Välj en sida

Vågar du läsa?

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

februari 24, 2021

Jag kan ses som lite av en rebell. Kanske lite bråkstake och upprorsmakerska. Och jag får väl erkänna mig “skyldig” till detta. Det ligger i min natur att föra lite oväsen av mig. I tonåren använde jag den här kraften hänsynslöst och destruktivt. Men idag vill jag använda den för att göra nytta. Jag vill bråka lite med dina tankar om dig själv. Jag vill sätta ditt ego lite på plats. Vända upp och ner. Bryta loss. Våga fråga jobbiga men viktiga frågor. Men jag vill inte göra det bara för att jag kan. Utan för att jag genuint vill att du ska utvecklas som människa. Inte för att du ska bli bättre. För du är redan bra så som du är. Men för att du ska växa som person. Och för att du ska må bättre. När du mår bättre så gör du bättre. Men bra, det är du redan. 

I det här inlägget vill jag prata om några obekväma sanningar. Japp. Det kommer troligtvis att svida som en fet käftsmäll för vissa. Notera att det här inlägget inte är till för att döma någon. Det är inte min avsikt. Inlägget är inte riktat mot någon specifik person, även om det kan kännas så om du tar åt dig. Personligen tycker jag att det är självklart att det jag skriver är generellt. Men jag vill förtydliga så att ingen behöver känna sig trampad på.  Det här inlägget är till för att ifrågasätta varför vissa saker är mer rätt än andra. 

Varför ifrågasätter jag? 

För att jag vill uppmuntra alla till att rå om sitt eget hus först innan man börjar peta på grannens. Jag tror att det är ett dolt problem som ställer till med mer oreda än vi kan tänka oss. De där peka-på-andra-fasonerna, rätt&fel-krigen och mitt-sätt-är-det-enda-rätta. Och nu menar jag inte i stora, livsavgörande frågor utan de här fasonerna pysslar vi vuxna med i allt möjligt. Ofta väldigt oväsentliga ämnen där anledningen är att det är så himla viktigt att ha rätt. Jag själv har också dubbelmoraler, säkert många fler än jag är medveten om. Det är något jag arbetar med för att jag vill utvecklas. Om du inte vill utvecklas, sluta läs här och nu. Det här inlägget är inte till för dig. 

Jag tror att det är sunt att ifrågasätta sina egna åsikter då och då. Varför man tycker och tänker som man gör. Varför man tycker att man har rätt att döma. Personligen skiter jag i vem som röker eller inte. Jag skiter i vem som bär mask eller inte. Din religiösa tro är din tro. Vad du anser om djurens rätt är din åsikt. Jag kan respektera dig som människa även om jag tycker annorlunda än dig. Alla väljer sina personliga val precis som jag väljer mina. Men jag kan tycka det är intressant att ställa frågor som berör. Varför det ena är mer rättfärdigat än det andra. Håll i hatten – här kommer tre obekväma sanningar!

1. Du bär mask men du är rökare

Hej där. Du som stolt visar upp att du tagit vaccination för corona. Du som kollar snett lite i smyg över masken åt dem som inte bär mask i mataffären. Du som hatar på människor som är “så egoistiska att de inte oroar sig för att belasta sjukvården.” Du blir så upprörd över att tänka på alla idioter som inte kan följa restriktionerna så du måste lugna nerverna med en cigg. Du är livrädd för ett virus. Men du gör det medvetna valet flera gånger per dag att inhalera cancerogener. Med andra ord gör du ett aktivt val att ta risken att bli sjuk i en av världens dödligaste sjukdomar. Du vet att tobak är skadligt för din hälsa. Du vet vilken risk du utsätter dig själv för. Men du kanske spritar händerna varje gång innan du tar en cigg? Då förstås. Och du kanske oroar dig för viruset för att du främst bryr dig om att inte föra smittan vidare till andra. Rökningen, den skadar ju bara dig. Eller? For your information – det finns något som kallas andrahandsrökning och även tredjehandsrökning. Det innebär att parter som inte röker kan drabbas av att du röker. Att utsättas för passiv rökning är minst lika farligt för hälsan som att själv röka. Det vet du nog redan, så du röker inte bland andra. Men om du går ut på balkongen och röker med stängd dörr så tror du att det “bara” är dig själv som du skadar när du röker. Men när du kommer in från balkongen och dina barn kryper upp intill dig i soffan framför en film så sitter fortfarande giftiga ämnen från cigarettröken kvar i dina kläder. Dina små älsklingar exponeras för gifterna fast att du rökt i avskildhet. På så vis går du som rökare runt och sprider kemikalier från cigarettrök även när du inte har en cigg i munnen. Så, berätta igen, vad var skillnaden mellan att potentiellt sprida virus eller att aktivt sprida giftiga kemikalier?

2. Du är religiös men tycker att spirituella människor är tappade

First thing first. Att vara spirituell innebär inte nödvändigtvis att man måste vara religiös. Däremot innebär båda benämningarna att man har en tro på något större än “bara” mänskligheten. 

Okej. Så du ber till Gud om styrka när du saknar den. Du ber Gud om läkning när du behöver den. Du ber alltså en kraft utanför dig själv att höra dina böner. Men när du uppmärksammar att något träsktroll till hippie pratar om universell kärlek och attraktionslagen tycker du att hen verkar korkad. Du utför ritualen nattvarden som representerar Jesu Kristi kropp och blod men tycker att en kakaoceremoni är det sjukaste du hört talas om. Du äter inte griskött för att din religion inte “tillåter” det men du tycker att den som lever som en yogi och väljer att helt utesluta kött är konstig.* Om varje religion är den enda rätta, varför finns det då flera? Tänk om Gud, Universum, Spirit, Skapelsen, Kosmos, Alltet är samma sak? Tänk om alla ceremonier, psalmer och verser bara är olika vägar till samma källa? Tänk om allt och alla var samma källa? Nördfakta – syret som vi andas och järnet i vårt blod kommer från stjärnor. För 4,6 miljarder år sedan integrerades dessa element i jorden och så småningom i våra kroppar. Vi är bokstavligen gjorda utav stjärnstoft. Läs mer på denna länk eller Googla.

*Förtydligande till varför en yogi inte äter kött: för att man aktivt väljer att leva ett liv utan att vara delaktig i andra varelsers lidande. 

3. Du tycker att du är duktig när du äter vegetarisk kost

Här kommer duktighetsfällan. Den kommer i så många skepnader och smyger sig in på de mest heliga platserna. Det är “jag är bättre än dig-syndromet” utklätt till “jag gör någonting bra.” Okej för det första – det är inte duktigt att äta vegetariskt. Även om du är värd applåder för att du skippar köttet så får du fan inga applåder om du gör det för att vara duktig. Det har ingenting med duktighet att göra. Att välja bort animaliska produkter är inte duktigt. 

Nedan följer de vanligaste anledningarna till att man väljer bort animaliska produkter ur sin livsstil:

 • för att minska klimatpåverkan (ja, köttindustrin är en av de största miljöbovarna)
 • Av etiska skäl. Visste du att djur har samma förmåga att känna smärta, glädje och lidande som en människa?
 • Av hälsoskäl. Visste du att animaliskt fett räknas som det skadligaste fettet för kroppen?

Jag är jättepositivt inställd till att många är öppna för att prova maträtter som är köttfria. Det är mycket därför jag valt att dela med mig av recept här på bloggen för att skapa nyfikenhet kring köttfri kost. Ibland delar folk med sig av maträtter till mig när de lagar vegetariskt eller veganskt och det älskar jag. Byta recept är vuxenlivets byta bokmärken eller hockeybilder. Men till den som har fastnat i duktighetsfällan – nej! Stopp! Det är inte duktigt att värna om miljön. Det är inte duktigt att ta avstånd från djurplågeri. Det är inte duktigt att göra hälsosamma val. Du gör något bra, men du är inte duktig. Varför ska man se det som en prestation att göra aktiva val för att bidra till en bättre värld? För det andra – till den som har allt eller inget tänket. Skippa det. Om du väljer bort kött vid en eller någon enstaka måltid varje vecka så bidrar du till helheten. Kanske upptäcker du också att din kropp mår så mycket bättre när du skippar köttet? Så kanske ser du direkta skäl till att minska animalsika produkter i din livsstil? ”Kött ä gött” må rimma, men det rimmar väldigt illa om man tänker på den djupare innebörden. ”Det spelar ingen roll att min livsstil som köttätare bidrar till djurplågeri, miljöproblem och potentiella hälsoproblem. Kött ä gött.”

Min vän – överlevde du läsningen? Eller kokar du nu av ilska och rabblar en arg kommentar i tanken som du vill skriva till mig? Det är okej. Du får tycka annorlunda. Du får tycka att jag har fel. Du får faktiskt tycka precis vad du vill. Ju mer känslor som väcktes inom dig, desto mer finns det att utforska för dig. Spännande va? Jag hoppas att det var vettig läsning och att mina rader har irriterat någon. Så pass mycket att man är villig att se utanför sin egen box och växa som människa. 

Till dig som gillade den här typen av blogginlägg – det kommer fler obekväma sanningar framöver 😍

Allt väl,

Tack för att du läste. Kärlek och respekt Mary 💕

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

2 Kommentarer

 1. Birgitta

  Bra att röra om i grytan ibland, insikterna faller så småningom på plats 🤔

  Svara
  • marywritings@gmail.com

   Ja, det känns viktigt för mig att dra mitt strå till stacken för att hjälpa andra att vidga sina vyer. Att vara inskränkt kan vara en av de mest livshämmande egenskaperna! Tack för din kommentar 💖

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning