Välj en sida

Alla hjärtans dag

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

februari 14, 2021

Så var det då kärlekens dag. Den 14 februari. Vad hittar du på en dag som denna? Vad betyder den här dagen för dig? I det här inlägget kommer du att kanske för första gången få möta en superromantisk kvinna som inte avgudar alla hjärtans dag. Du kommer att få läsa om min syn på kärlek. Och, bäst av allt – du kommer att få veta varför du inte behöver bry dig om ifall ditt stjärntecken matchar med din crush stjärntecken eller inte.

För en del är alla hjärtans dag som vilken dag som helst. För andra är det ett viktigt datum för att fira kärleken med de älskade. För andra är det en påminnelse om att man är singel och att man känner sig ensam. Hur det än känns för just dig så är sanningen att dagen är precis vad du gör den till. De känslor och tankar kopplade till dagen är dina. Alltså är det du som styr över dem. 

Dubbelsidig?

En liten del av mig tycker att det är fint att det finns en dag som är avsatt för att uppmärksamma kärleken lite extra. Alla dagar som kärleken firas är fina dagar. Och när jag upplever att någon genuint firar dagen från sitt hjärta då gläds jag och tycker det är så vackert. Tro mig, det bor en obotlig romantiker inom mig. Men samtidigt tycker den andra delen av mig, den odödliga rebellen, att en relation som är i behov av en specifik dag för att visa kärlek är en död relation. Är det inte de små, kärleksfulla handlingarna varje dag som spelar roll?

Det känns som att dagen har tappat sitt syfte. Det blir mycket show off, speciellt i sociala medier. Någon skryter om att man fick 100 röda rosor. Kanske har man givit överdrivna hintar till sin partner om att det är vad man förväntar sig. Just för att man känner behovet av att få visa upp att man är älskad. Någon annan känner sig missnöjd för att man jämför sin gåva med vad någon annan fick. Kanske blir man bitter mot sin partner för att man inte fick det man förväntade sig. Och så klart finns det de som behöver den här dagen för att kunna visa upp hur bra och perfekt deras kärleksliv är. Och vi går på det! Herregud, vi ser en bild på någon som fått ett helt hem fyllt av rosor och tänker: “Wow, den personen är så älskad.” Kanske blir vi lite avundsjuka i smyg. På riktigt!?

Alla hjärtans dag är som ett spel. Dels blir det ett viktigt datum för företag att tjäna pengar. Vägen in till din plånbok är genom ditt hjärta. När det handlar om varor och tjänster finns det så mycket mer psykologi bakom än vad du kan tänka dig. Men samtidigt blir det ett spel på individnivå för många. I en relation där det finns förväntningar på dagen, är det inte helt ovanligt att man ställer krav på sin partner. Krav som man har alldeles tydligt inom sig, men som man inte delar med sig av. För h*n ska bara veta. Med andra ord räknar man med att ens partner ska kunna läsa ens tankar. Och om ens partner inte lyckas med att sätta alla dina förväntningar mitt i prick så blir du besviken. Känns det rimligt? Usch. Jag mår illa. När man lägger in kärlek och materialism i samma mening. Då vill jag inte vara med mer. Alla hjärtans dag har blivit så kommersiellt. Och jag tycker synd om varenda partner som bävar inför den här dagen. “Tänk om h*n inte blir glad.” OMG. Ska det vara så? 

Nej, vet du vad. Kärlek och romantik ska komma otvunget och helst oväntat. I alla fall om jag får bestämma. När det blir spontant och kommer från hjärtat, det är då det är som mest äkta. Och jag menar inte att din pojk- eller flickvän inte ger dig blommor och choklad av kärlek idag. Jag menar mer att h*n kanske mest gör det just idag för att det finns förväntningar på det. Det kanske inte stör dig. Det här är som sagt rebellen inom mig som behövde vädra de här tankarna. 

Vad är en gåva?

Samtidigt, är inte de finaste gåvorna man kan få när någon verkligen tänkt till och tagit sig tid för att visa sin kärlek? För att de vill det. Inte för att det förväntas av dem. Som att skriva en kärlekssång eller ett kärleksbrev. Har du tänkt på att du kan ge bort en gåva som gör verklig nytta? Som att skänka pengar till välgörenhet eller att plantera ett träd? Hur fint är inte det? Jag menar, den finaste kärleksgåvan är ju den man redan har – att få vara med den man älskar. Det kanske låter klyschigt, men det är så jag resonerar. Vi tar alltför mycket saker för givet.

Till dig som är singel 

Den här dagen kan trigga känslor av att känna sig ensam. Man ser sina vänner bli bortskämda av sina partners. Själv sitter man hemma och undviker sociala medier för att varenda postad kärleksbild blir ett hugg i hjärtat och en påminnelse om att man är olyckligt singel. Jag är nog verkligen inte rätt person att snacka med om det här för jag kan nog vara ganska hård. Jag kan inte tycka synd om någon för att de är singel. Varken idag eller imorgon. Det känns som att det är så mycket missuppfattning om vad kärlek är. Och att man blandar ihop det med att man är singel, det är klart att man blir olycklig.

Föreställningen om att det behövs någon annans kärlek för att känna sig hel. Föreställningen om att någon annan ska älska en för att man ska känna sig värdefull. Det är klart att du kommer att känna dig olycklig som singel om du tänker att du måste träffa “din andra hälft” för att kunna bli fullständig. Som att du inte är hel och fullständig som människa genom att vara du. Hur tror du det skulle vara om du skiftade den tanken? Började tänka på dig själv som fullständig och att en partner ska motsvara det där som blir extra utöver. Snarare än att en partner ska komma in i ditt liv för att du ska bli hel. Du är redan hel min vän. 

Några bra sätt att visa dig själv kärlek (idag och alla andra dagar)

  • Lyssna till ditt hjärta, vad vill du egentligen? Vill du inte – säg nej. Vill du – gör det utan att be om ursäkt
  • Sköt om ditt inre lika mycket som du sköter om ditt yttre
  • Gör hälsosamma val varje dag. Sorry, men du kan inte älska dig själv fullt ut om du till exempel drar i dig ett halvt paket cigaretter dagligen. Du kan inte älska dig själv om du misshandlar din kropp med för mycket eller för lite träning. För lite mat eller ohälsosam mat varje dag är inte att ge sig själv kärlek
  • Om du inte har råd att uppfylla eventuella behov som att gå till en terapeut eller att ta en massage men samtidigt lägger pengar på att fixa fransar, naglar och att shoppa kläder varje månad. Tro mig, du har råd. Det stavas OMPRIORITERING min vän
  • Börja värdesätta din tid genom att inte vara tillgänglig hela tiden. Karva ut en stund varje dag där du stänger av notiser på mobilen, sätter på tyst läge och lägger undan mobilen. Är det inte lustigt hur vi känner att “det kan vara något viktigt” hela tiden. Handen på hjärtat, hur många “livsviktiga” samtal, sms eller mejl får du varje dag? Gör din tid med dig själv viktig!
  • Fira dina segrar. Definitivt. Men fira också när det inte finns någon yttre anledning att fira. Som att unna dig något för att du vill ge dig själv kärlek och uppskattning. För att du förtjänar det bara genom att vara du. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – köp en bukett blommor till dig själv, bara för att du kan

Kärleksastrologi 

Visst har du väl någon gång googlat efter att se vilka stjärntecken som ditt stjärntecken matchar med? Och inte matchar med, för den delen. Även om det förhoppningsvis inte är det som avgör vem man dejtar eller inte, så kan det fastna lite där i bakhuvudet. Om du dejtar någon med ett stjärntecken som sägs inte vara ultimat med ditt eget – det är inte som du tror! 

Men vi backar bandet lite – vad är egentligen astrologi? Astrologi har funnits sedan urminnes tider och härrör från Babylonien och utvecklades i Egypten och Persien.  Många tror att det är den där lilla texten i kvällstidningen som berättar att alla jungfrur kommer att vinna pengar och att alla oxar kommer att åka på en resa inom en vecka. Det är inte den slags astrologin jag skriver om här. Astrologi är så mycket mer komplext. 

Varje människa föds på en destination och på ett datum och ett klockslag. Genom dessa aspekter kan man mäta vart solen, månen och planeterna stod på himlen just vid den tidpunkt du föddes. Solen, månen och de olika planeterna har en egen energi. Och de olika stjärntecknen har sin egen energi och sina egna egenskaper. Beroende på vilket stjärntecken som solen, månen och planeterna infaller i just i ditt horoskop påverkar aspekter i din personlighet och i ditt liv. Självklart spelar miljö, uppväxt och många andra aspekter in i hur ditt liv ter sig. Du har också alltid en fri vilja. Till exempel att följa någon annans önskan i stället för vad ditt hjärta vill. Men astrologin kan sägas vara grunden och visa vad du har en naturlig fallenhet för.

Genom ditt horoskop kan du också se vilka egenskaper som skulle vara ultimat hos en partner. Och många av oss har i åratal trott att det är soltecknet som avgör hur bra match man är eller inte. Men i ditt horoskop har du så många fler stjärntecken än bara det de flesta av oss vet om – soltecknet. 

En snabbguide till ditt kärleksastro

Surfa in på astro.com och sök på “chart”. Där kan du skriva in dina uppgifter och få fram hela ditt horoskop helt kostnadsfritt och utan förbindelser. En del kan tycka att det känns märkligt att lämna ut de här uppgifterna om sig själv, men ingen kan påverka din energi eller något annat med de här uppgifterna. Det går att räkna ut sitt chart på massor av hemsidor, men just astro.com är den som jag upplever att många astrologer hänvisar till. 

Såhär kan ett horoskop se ut. Bilden ovan är ett exempel. Rutan längst ner till vänster ger en tydlig överblick över vilket stjärntecken som solen, månen och planeterna stod i vid just din födelse. Vad som är intressant att ta reda på när det handlar om kärlek är vilket tecken du har i ascendenten (AC), månen, venus och jupiter. Du ska även se över vilket tecken du har i ditt 5:e hus som handlar om kärlek, sex, lust, romantik och barn. Det här huset berättar vad du attraheras av. Och ditt 7:e hus som relaterar till andra relationer och människor generellt. Det berättar om vad du behöver hos en partner och vad som behövs för att du ska kunna bygga en bra relation. 

Hus?

Det kanske låter som rena rama grekiskan om du inte är så insatt, men det är ganska lätt att se dina hus om du vet vart du ska kolla. Husen motsvarar olika områden i livet som karriär och familjeliv till exempel. Ja, jag sa ju att astrologi är komplext 😘 Det jag beskriver här i detta blogginlägg är som en krusning på ytan. Astrologi är en hel vetenskap. 

För att se dina hus kikar du på den stora cirkeln. Du behöver inte bry dig om de röda och blå strecken. Kika på den lilla cirkeln i mitten så ser du att det finns siffror runt den. Varje siffra landar i en tårtbit och om du följer den tårtbiten ut mot den yttersta cirkeln ser du olika symboler. Det är symbolerna för de olika stjärntecknen. Se bild nedan för hur stjärntecknens symboler ser ut.

När du har tagit reda på vilket stjärntecken du har i ascendenten (AC), månen, venus, jupiter, 5:e huset och 7:e huset kan du jämföra dina tecken med din partners. Du kan sedan googla eller söka på youtube för att ta reda vad det betyder att ha ascendenten i exempelvis Väduren. Venus i skytten och så vidare. Genom det här kan man se vilka styrkor det finns i relationen och vilka områden som man kan behöva arbeta lite mer på. Man lär känna sina egna och sin partners behov. 

Och tycker du det här är krångligt – jag förstår dig. Dessutom är som sagt det här blogginlägget väldigt basic. Det går så klart att gå mycket, mycket djupare. Vill man det så går det att beställa kärlekshoroskop där ditt och din partners horoskop blir tolkat av en kunnig astrolog. Personligen är jag lekman inom området och är mer intresserad än kunnig. Informationen i det här blogginlägget kommer från en känd, svensk astrolog som varit verksam inom astrologi i många år. Hon heter Sofia Pontén och hon finns på scorpiorising.com. 

Tack för att du läste! Hoppas att du har en fin alla hjärtans dag. För min del blir det choklad, fotbad och kärleksfilm ikväll i mitt eget fantastiska sällskap. Precis som det blir lite då och då, vilken annan dag som helst på året. Love Mary ❤

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning