Välj en sida

Konspirationsteorier, osteopati och five am Club

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

februari 12, 2021

Har du haft ont i ryggen någon gång? Sådär ont så att det verkligen stör vardagen? Då vet du hur det känns att grimasera illa när du ska sätta dig ner, böja dig fram eller resa dig upp. Är det inte märkligt hur man vänjer sig vid att gå runt med smärta? Frågan är varför man tillåter sig att vara kvar i ett obekvämt tillstånd när det finns hjälp att få. “Lyssna på kroppen.” Vad betyder det egentligen?

Vad vill kroppen berätta?

Jag har dragits med ryggont under perioder i många år. Framförallt smärta i ländryggen. Så illa att jag ibland har haft svårt att ta mig upp ur sängen på morgonen. Orsaken är okänd, men troligen en blandning av flera aspekter. Det har funnits perioder där jag inte har varit särskilt snäll mot min kropp. Övertränat med för lite vila, dåligt med stretching, ohälsosamma vanor och inte tillräckligt med mat. En ohälsosam livsstil är kroppens värsta fiende. Att bära runt på småbarn gör så klart sitt med. Den logiska förklaringen till smärtan kan jag helt klart relatera till.

Men vi har även den andliga beskrivningen som förklarar smärta i ländryggen med stagnerade känslor. Känslor av rädsla som kan handla om allt från att gå vidare i livet till att bli lämnad av människor.  Ländryggen är kopplad till rotchakrat där ens grundtrygghet kommer ifrån. Att ha smärta i ryggen kopplas till att man dras med smärta från det förflutna. Som att man bär på ett tungt bagage. Jag tänker personligen att den logiska förklaringen är det ytliga. Alltså resultatet av något annat. Och att den andliga förklaringen oftast är grundorsaken till fysiska problem. Hur ofta ställer du dig frågan vad din kropp försöker berätta för dig? 

När det förflutna vinkar till dig

I mitt fall finns det en djupare orsak till att jag har övertränat och inte har älskat och vårdat min kropp. Att vara hälsosam är bland den största kärleken man kan ge till sin kropp. Till sig själv. Men om man inte älskar sig själv är det svårt att älska sin kropp. Och om man inte har fått tillräckligt med kärlek och grundtrygghet tidigt i livet är det inte lika naturligt och självklart att älska sig själv i tanke och handling. Och varför man inte fått alla grundbehov tillgodosedda är ofta på grund av vuxna människor som inte läkt sig själva. Det går alltid att skala av ett lager till. Men för att komma någonstans behöver man börja hos sig själv och att inte föra vidare tidigare generationers trauman och inre sår. När jag inte har kunnat älska mig själv har jag heller inte förmått mig att ta hand om min kropp på ett ultimat sätt. Tillslut har mitt förflutna gjort sig tillkänna genom fysisk smärta.

Enligt Emily A. Francis, som har skrivit boken The Body Heals Itself, behöver vi hantera både de känslomässiga och de fysiska aspekterna för att helt kunna läka från smärtan som vi upplever i kroppen. Mitt inre arbete är i full gång. Men det är ändå märkligt att jag aldrig tänkt tanken på att det kan behövas något mer för att bota mitt ryggont. I min värld har den logiska förklaringen av smärtan i ryggen varit att jag har inflammation och behöver stretcha mer. Därför har jag gjort en hel del livsstilsförändringar den senaste tiden. I takt med att jag gjort livsstilsförändringarna har ryggsmärtan blivit värre än någonsin. Och då snackar vi exempelvis att dricka sellerijuice som är något av det nyttigaste man kan göra. Jag har varit väldigt begränsad i vilka övningar jag kan utföra på gymmet. Squats, plankan och övningar där jag böjer mig fram har varit alldeles för smärtsamma. Jag har heller inte kunnat göra yoga förutom enklare sittövningar. Men som vanligt har jag gått i tron om att “det går över snart.” Känner du igen dig i det? Eller brukar du kolla upp minsta symptom?

Att lyssna på kroppen

Våra kroppar ger oss ständigt signaler om hur vi mår. Hur kroppen ser ut kan berätta så mycket för oss. Hår, hud och naglar. Men också andedräkt och kroppsvätskor. Hur vi känner oss mentalt och hur vi upplever vår fysiska kropp är också nycklarna till vårt mående. Många går runt med ständig huvudvärk med förklaringen att man har migrän. Man äter smärtstillande och mer eller mindre finner sig i sitt tillstånd. För det finns ingenting annat att göra. Eller? Hur kan vi veta det om vi inte har testat?

Hur kan vi veta att läkare inom traditionell västerländsk läkarvård vet mer vad de pratar om än en holistisk läkare till exempel? Varför ifrågasätter vi inte varför läkarvården som ges på svenska, kommunala vårdcentraler framförallt hänvisar till läkemedel i första hand? Jag talar utifrån egen erfarenhet men är naturligtvis öppen för att andra kan ha haft andra erfarenheter. Jag vet att det här är ett känsligt ämne för många. Och att många tycker att det luktar konspirationsteori så snart någon vågar sticka ut tån utanför “normen.” Personligen är jag inte intresserad av konspirationsteorier. Inte heller av att följa normen. Det kan bli lika galet åt vilket håll man än drar. Men jag ställer mig starkt emot och ifrågasätter att läkemedelsindustrin har sådan makt och inflytande i världen. Och jag tycker att det är konstigt att inte fler ifrågasätter detta. 

Att be om läkning

Under flera ritualer och meditationer den senaste tiden har jag haft intentionen att jag önskar läka gamla trauman. Att ryggontet blivit värre trots livsstilsförändringarna har jag delvis kopplat till att det förflutna gör sig påmint. Det är ju det jag har bett om. Och det är lustigt hur saker och ting synkroniseras när man ber om något medvetet. Jag talades vid med en väninna häromdagen. Vi hörs i princip aldrig nuförtiden men samtalet kom lägligt som alltid. Hon berättade hur hon hade fått hjälp med sin smärta i ryggen utan att jag hade berättat om min ryggsmärta. Och det kändes så självklart att jag kanske också behöver få hjälp för att få ordning på ryggen. Jag ringde samma osteopat som min väninna hade besökt och kom dit dagen efter. 

Väl på besöket blev ryggen ordentligt genomsökt. Jag fick ligga på en brits i olika ställningar och böja ben och armar. Det låter nog mer avancerat än vad det var. Sedan knäckte osteopaten till ryggen på flera olika ställen. Det gjorde inte det minsta ont. Obehagligt med ljudet kanske men ingenting annars. Besöket varade i kanske 30 minuter. Och gissa vad? Jag har ingen smärta kvar i ländryggen! Hur är det ens möjligt? Jag säger som jag brukar – allt sker när det ska ske. Precis så som det ska ske. När man är redo så händer allt.

Går du också runt med smärta? Kanske och troligtvis helt i onödan i så fall. Ett första steg att närma sig ett smärtfritt liv kan vara att i meditation sända ut att du vill läka orsakerna till smärtan. Om det är endast fysiska besvär eller om det även innefattar känslomässiga besvär kan du lämna öppet. Kanske är varken det ena eller det andra mest rätt? Kanske är det en kombination av dem? Vem vet? Frågar du mig så tror jag att man kommer längst med ett öppet sinne. Det är så mycket som vi tror att vi vet som vi egentligen inte har en aning om. Varken du eller jag.

5 AM club

Igår inföll nymånen i vattumannen tillsammans med hela sex planeter i vattenbärarens tecken. Energier som många av oss känt av på olika vis. Gårdagens nymåne kan vara den mest kraftfulla nymånen under 2021 så passa på att göra en nymåneritual och sätt dina intentioner. Läs mer om nymåneritualer genom att trycka på denna länk

Jag har ännu inte gjort min nymåneritual. Jag var så taggad på att sätta mina intentioner igår efter att barnen hade lagt sig. Jag hade sett fram emot det i flera dagar. Men nymånens energi är stark fram till någon dag efter att den blev ny så ikväll ska jag göra min nymåneritual. Och när jag vaknade denna morgon förstod jag varför.

Som du vet så är nymånen en bra tid för att sätta nya mål och att manifestera in saker och händelser i sitt liv. För att något nytt ska kunna skapas i ens liv behöver man först göra sig av med det gamla. Det är som när ett rum är fyllt med möbler. Du får inte in en ny soffa om ytan redan är upptagen. Dags att rensa och göra plats för det nya! Igår somnade jag under nattningen av Keeyan. Sådär vid klockan 19. Jag hade sedan en svettig natt fylld med mardrömmar om människor och händelser från mitt förflutna. Saker som jag inte lyckats nå i mitt vakna tillstånd bearbetades i drömmarna. Jag somnade och vaknade om vartannat hela natten. Slutligen vaknade jag strax innan klockan 04 och kände mig mer utvilad än jag gjort på flera år. Yes, tänkte jag. Nu kan jag äntligen komma upp tidigare än Keeyan och göra min egen morgonritual. Ett första steg till att bli en early riser.

Hur man tror att morgonritualen ska bli

Jag föreställer mig att jag lyckas vakna innan Keeyan. Jag smyger upp och tillreder ett glas med citronvatten. Allt är lugnt och stilla och det enda som hörs är den behagliga musiken som jag har satt på. Runt yogamattan lyser några stearinljus och det luktar gott av rökelsen som brinner. Jag utför några yogapositioner och andas djup. Lugnet och harmonin sköljer över mig. Det känns fantastiskt att sträcka ut kroppen efter nattens sömn. Jag sitter sedan i meditation och känner en stund av välsignelse och grundar mig inför dagen. Nu ska jag väcka barnen.

Hur det är på riktigt

Som du säkert vet sedan tidigare så är Keeyan piggare än tuppen och går gärna upp supertidigt. Jag fick fem heliga minuter i ensamhet denna morgon. “Mammaaaaaa” gapde en pigg liten morgonmänniska samtidigt som hans små tassande fötter sprang över golvet. Keeyan kom och satte sig med mig på yogamattan och ville titta på mobilen. Musiken stängdes av och byttes ut mot någon barnslig, lallvänlig melodi. Ljusen behövde han få blåsa ut med. Det är roligt. Och taklampan måste vara tänd. Jag satt i lotusställning och blundade för att komma i stämning och kollade upp varannan sekund. Keeyan ville så gärna visa dinosaurierna som han tycker att jag ska köpa till honom. Jag lade mig i en yogaposition och andades lugnt. Samtidigt i en hip opener diskuterade jag och lillen om vilka dinosaurier som äter kött och vilka som äter fisk. I en annan yogaposition blev jag ett tält så Keeyan tog tillfället att krypa in under mig.

Alltså. Vilken morgon. Ingen meditation, knappt någon yoga och inte riktigt den stämning jag hade tänkt mig. Men så varm jag var i hjärtat av att skratta åt hur lustigt allt blev. Och hur härligt det kan vara i all rörighet med barn när man gör det bästa av situationen. Det blev faktiskt en mysigare morgon än jag tänkt mig.

En av mina intentioner för 2021 är att skapa mig en morgonritual som jag älskar. Just nu avskyr jag att behöva gå upp på morgonen. Inom mig svär jag tyst för att Keeyan vaknar så tidigt. Jag blundar nästan när jag står i köket och brer mackor till honom mellan klockan 05-06. Ibland tidigare. Sedan halvslumrar jag i soffan när han sitter bredvid och ser på TV tills jag ska väcka Filippa. Det är såhär jag blir på vintern. Helt orkeslös och energilös. Och jag trivs inte alls med att vara sådan. Jag tror så starkt på att morgonen har stor betydelse för hur resten av dagen ska bli. Att börja med ett starkt mindset är så viktigt.

Idag vaknade jag som sagt vid fyra och känner mig hur pigg och utvilad som helst! Men då somnade jag vid 19 igår. Och mina kvällar är heliga för mig. Det är min stund för mig själv. Så jag måste hitta en balans i att lägga mig tidigare så att jag kan vara mer utvilad tidigare på morgonen. Jag vill på riktigt bli en trogen medlem i 5 am club. Har du inte läst boken med titeln 5 am club av Robin Sharma så rekommenderar jag den varmt. Så mycket klokheter i varje kapitel. Jag ska nog läsa den igen för att vässa mitt mindset ytterligare. Den här morgonen behövde jag. Precis så som den blev. Bara den här känslan av tacksamhet och att vara fylld med kärlek efter att ha diskuterat dinosaurier med min son på en yogamatta. Det är allt.

Stay tuned

Alla hjärtans dag är om två dagar! Jag både älskar och ogillar den här dagen. Inte för att jag är singel. Inte alls. Jag trivs väldigt bra som singel även om jag längtar efter partnerskap. Men jag kommer att skriva om varför i mitt nästa blogginlägg som du kommer att få ta del av under helgen. Du kommer även att få läsa om astrologi och kärlek. Det är inte som du tror! Så alla som har funderat på att sluta dejta en person för att era stjärntecken inte matchar (slutar man ens dejta för en sån grej 🤣) – ert soltecken är inte vad som avgör hur väl ni kommer att fungera tillsammans. Mer om det i nästa blogginlägg!

En annan sak – jag upplever att mina blogginlägg ofta blir väldigt långa. Antingen handlar det om att jag har väldigt mycket att säga. Eller så handlar det om mitt sätt att använda många ord och olika vinklingar när jag skriver. Troligen en kombo. Men vad tycker du? Önskar du att mina blogginlägg blev kortare? Eller kan de vara såhär långa? Kanske längre? Vad vet jag. Hit me up med din åsikt. Den är värdefull ❤ Har även funderat starkt den senaste tiden på att starta en youtube-kanal eller en podcast som ett komplement till bloggen. Men man ska ha tid till det också är min spontana tanke. Vilken hade du föredragit i så fall? Youtube eller podcast? 

Tack för att du läste! Massa kärlek // Mary

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

2 Kommentarer

  1. Birgitta Davidsson

    Uppfriskande läsning. En kombination med kort och långa inlägg, variera dig och se vad som känns bäst 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning