vinter brukar vara stenhĂ„rt fokus pĂ„ att lyfta vikter. Medan det pĂ„ vĂ„ren blir mindre gym och mer cardio. Men pĂ„ nĂ„got sĂ€tt blev jag medveten om det hĂ€r mönstret för ett tag sedan och insĂ„g att jag var pĂ„vĂ€g in i samma cykel igen. Det blir ingen deff i vĂ„r. Det blir aldrig mer nĂ„gon deff! Är det nĂ„got jag Ă€r bra pĂ„ sĂ„ Ă€r det att bli fit. Men jag vill inte vara fit bara för att vara fit! Jag vill vara hĂ€lsosam. FrĂ„n insidan ut. Om min kropp Ă€ndrar form ska det vara för att jag har gjort hĂ€lsosamma val och för att jag lever en allmĂ€nt hĂ€lsosam livsstil. Inte för att jag medvetet försöker pusha kroppen att tappa i vikt. Det dĂ€r sĂ€tter jag stopp för hĂ€r och nu! 

Just nu arbetar jag för att skapa en allmÀnt hÀlsosam livsstil som osar hÀlsa i allt jag Àr och allt jag gör. Det Àr ett stort projekt dÀr jag behöver förÀndra tankar och beteenden kopplade till framförallt mat och trÀning. Men det Àr ett av mina viktigaste projekt nÄgonsin. Att ÄterstÀlla min hÀlsa handlar inte bara om att Àndra mitt beteende kring mat och trÀning. Utan jag behöver Àven verkligen se mina tankar och finna orsaken till deras existens. Det har dragit igÄng mÄnga processer inom mig i samband med att jag började i terapi. Allting hör ihop, sÄ nÀr man börjar lÀka en del sÄ sprider sig lÀkningen Àven till andra omrÄden. 

Försvinna en stund?

Har du nĂ„gonsin kĂ€nt ett starkt behov av att vara för dig sjĂ€lv? Att bara ha fokus pĂ„ ditt eget liv och din egen energi under en period? Jag har kĂ€nt det ett tag. Att jag skulle vilja stĂ€nga ner alla sociala medier under en period och bara leva i mitt eget nu. Jag brukar ju med jĂ€mna mellanrum ta nĂ„gra dagars paus frĂ„n sociala medier. Men nu kĂ€nns det som att jag skulle vilja checka ut helt, försvinna dĂ€rifrĂ„n tillfĂ€lligt. För att ha stenhĂ„rt fokus pĂ„ mig och mitt liv. 

Det började egentligen redan för nĂ„gon mĂ„nad sedan nĂ€r Snapchat började utföra kommandon av sig sjĂ€lvt och visade information som var felaktig. NĂ€r det blir sĂ„dĂ€r dĂ„ tycker jag att det blir skumt sĂ„ jag raderade mitt konto helt. Det kan hĂ€nda att jag har nĂ„got gammalt konto kopplat till mitt telefonnummer. Men lĂ€gg inte till mig i sĂ„ fall för det Ă€r inget jag kommer att anvĂ€nda. I samband med det valde jag att Ă€ven radera andra sociala medier som jag inte engagerar mig i alls. Att rensa bort kontona ingav en sĂ„ skön kĂ€nsla! Jag har ju under vissa perioder i mitt liv varit en “outsider” och varit helt borta frĂ„n sociala medier vilket har varit superskönt. Jag har inga planer pĂ„ att försvinna helt som det ser ut just nu, det blir tillfĂ€lligt i sĂ„ fall. 

I och med att jag har Àndrat inriktning till det spirituella har jag knutit mÄnga vackra kontakter och jag Àlskar att ta del av all klokhet och inspiration. Som att vi vÀxer pÄ olika hÄll men ÀndÄ tillsammans pÄ nÄgot vis. Men just nu kÀnns det rÀtt övervÀldigande om jag ska vara Àrlig! Jag har för mycket med mig sjÀlv helt enkelt. Inte alls pÄ ett negativt sÀtt. Men det kÀnns som att den hÀr perioden krÀver mitt fulla fokus pÄ bara mig. 

Allt som har skett nu i samband med att jag startade bloggen har bara hÀnt pÄ nÄgot vis. Jag har aldrig haft en ordentlig plan för det. Facebook (jag hatar det) hade jag varit borta ifrÄn under flera Är. Sedan ville Filippa försöka sÀlja sina klÀder sÄ jag skapade ett konto Ät henne i hennes namn sÄ att hon kunde lÀgga upp plaggen i sÀljgrupperna. Efter ett tag tröttnade hon och dÄ Àndrade jag bara uppgifterna till mitt namn och fortsatte att ha det kontot (gÄ in pÄ min profil sÄ ser du att det stÄr Filippa i adressfÀltet). Jag anvÀnde kontot först till att sÀlja Keeyans gamla klÀder och gamla möbler som samlade damm pÄ vinden. Jag passade pÄ att kika in gamla vÀnner och bekanta vilket alltid Àr superroligt nÀr man inte har hörts och setts pÄ lÀnge. Sedan startade jag bloggen och tÀnkte att det kanske var en bra plattform att promota bloggen pÄ. DÀrför har jag kvar Facebook men Àr sÀllan aktiv dÀr. Men Instagram tycker jag Àr fantastiskt roligt. För ett halvÄr sedan hade jag bara personer som jag visste vilka det var som följare pÄ Instagram. Det var runt 100 följare. PÄ bara nÄgra mÄnader har min följarskara ökat en hel del vilket sÄklart Àr superkul. Men det blir ocksÄ en press i att vilja uppdatera och att inspirera. Men jag vill vara helt autentisk och inte pressa fram nÄgot. Just nu behöver jag allt fokus till mig och mina livsstilsförÀndringar. SÄ ett brake Àr helt pÄ sin plats. Om sÄ bara för nÄgon vecka. Jag lovar att sÀga till nÀr och om jag försvinner ett tag.

Reiki 

För nÄgra veckor sedan fick jag min första initiering för att bli Reiki healer. NÀr man initieras innebÀr det egentligen att nÄgon som Àr lÀrare inom reiki vÀcker upp ens förmÄga att nyttja Reiki i helande syfte. Vem som helst kan lÀra sig Reiki healing. NÀr man initieras brukar det sÀtta igÄng olika utrensningar i kroppen och sjÀlen vilket jag har kÀnt av vÀldigt tydligt pÄ olika vis. Nu har jag Àven fÄtt min andra initiering och har egentligen bara nÄgra praktiska delar kvar att utföra innan jag Àr diplomerad Reiki healer. 

Jag har kĂ€nt en lĂ€ngtan efter att utvecklas spirituellt och det var ett av mina mĂ„l som jag satte för 2021. Även om jag har varit nyfiken pĂ„ healing förut sĂ„ har jag aldrig kĂ€nt att det har varit nĂ„got jag sjĂ€lv skulle vilja lĂ€ra mig att utföra. Men nu nĂ€r jag har lĂ€rt mig anvĂ€nda Reiki sĂ„ kĂ€nns det som att inget Ă€r mer naturligt. Jag kommer att anvĂ€nda Reiki för att lĂ€ka mig sjĂ€lv i första hand. Framöver kommer jag eventuellt att erbjuda Reikibehandlingar till andra om det kĂ€nns som rĂ€tt vĂ€g för mig att gĂ„. 

Jag förstĂ„r hur flummigt det hĂ€r kan lĂ„ta. Och jag tror ocksĂ„ att mĂ„nga blev förvĂ„nade nĂ€r jag började bli mer offentlig med min spiritualitet. Även om jag aldrig egentligen har dolt det sĂ„ har jag heller aldrig pratat öppet om det med vem som helst. Ceremonier, rökelser, kristaller och energier. Har man aldrig exponerats för det sĂ„ Ă€r det inte konstigt om man tycker att det verkar superskumt. Egentligen Ă€r det inte mer flummigt Ă€n att man gĂ„r till kyrkan, moskĂ©n eller ett tempel för att be. Allt handlar om vad man Ă€r van vid och inte.

Alla har varit dÀr

Jag har kÀnt en dragning till det spirituella sÄ lÀnge jag kan minnas. Men för lite drygt tio Är sedan var Àven jag skeptisk till healing nÀr jag fick min första behandling. Jag hade fortfarande inte riktigt greppat kÀnslan av att allt och alla Àr sammankopplade med varandra. Och jag hade inte sÄ djup förstÄelse för energier och allt vad det innebÀr. Det finns fortfarande en del saker inom det spirituella som jag tycker Àr lite för flummigt för att jag ska kunna greppa det. SÄ jag kan förstÄ skepsisen. Hade jag sjÀlv inte upplevt vilka fantastiska effekter healing har haft pÄ mitt liv sÄ kanske jag fortfarande hade varit skeptisk. För att vidga sina vyer behöver man vara öppen och vÄga testa.

I Sverige Àr vi ganska mycket efter Àven om det har hÀnt en del pÄ den spirituella fronten under de senaste Ären. TÀnk för bara nÄgra Är sedan sÄ ansÄgs yoga vara helt galet och superflummigt! Numera Àr det inget konstigt alls att kollegan ska ta ett yogapass efter jobbet.

Varför Reiki?

Reiki Àr energimedicin och Àr utbrett mer eller mindre över hela vÀrlden. I vissa kulturer Àr det ett vanligt inslag i sÄvÀl vardagslivet som inom sjukvÄrden. Reiki gÄr att applicera pÄ alla möjliga omrÄden i livet. I USA blir Reiki healing mer och mer accepterat inom sÄvÀl lÀkarvÄrden som pÄ olika kliniker. Att anvÀnda healing för att lÀka frÄn skador och sjukdomar behöver inte betyda att det ena ska utesluta det andra. Men healing kan fungera som ett fantastiskt komplement till sjukvÄrden. Jag kÀnner mig dragen till Reiki healing eftersom det kÀnns rent. Att vara healer innebÀr inte att man fÄr övermÀnskliga krafter eller att det Àr en sjÀlv som har förmÄgan att lÀka. Att vara en healer innebÀr att man har lÀrt sig olika verktyg för att kanalisera energin. Jag som utför healingen Àr aldrig nÄgot annat Àn en kanal som energin flödar genom till klienten som tar emot healing. Det betyder att jag aldrig manipulerar energin eller bestÀmmer vart den ska hamna. Energin flödar automatiskt dit den ska och jag Àr bara ett verktyg i processen. Det Àr det jag gillar med Reiki healing. Att den högre intelligensen Àr den som styr skeendet.

UTREDNING 

För ungefÀr ett Är sedan bedömde en specialistlÀkare och en barnpsykolog att Keeyans svÄrigheter troligen berodde pÄ autism. Sedan dess har vi stÄtt i kö för att han ska utredas via BUP. Jag satte oss Àven i kö till en privat aktör som heter Modigo eftersom det var kortare vÀntetid dÀr. Idag var vi pÄ det sista mötet med en psykolog hos Modigo och Àven om man inte har sammanstÀllt det slutgiltiga utlÄtandet sÄ har man kunnat konstatera att Keeyan inte har autism! Fantastiska nyheter. 

De senaste mĂ„naderna har mycket av Keeyans svĂ„righeter minskats eller helt försvunnit. Hans utbrott har blivit mindre och Ă€r inte lika hysteriska. Jag har kunnat sluta ge honom sömnmedicin helt. Han somnar utan problem och sover nĂ€tterna igenom. Vilket han inte gjorde för bara nĂ„gon mĂ„nad sedan och dessutom aldrig hade gjort sedan han föddes. Även om det bara var Melatonin som Ă€r ett hormon som vi har naturligt i vĂ„ra kroppar sĂ„ kĂ€ndes det olustigt att behöva ge honom det varje kvĂ€ll. Jag som drar mig för att ens Ă€ta Alvedon tyckte att det kĂ€ndes jĂ€ttejobbigt att behöva ge mitt barn sömntabletter för att han skulle kunna ha en normal sömncykel. Men jag Ă€r samtidigt sĂ„ tacksam för att möjligheten fanns. 

Jag började mÀrka skillnad i Keeyans sömnmönster nÀr jag började spela Solfeggiomusik för honom varje natt nÀr han sov. Vill du veta mer om Solfeggiofrekvenser kan du lÀsa hÀr pÄ denna lÀnk. Han fick en mycket bÀttre sömnkvalitet och orkade sÄ klart med vardagen pÄ ett helt annat sÀtt nÀr sömnen fungerade bÀttre. Att han fick tillrÀckligt med sömn har sÄklart varit en av de största nycklarna till att andra symtom har försvunnit. Hans prat blommade plötsligt ut och Àven om han inte uttalar alla orden korrekt Àn sÄ har hans ordförrÄd fullkomligt exploderat. Det Àr fantastiskt! För ett Är sedan sa specialistlÀkaren att Keeyans sprÄksvÄrigheter troligen berodde pÄ autism. Vi fick samma utlÄtande hos en psykolog. Idag har bÄde lÀkare och psykolog uttalat sig och sagt tvÀrtom. Att Keeyans sprÄksvÄrigheter troligen har varit det som har orsakat hans autistiska beteenden. NÀr han inte har haft förmÄgan att göra sig förstÄdd eller interagera med omgivningen sÄ har andra bitar blivit lidande i hans utveckling. Om basbehovet av att sova inte blir tillgodosett som i Keeyans fall sÄ stör det ocksÄ utvecklingen och kan ha varit orsaken till att hans sprÄkutveckling blev lidande.

Jag visste inte vad vi hade att vĂ€nta oss av utredningen men allting gick vĂ€ldigt smidigt. Även om Keeyan blev rastlös ibland och inte ville samarbeta hela tiden sĂ„ fungerade besöket hos psykologen vĂ€ldigt bra. Keeyan fick genomföra olika tester dĂ€r han fick svara pĂ„ frĂ„gor och peka pĂ„ bilder. Han fick bygga med klossar och leka lekar med olika slags leksaker dĂ€r psykologen studerade hans beteende. Det var en mĂ€rklig men samtidigt hĂ€rlig situation att vara med om. Att iaktta Keeyan nĂ€r han lekte med psykologen och nĂ€r han utförde testerna gjorde det sĂ„ tydligt hur mycket han har utvecklats pĂ„ sĂ„ himla kort tid. Det Ă€r som ett mirakel! Jag kan inte förstĂ„ hur det har gĂ„tt till!

Keeyan Ă€r fortfarande vĂ€ldigt aktiv stundvis Ă€ven om han kan sitta still lĂ€ngre stunder idag. Han har ibland svĂ„rt med koncentrationen och uppmĂ€rksamheten vilket kan tyda pĂ„ ADHD eller ADD. Psykologen sa att han Ă€r för ung för att man ska kunna faststĂ€lla en sĂ„dan diagnos. SĂ„ det blir eventuellt en framtidsfrĂ„ga. Det fĂ„r tiden utvisa helt enkelt. Med den utvecklingen som skett hittills Ă€r allting möjligt. Psykologen uttryckte att hon upplevde Keeyan som ett “krĂ„ngligt” barn och hon kunde Ă€ven se att han var krĂ€vande och bestĂ€mmande i sitt sĂ€tt att interagera. De hĂ€r beteendena behöver trĂ€nas bort och jag som förĂ€lder kommer att fĂ„ utbildning i hur man hanterar dem vilket kĂ€nns jĂ€tteskönt. Nu nĂ€r utredningen Ă€r utförd sĂ„ kĂ€nner jag en oerhörd lĂ€ttnad. 

Vi passade pÄ att ta en fika pÄ vackra Brogyllen efter förra mötet nÀr vi ÀndÄ var i Göteborg.

Tecken

Jag har lÀnge tÀnkt pÄ hur jag ska dela med mig av erfarenheter ur en av relationerna som innehöll mycket vÄld. Det Àr sÄ lustigt, för idag kom min mamma med en pÄse som jag har haft sedan Filippa föddes. För nÄgra Är sedan gjorde jag mig av med nÀstan alla mina Àgodelar (ett helt hem!!) och var bostadslös under en period. Det var planerat sÄ det lÄter kanske vÀrre Àn vad det var, men den historien kan vi ta en annan gÄng. Hur som helst. I den rensningen gjorde jag mig av med möbler, prydnadssaker. Allt. Jag sparade knappt pÄ nÄgot. Ingenting förutom enstaka smÄ prylar som hade nÄgot vÀrde för mig och klÀder. Och Filippas leksaker. Jag sparade Àven en pÄse fylld med minnessaker frÄn Filippas första tid i livet som har legat hemma hos min mamma i flera Är. Idag nÀr jag fick pÄsen sÄg jag skymten av ett brev dÀr i. Jag tog upp det och började lÀsa och insÄg snabbt att det brevet hade hamnat dÀr av misstag. Jag hade slÀngt allt trodde jag. Det var ifrÄn mitt ex dÀr det framgÄr sÄ tydligt vad för slags relation jag hade levt i. Hur brevet har lyckats hamna i pÄsen med Filippas grejer det har jag ingen aning om. Men jag tog det som ett tecken. Det Àr dags att ta av munkavlen nu och berÀtta min sanning. Framöver kommer ett intimt och vidrigt inlÀgg. Klumpen i halsen och ilningarna i magen gör sig pÄminda bara jag tÀnker pÄ det. Jag kommer att skildra det dubbellivet jag levde och hur det höll pÄ att knÀcka mig. Kanske kan det hjÀlpa andra utifrÄn att se tecken sÄ att de kan ingripa. Kanske kan det hjÀlpa nÄgon annan att inse att man inte mÄste stanna kvar i ett sÄnt liv. 

Det hĂ€r blev ett maffigt inlĂ€gg. Tack för att du lĂ€ste 💖 Vi hörs snart igen! KĂ€rlek Mary

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Jag grÄter inte bara i regnet

Att befinna sig pÄ en mörk plats kan ge en djupa insikter. Jag började veckan med att tappa andan. KÀnslostormen...

Naken

Jag har fullstÀndigt tappat det. All den dÀr kÀnslan av nyfikenhet inför vad den hÀr veckan har att erbjuda Àr som...

ApropÄ livet

Hey you đŸ„° Hur mĂ„r du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

2 Kommentarer

 1. Lil' sis

  Det gör mig varm i hjĂ€rtat att ni fĂ„tt den utredning och fortsatt hjĂ€lp ni behöver. Det glĂ€djer mitt moster hjĂ€rta att höra hur lilla stora killen utvecklas. ♡

  Svara
  • marywritings@gmail.com

   Tack hjĂ€rtat! Visst Ă€r det fantastiskt. SĂ„ tacksam! 💖

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
SÄ gör du en nymÄneritual
LÀr dig rÀkna med numerologi
7 sÀtt att sÀtta hÀlsosamma grÀnser
SÄ gör du en tarmsköljning