Välj en sida

Obekväma sanningar – del två

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

mars 7, 2021

Livet händer. Det är ett synsätt som jag anammar mer och mer. Ibland vänds saker upp och ner. De ställs på sin spets. Uttryck det hur du vill, men generellt sett benämns det som motgångar i livet. Och när en motgång händer oss är det lätt att vi tappar balansen och låter den ta över allt. Vi reagerar i stället för att agera. Och ibland skapar våra reaktioner en kedja av ännu större motgångar. Vi kan inte alltid bestämma vad som ska ske i våra liv. Men vi kan alltid bestämma vilken respons vi väljer att ge till det som händer. Det kan vara en svårsmält sanning. Men den är så bra. Och om du verkligen hänger med på den så förstår du att den ger dig din kraft tillbaka. Att den får dig att sluta vara en slav för yttre omständigheter. Med den sanningen väljer du själv vad som får påverka dig och inte. Fint va? Det kan vara en av de viktigaste läxorna att lära sig här i livet. Jag delar med mig av denna tanke som har varit väldigt relevant för mig efter lite turbulens i mitt liv den senaste tiden. Och vilken skillnad det gör att dra sig tillbaka lite en stund och skydda sin energi! Men nu till den verkliga anledningen till varför du är här – varsågod! Här får du tre riktigt obekväma sanningar.

”Det värsta som finns är såna som skvallrar och snackar skit, men..”

  • “… inte för att snacka skit eller så men vill du veta vad h*n gjorde.?.”
  • “Jag menar verkligen inget illa nu, men hur tänker h*n..?” 
  • “H*n är en jättefin person men vet du…”
  • “Det här är superhemligt, du får inte säga till någon. H*n har bara berättat för mig, men jag vet att du inte säger något.” 
  • “Alltså, h*n snackar så mycket skit om allt och alla. H*n tror h*n är så jävla bra, men har du sett hur h*n ser ut eller?” 

Erkänn att du känner igen en eller flera av ovanstående exempel på inlindat skitsnack? Den här varianten är typ lika kass som “jag är inte rasist, men…” Nej. Stopp! Det är antingen eller. Du kan inte vara emot rasism och samtidigt ha negativa åsikter om människor baserade på etnicitet. Lika lite kan du vara emot skitsnack samtidigt som du anser dig ha rätt att prata illa om andra. Antingen är du en skitsnackare eller så är du inte det. Det spelar ingen roll hur väl inlindat ditt skitsnack är. Att snacka skit är just precis som det låter. Det kommer skit ifrån din mun. Du pratar om någon annan som inte finns med i rummet utan att ha goda avsikter för det. 

Något som jag har fått erfara så ofta genom åren, från både killar och tjejer är “rättfärdigat skitsnackande”. Det är som när en person anser sig vara berättigad att prata negativt om andra. En del pratar om andra för att de gillar att skvallra. De gillar att vara en del i nyhetens behag och får sig en boost av att snacka skit om andra. Skvaller och skitsnack går hand i hand. Ofta låter vi det vara så för att vi medvetet eller undermedvetet inte vill bli den personen som det snackas skit om. Det “rättfärdigade skitsnacket” känns inte lika dåligt eftersom man “bara berättar” eller “bara behöver ventilera.” Åh, nej. Du vet mycket väl om du snackar skit eller inte.

Om du hör någon eller dig själv säga just så här “inte för att snacka skit men…” avbryt meningen direkt. DET ÄR JU PRECIS DET DU GÖR! Bara genom att yppa den meningen så har du snackat skit. Och visst, mycket skvaller och skitsnack sker inte av ren ondo. Man tänker inte att man skadar personen man pratar om. “Så länge man kan säga det till personen rakt i ansiktet så är det inte skitsnack!” OKEJ! Men snälla, gå då först och säg det till den personen det handlar om. För vad är egentligen syftet med att prata om en annan person som inte finns där? Om du verkligen undrar vad en person tänker eller varför en person gör på ett visst sätt så förstår du säkert att det faktiskt bara är personen det handlar om som kan svara på det. Frågar du någon annan så handlar det om att snacka skit. Och ditt syfte är inte att du vill ta reda på vad som hänt eller liknande. För i så fall hade du vänt dig direkt till källan. Det är så lätt att rättfärdiga sina beteenden. Men helt ärligt – oavsett vad du lindar in ditt skitsnack i så gör du fel. 

Om en person har begått ett misstag och du behöver stöd i hur du ska hantera situationen då är det en annan femma. Om du pratar om en annan persons beteende för att be om råd i hur du ska hjälpa den personen det handlar om då har du en god avsikt. Men om ditt syfte bara är att berätta bara för att, då är det skitsnack. Tro mig, när du börjar fråga dig själv vad syftet är med att du eller någon annan pratar om en annan person så vet du. 100%! Du vet mycket väl vad ditt syfte är med att prata om en annan person. Du växer inte genom att stå på andra. Kom ihåg det. Och en sak till – att vara den som lyssnar på skitsnack är i princip lika illa. 

”If you wanna make the world a better place, take a look at yourself, and make that change” – M. Jackson

Jag tycker att vi från och med nu börjar ta större ansvar för vad vi lyssnar till. Och framförallt vad vi själva väljer att säga om andra. När skitsnackare fortsätter få vara i centrum för att ingen vågar säga ifrån så är vi bara en hög med fegisar. Säkert minns du hur det var i mellan- och högstadiet. Den som ljög värst och pratade mest skit om andra var den som höjdes på en pidestal. De blev populära på bekostnad av andra. Och tyvärr finns det här beteendet kvar hos många även i vuxen ålder. Men nu är vi vuxna. Det är dags att sluta vara en fegis. Våga säga ifrån eller åtminstone ta avstånd från skitsnackandet. Vad har du för tankar kring det här? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Det är inte värre att bli kallad tjock än spinkig

Hallå! Hej på dig! Du läser de här raderna i en blogg år 2021. Debatten kring kroppshetsen är lika stor som alltid. Troligen större. Kan du fatta att det fortfarande är så? Att vi en bit in på 2000-talet fortfarande snackar om andra människors kroppar på ett respektlöst sätt? Eller ens överhuvudtaget? Det må hända att människan som art evolutionärt sett blir smartare. Att våra hjärnor utvecklas. Men hur kan vi förklara den här oerhörda låga intelligensen? Att vi är så vårdslösa med våra egna kroppar? Att vi hatar på våra och andras kroppar? Det här ämnet kräver så mycket mer utrymme än en del av ett blogginlägg. Det är så brett att det är svårt att hålla sig till en specifik sak. Men jag ska försöka.

“Too fat. Too thin. That’s just media spin. You look best when you’re comfortable in your own skin” – Unknown

Jag förstår konceptet i teorin med att det skulle vara värre att bli kallad för tjock än spinkig. Det har att göra med media och modevärldens skönhetsideal som glorifierar den smala kroppen. Jag förstår att det är ett skevt samhälle vi lever i och att vissa kroppstyper är mer accepterade än andra. Det är inte det jag vill poängtera i det här inlägget. Men i praktiken hänger jag inte med alls. För i praktiken handlar det inte om vilken kroppsform man pratar om. Utan det handlar om det faktum ATT man pratar nedvärderande om en kropp överhuvudtaget. När någon har en smal kroppstyp hörs det minst lika ofta att omgivningen tar sig friheten att kommentera det. “Gud så smal du är!”, “äter du ingenting eller?”, “ät lite mer, du ser ut att behöva det!” Man utbrister med en negativ underton ”Men Gud vad smal du har blivit!” och på något sätt ska det vara mer okej att påpeka det. Medan det hade varit ren och skär mobbing om man utbrustit ”Vad tjock du har blivit!” Skillnaden är att det inte uppmärksammas på samma vis. Jag gissar på att fler skulle reagera på att någon sa “vad tjock du är, ät lite mindre.” Än om man kommenterade att någon var smal och borde äta mer. Varken det ena eller det andra är mer eller mindre okej. Varken det ena eller det andra gör mer eller mindre ont. Att någon pratar om ens kropp som att det vore något fel på den på grund av hur den ser ut är aldrig okej!

Varför pratar vi fortfarande om andras kroppar? Det är ett av de huvudsakliga problemen. Kanske kan vi var och en försöka uppmärksamma hur vi själva pratar och tänker om andra personers kroppar. Vi kanske kan bli bättre på att inte beskriva människor genom deras kroppstyper? Beskriv mannen som han med det bruna håret och gråa kavajen snarare än som “han, den stora där borta”. Förklara att du menar kvinnan med den blommiga klänningen och korta håret i stället för den smala kvinnan”. 

Du är emot sexköp men tittar på porr

Visste du att porrindustrin är en av de absolut smutsigaste branscherna som finns? Du kan aldrig garantera att en person ställer upp frivilligt i den videon du tittar på. Du kan aldrig veta vilken ålder det är på personerna som medverkar. Visste du att det finns ligor som kidnappar framförallt kvinnor som sedan tvingas medverka i porrfilmer? Hur kan du veta att det du ser på inte är påtvingat? Du har ingen aning om vad som sker bakom kulisserna. Och även om det inte alltid handlar om kidnappning så vänder sig många till den branschen för att de inte har något val. De ställer upp på att sälja sin kropp och nedvärderas för andra människors njutnings skull. För annars skulle de inte kunna sätta mat på bordet åt sin familj. Hur kan du rättfärdiga ditt porrtittande med den vetskapen att du kanske bidrar till det? 

Att ha sex med sig själv är inget fel eller skamfullt. Tvärtom. Men att bidra till en av världens smutsigaste branscher är både fel och skamfullt. Tänk om den unga tjejen i videon du ser på i själva verket är 14 år. Skulle det inte göra dig till en pedofil då? Tänk om övergreppen i videon du ser på inte är på låtsas? Tänk om det du ser på är en våldtäkt? Bara för att en video ligger upplagd på en porrsajt så finns det inga garantier för att allt går “rätt” till. Och om du medvetet letar efter videos där allt inte går ”rätt” till, då har du ett ännu större problem. Sök hjälp. Och jag menar det. Gränsen från att mata sig själv med något visuellt till att själv utföra handlingarna är hårfin. Att vara porrskadad och att vara porrberoende är verkliga och tyvärr jättevanliga problem. Hjälp finns att få. Känner du dig smutsig efter att du sett på porr och är livrädd för att någon ska få veta vad det är du ser på? Då kanske det finns något inom dig som vet om att du behöver hjälp. 

Tappa inte tråden

Det här inlägget handlar inte om att det är fel att man njuter av att se på andra människor som utför sexuella handlingar. Det här inlägget handlar om att väldigt många människor far illa i den här branschen. Genom att konsumera porr bidrar man till andra människors lidande. Och att innehållet i videorna inte sällan handlar om kränkningar och övergrepp som genom porren blir mer och mer normaliserat. Vilket i sin tur skapar problem i samhället.

”Men de som vill då?”

Det finns så klart personer som väljer att arbeta inom den här branschen för att de vill det. Som tidigare nämnt så kan du som konsument aldrig vara helt säker på vad det är du ser på. Och du kan knappast rättfärdiga det faktum att du är emot sexköp men samtidigt bidrar till just det när du ser på porr. Att sälja sin kropp genom att få pengar för att utföra sexuella handlingar, oavsett om det är framför kameran eller inte faller båda inom samma kategori. Sexköp. Antingen är du för det. Eller emot det. 

Vill du veta mer? Lyssna in avsnitt 461 på Framgångspodden. Tryck på denna länk för att komma till avsnittet?

Wow! Hur bitit blev det här inlägget att läsa? Var det något som berörde dig eller väckte tankar hos dig? Berätta gärna vad du tycker i kommentarsfältet. En del väljer istället att skriva DM till mig på Instagram och det går bra det också! Men det blir mer intressant om du skriver i kommentarsfältet så att vi kan vara flera som diskuterar ämnet. Jag får ta del av väldigt många kloka tankar från er och det uppskattar jag jättemycket! Det är bara synd om de ska begränsas till min DM ♥

Om du gillade det här inlägget får du gärna dela det vidare så att det når fler! Tack för att du läste, peace and luv Mary 💖

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Att riva en hjärtmur

Med random bilder på oss i Spanien.  Slow morning. Du vet en sån där morgon när du ligger kvar några extra...

Barfotapromenad

Regnet öste ner utanför fönstret från en grå och dyster himmel. “Men det är sommarregn” tänkte jag. Det är ju faktiskt...

2 Kommentarer

  1. Ronnie

    Du är en grym människa med otroligt bra värderingar och tankar. Världen behöver fler av sådana som dig. Tack 🙏

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning