Välj en sida

Februaritankar

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

februari 25, 2021

Hej underbaring! Hur har du det? Vårfåglarna har börjat sjunga och snön är bortsmält på sina håll i landet. Tänk om det ändå var slut på vinterkylan nu? Som många redan vet så ogillar jag kyla. Väldigt mycket. Det behöver inte vara stekhett sommarväder även om det är att föredra. Men så länge det är några plusgrader och himlen inte är helt grå/vit så känns det okej även om jag inte är helt nöjd. Jag föddes i fel land helt enkelt. Klimatmässigt alltså. Framförallt.

Jag har börjat utmana mig själv med det där med kyla lite grann. Det har pockat på mig länge.  Det började med att jag hörde talas om Vim Hof när jag såg på en hälsoserie för något år sedan. Efter ett tag såg jag det överallt i sociala medier. Jag hörde om det i poddar. Människor i min närhet pratade om det. Överallt. Och du vet säkert vad jag snackar om – cold showers! Just det! Jag duschar alltid stekhett så att huden är helt röd efteråt. Så att börja duscha kallt är verkligen en så stor utmaning för mig. Men jag duschar som vanligt, dock inte sådär överdrivet hett som jag brukar. Tvättar mig. Och sedan avslutningsvis står jag i iskallt vatten i tre minuter. Stenhårt fokus på att vara i nuet och att andas. Det blir lite av en spirituell övning. Jag sätter timern på tre minuter och jag kan säga att det är de längsta minuterna i mitt liv. Men efteråt känner jag mig uppiggad och fräsch. Även om jag vill gå tillbaks in i duschen och vrida på stekhett vatten igen. Ärlighet varar längt. För mig är det en ren pina men jag tänker att det är som allt annat. Att man vänjer sig. Brukar du köra cold showers? Eller badar du i kallbad? För dig som har missat det här med cold showers – Att utsätta kroppen för kallt vatten har massvis med bevisade hälsofrämjande effekter. Läs mer här på denna länk. Där finns det även en kostnadsfri minikurs om du känner dig manad att ta din hälsa till en ny nivå. 

Februari – en skugga från dåtiden

Min februarimånad har till viss del känts som en lightvariant av förra årets februari. Nu menar jag väldigt light. Lite som att livet ville se efter om jag lärt mig något det senaste året. Och vet du, det känns faktiskt som att jag har gjort det. Jag försvarar mig inte mot lögner men dömer heller inte personen som lever i offermentalitet och “behöver” ljuga. Det säger mer om den personen än om mig. När jag försvarar mig mot lögnerna kommer det bara att fortsätta. Letting it pass me by. Men det är sjukt svårt. En del av mig vill så gärna sätta den personen på plats och visa att jag inte tar mer skit. Men det tar mer energi att kämpa emot än att gå därifrån. Jag har satt stenhårda gränser mot auktoriteter och maktmissbrukare. Bara för att du har en viss roll så betyder det inte att du får behandla människor hur du vill. Ju mer inflytande du har, desto större ansvar bör du ta för att visa respekt och vänlighet. Lead by example – det gör dig till en bra ledare. Att utöva maktmissbruk för att du kan – det gör dig till en tyrann. 

Har du någonsin tänkt på att när du tagit dig igenom en svår situation, eller låt oss kalla det livsläxa, så dyker den upp igen. Fast i en annan skepnad. Alltså något sker i ditt liv därför att det finns en eller flera lärdomar i omständigheten som du behöver ta till dig utav. När du tar ett steg tillbaka och inte låter känslorna lamslå dig så upptäcker du att du gått igenom liknande omständigheter tidigare. Du har träffat samma typ av person. Du har arbetat under liknande omständigheter. Du känner samma känslor när du utsätts för något. Det blir som Déjà vu. 

Att finna den röda tråden

Det är nu du börjar leva medvetet! Och tro mig, livet blir inte lättare för att du lever medvetet. Ibland kan det faktiskt kännas svårare. Du kan till och med börja sakna den där offerfilten som du brukade gömma dig under när något jobbigt skedde i ditt liv. Du kan sakna att “fatta bättre” så att du kunde fortsätta att skylla ifrån dig och inte ta ansvar. Det var så lätt då. Att tycka synd om sig själv och att inte behöva inse sin egen del. Men nu börjar du se mönster i ditt liv. Mönster av händelser, känslor och människor. Det är dina livsläxor som kommer i nya skepnader och berättar för dig vad du har kvar att läka eller att lära. Och de kommer att fortsätta komma i nya skepnader tills du har lärt dig att hantera dem på ett annat sätt. Tänk respekt, kärlek och förlåtelse i varje given situation så kommer du att knäcka koden på alla dina livsläxor. 

Förlåtelsen är allt. Det är den som släpper dig fri ifrån karman som är kopplad till något specifikt. Jag säger det inte för att det är lätt. Det är ibland det svåraste som finns. Att förlåta en människa som gjort dig illa. Eller som aktivt skadar dig själv och andra för att h*ns egobubbla inte ger luft åt något annat. Men jag har ett utmärkt tips, som jag använder mig av ibland när jag har svårt att förlåta någon. Jag använde det faktiskt senaste i måndags. 

  • Slut ögonen och andas lugnt
  • Fokusera på att känna att du vill bli fri ifrån situationen, personen etc.
  • Känn inom dig att du är klar med det som har varit och är redo att gå vidare 
  • Känn inom dig att du förlåter situationen eller händelsen, fokusera inte på personen, personerna eller detaljerna
  • Känn i ditt hjärta att du tackar för lärdomarna och att du tar till dig utav dem. Att du nu är redo att gå vidare

Att döma är alltid att döma

Kom ihåg att alla går sin väg genom livet. Alla har sina livsläxor. Tänk att vara den där idioten som beter sig som skit och som en dag måste vakna upp och inse vad man gjort? Försök att vända på det. Försök att tänka på att alla människor agerar efter egen förmåga och mognad. Vi har en sådan skev bild av vad mognad handlar om. Vi är förblindade av yttre omständigheter som ligger som en skimrande mantel över fruktansvärda beteenden. Vi lyssnar på den som skriker högst framför den som talar sanning. Vi följer styrkan i rösten framför styrkan i orden. Mognad handlar om att du inser att du som toppchef fortfarande begår misstag. Och framförallt – kan vara stor nog att be om ursäkt till vem som helst som du än gjort ett misstag mot. Mognad handlar om att du som erfaren läkare inte tror dig veta allt. Att inte tolka siffror på ett bankkonto som ett mänskligt värde. Mognad handlar om att inte låta din roll, din status, ditt utseende eller din kunskap bli ditt ego. 

Varför tror vi att mognad i livet har med ålder, utseende, status och roller att göra? Det finns många som har rollen som förälder som inte är det minsta mogna för den rollen. Det finns många som har en chefsposition men fortfarande inte lärt sig hur man behandlar andra människor. Det finns många som är en bra bit över 50 år men fortfarande inte lärt sig att ta ansvar för sina handlingar. Det finns supervältränade människor som trots allt lever ett allt utom hälsosamt liv. Vi måste sluta förblindas av det vi ser.

Många har en bra bit att gå innan de ens påbörjat jobbet med sig själva som människa och person. Det behöver vi andra respektera. Inte nödvändigtvis deras handlingar eller deras sätt att tänka. Men att förstå och respektera att de är fångade i egots makt. Och att det endast är de själva som kan bryta sig loss ifrån det. Kanske sker det i detta liv. Kanske i nästa. Men ju större egobubbla man flyger i, desto hårdare fall blir det när den spricker. För vad händer med en person om hela det ytliga livet krackelerar? Om man drabbas av en tragedi och man går från rik till fattig? Från frisk till sjuk? Från älskad till hatad? Det finns så många klassiska berättelser om människor som funnit sitt kall i livet och vaknat upp från egot genom att de drabbats av fruktansvärda omständigheter. Som att livet skakar om en så att man får ett nytt perspektiv. På vad som är viktigt på riktigt. Så kom ihåg det nästa gång du står inför en besserwisser till chef – tänk när den egobubblan spräcks! Ett tips på en sjukt inspirerande bok som handlar om just det här är Munken Som Sålde Sin Ferrari av Robin Sharma.

Be the change you want to see in the world – Mahtma Gahndi

Det är samma sak här. Vi som lever ett mer medvetet liv och har nått en djupare mognad måste också leda genom att vara ett gott exempel. Vi har inte rätt att döma andra för att de inte nått samma mognad. Även de som lever mer medvetet har ett överflöd av livsläxor att ta till sig utav. Ingen kommer undan i det här livet. Men vi har kommit olika långt. Det är min poäng. Den som kommit långt med en sak kanske ligger milsvid efter någon annan i ett annat ämne. Jag hade ett intressant snack med en klasskamrat igår om just det här. Att man lär så länge man lever. På så vis är ingen bättre eller sämre än någon annan. Acceptans och respekt min vän. Det kommer vi långt med. 

Som du kanske har märkt har jag inte skrivit särskilt mycket om min egen läkning det senaste. Det har att göra med att jag behöver landa i nya insikter och att läkningsprocessen är väldigt rörig. Som det ser ut just nu hoppar det väldigt mycket fram och tillbaka för mig. En del områden har jag berört ganska mycket, medan andra områden fortfarande är väldigt skrämmande att beröra. I terapin har jag till exempel inte berört områden som min pappa, kvinnomisshandlaren eller andra destruktiva relationer som jag levt i. Det finns rum som är svårare att öppna än andra.

Jag tänker också på hur jag kommer att välja att skriva vissa inlägg. En del inlägg är redan påbörjade, andra är klara fast bara i tanken än så länge. Jag vill inte att mitt skrivande ska innebära lidande för någon annan. Det är en jävla balansgång mellan att tassa på tå och att respektera andra personer. Samtidigt som jag tycker att det inte är fel av mig att berätta hur någon behandlat mig och att jag inte har någon anledning att hålla tyst. Varför ska jag inte kunna prata om att en annan person behandlat mig som skräp? Jag kommer som tidigare nämnt aldrig att hänga ut någon. Min erfarenhet är till för att beskriva vad jag lärt mig och för att vara en språngbräda för andra att inte hamna i samma skit. Eller att inte fortsätta vara kvar i samma skit. Men jag är lite kluven i hur jag ska gå vidare i skrivandet gällande en del erfarenheter som påverkat mig mycket.  

När ett inlägg får eget liv och får växa fram så här utan agenda så är det så skönt att skriva. Att bara låta fingrarna dansa över tangenterna utan eftertanke på vad det är som kommer fram. Det är därför jag älskar att blogga. Visste du att jag startade min första blogg 2009? Den finns inte kvar längre, men intresset för att skriva blogg har funnits sedan länge. Jag har bara haft en skev bild av att jag måste vara på en särskild plats i livet eller att jag måste vara svinbra på något för att ha en blogg. Tänk vad ens begränsande tankar hindrar en från att göra och uppleva i livet. Helt i onödan. Vilka begränsande tankar håller dig borta från det du tycker om att göra?

Peace and Luv 💖 Tack för att du läste! Kram Mary

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning