VĂ€lj en sida

Vakna

Skrivet av Mary Davidsson

Att vĂ„ga sĂ€tta ord pĂ„ sĂ„nt som man inte alltid pratar om. Att utforska Ă€mnen inom allt frĂ„n andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofĂ€rssĂ„sen. VĂ„ga testa nytt. VĂ„ga utmanas. Utvecklas. Det Ă€r sĂ„n jag vill vara. VĂ€lkommen att följa med pĂ„ min resa đŸ„° ✹

januari 24, 2021

Hey you 😊 VĂ€lkommen till ett nytt Ă„r! Och varmt vĂ€lkommen till Ă„rets första blogginlĂ€gg! Det Ă€r faktiskt ett av flera inlĂ€gg som har skrivits i Ă„r, men det Ă€r det första inlĂ€gget som blir publicerat. Vet inte riktigt varför, men jag tror att de andra kan ha blivit aningen överarbetade. DĂ€rför att jag ville förmedla en riktig energi boost till er under Ă„rets första dagar. Men jag blev aldrig nöjd. Och det har att göra med att jag faktiskt inte kĂ€nt mig sĂ€rskilt energisk sĂ„ det har nog pĂ„ sĂ€tt och vis avspeglat sig i texten. Nu Ă€r vi en bra bit förbi Ă„rets allra första dagar sĂ„ jag tĂ€nker att det hĂ€r inlĂ€gget fĂ„r bara bli skrivet rakt av. Det brukar trots allt bli bĂ€st sĂ„.

Vad Àr virket som hÄller dina drömmars lÄga tÀnd?

Hur som helst, nu Ă€r vi hĂ€r! I slutet av Ă„rets första mĂ„nad. Wow tĂ€nker jag. Har det inte gĂ„tt fort Ă€ndĂ„? Det var ju nyss nyĂ„rsafton! Hur kĂ€nns det för dig? Hur har Ă„ret startat? Nu nĂ€r jag skriver det hĂ€r sĂ„ slĂ„s jag av tanken att mĂ„nga gĂ„nger har vi jĂ€ttehöga förvĂ€ntningar inför ett nytt Ă„r. Vi har en kĂ€nsla av att vara ostoppbara. “Det hĂ€r Ă€r MITT Ă„r!” Men sen, om det inte riktigt startar sĂ„ som vi önskat sĂ„ fortsĂ€tter vi att traggla i de gamla vanliga spĂ„ren Ă€ndĂ„. Vi lĂ€gger mĂ„let eller drömmen pĂ„ hyllan. Och nĂ„gonstans tĂ€nker vi att nĂ€sta Ă„r. Ja, men 2022 Ă€r nog ett bĂ€ttre Ă„r att köra igĂ„ng pĂ„ riktigt. Eller sĂ„ tĂ€nker vi inte alls. Vi bara kör pĂ„ i vĂ„ra automatiserade tankar. Följer strömmen. Likt döda fiskar. Tills nĂ„got tĂ€nder hoppet inom oss igen. Och den lĂ„gan fĂ„r brinna en kort stund tills den Ă„terigen slocknar. KĂ€nner du igen dig? Det Ă€r sĂ„ vanligt. SjĂ€lvklart kommer du att genomgĂ„ perioder nĂ€r du kĂ€nner dig mer eller mindre motiverad. Utmaningen Ă€r inte att hĂ„lla sig motiverad hela tiden, för det Ă€r nog inte ens möjligt. Utmaningen handlar om att fylla pĂ„ med virke nĂ€r dina drömmars lĂ„ga börjar slockna. Du mĂ„ste lĂ€ra dig att peppa dig sjĂ€lv. LĂ€ra dig vad du blir peppad av. Dag för dag. Stund för stund.

PÄ din dödsbÀdd

En övning som du kan göra för att fĂ„ fart pĂ„ lĂ„gan igen Ă€r att tĂ€nka pĂ„ dig sjĂ€lv som att du lĂ„g pĂ„ din dödsbĂ€dd. Det kanske lĂ„ter jĂ€ttehemskt. Men att bejaka det faktum att vi en dag ska dö kan vara det som fĂ„r oss att sĂ€tta igĂ„ng att leva. PĂ„ riktigt. TĂ€nk dig att du ligger inför döden. Om en minut, eller en timme eller kanske nĂ€sta morgon kommer du att ta ditt sista andetag. Varenda sekund Ă€r rĂ€knad. Se tillbaka pĂ„ ditt liv och fundera över vad du önskar att du hade gjort mer utav. Vad önskar du att du hade vĂ„gat göra? Vad önskar du att du hade gjort annorlunda? Finns det nĂ„got du Ă„ngrar? Är det nĂ„gon du skulle vilja förlĂ„ta? Det enda vi pĂ„ riktigt vet med livet Ă€r att det slutar med döden. Ingen kommer undan den. Ingen av oss vet hur lĂ„ng tid vi har kvar att leva. ÄndĂ„ lever vi som att vi hade evighetens evighet att spendera. Och sen plötsligt Ă€r vi för gamla och sjuka för att orka göra det vi en gĂ„ng drömde om. Resten av vĂ„ra dagar spenderas Ă„t att Ă„ngra att vi inte flyttade utomlands. Att vi inte bjöd ut den dĂ€r personen pĂ„ en dejt. Att vi inte startade den dĂ€r podcasten. Att vi inte skrev den dĂ€r boken. Att vi inte skrattade och dansade mer. Sorgligt. Inte sant? Vad krĂ€vs det för att du ska börja leva?

Promenad bland de döda

NĂ„got jag gör dĂ„ och dĂ„ Ă€r att promenera pĂ„ kyrkogĂ„rdar. Det kanske lĂ„ter mĂ€rkligt för nĂ„gon som inte tĂ€nkt tanken pĂ„ att promenera pĂ„ en kyrkogĂ„rd förut. Men det Ă€r ett vĂ€ldigt bra sĂ€tt att pĂ„minna en om vĂ€rdet av livet och att ta vara pĂ„ sin tid. Alla namnen som stĂ„r skrivna pĂ„ gravstenarna tillhör nĂ„gon som en gĂ„ng var en livs levande mĂ€nniska precis som du. Med drömmar och ambitioner. Precis som du. En del levde i lyx och överflöd och lĂ€mnade ett stort arv med pengar efter sig. Andra hade knappt en krona pĂ„ fickan under hela sitt liv. ÄndĂ„ stĂ„r deras gravstenar bredvid varandra. PĂ„ kyrkogĂ„rden betyder inte klass eller rikedom nĂ„gonting. NĂ€r det sista andetaget Ă€r taget Ă€r allt som spelar nĂ„gon roll vilket avtryck du gjorde hĂ€r i livet. Hur mycket du Ă€lskade. Hur mycket du fick andra att skratta. Vilka du hjĂ€lpte. Vilka du fanns dĂ€r för. NĂ€r dina dagar Ă€r slut Ă€r minnet av den du en gĂ„ng var allt som finns kvar av dig. Det minnet som ska leva vidare i hjĂ€rtat pĂ„ de mĂ€nniskorna som sörjer vid din grav. SĂ„ vad Ă€r vĂ€rdefullt hĂ€r i livet? Hur vill du bli ihĂ„gkommen? Ta en stund att reflektera över det. Och varje gĂ„ng du grĂ€mer dig över pengar eller materiella ting, minns den hĂ€r tanken.

“The tragedy of life is not death, but what we let die inside of us while we live.” -Norman Cousins

Vi har alla fÄtt en stund hÀr pÄ jorden. Det Àr upp till var och en att leva sÄ som man önskar. Men hur mÄnga av oss lever sÄ som vi önskar? Det sorgligaste som finns Àr att se hur mÄnga av oss som slösar bort vÄr tid pÄ att försöka platsa in i ett led som nÄgon annan har bestÀmt att vi ska stÄ i. Och vi fortsÀtter att stÄ i det dÀr ledet utan att ha den blekaste aning vart det leder. Vi stÄr i en kö utan att veta vad vi stÄr i kö till! Hur galet Àr inte det? Vi har fantastiska möjligheter att kunna göra en inverkan i vÀrlden och kunna ha en positiv pÄverkan pÄ mÀnniskorna runt omkring oss. Men ÀndÄ Àr vi fast i vÄrat egna ego och styrs av ha-begÀr som styrs av en helt annan hand. Det Àr inte vÄrt fel att vi hamnar dÀr. Men det Àr vÄrt fel att vi stannar dÀr. VÀckarklockorna ringer överallt, men de flesta vÀgrar vakna.

Som jag inledningsvis skrev om sĂ„ Ă€r det hĂ€r ett av flera inlĂ€gg som skrivits i Ă„r. De andra har haft en touch av allt frĂ„n samhĂ€llets dubbelmoraler till spirituella tankar kring varför saker och ting hĂ€nder oss i livet. Men oavsett vilken vinkling sĂ„ handlar det om precis samma sak – Vem vi vĂ€ljer att vara. Vem vi vill bli. Vad vi vĂ€ljer att göra. Jag skriver det i klarsprĂ„k – Du har fĂ„tt en röst. Gör den hörd, men vĂ€lj hur du ska anvĂ€nda den! Du har fĂ„tt ett liv. Lev det, men lev det sĂ„ som du sjĂ€lv önskar! Du Ă€r och har sĂ„ mycket. Börja bidra till helheten!

Vad Àr det du sÀger?

Jag ser det mer och mer, hur en del börjar anvĂ€nda sin röst. NĂ„gra har gjort det ett tag. Och det Ă€r sĂ„ vackert och inspirerande. Men det blir ocksĂ„ vĂ€ldigt tydligt nĂ€r en del inser att de har en röst och börjar prata mest för att de kan. Inte för ett större syfte. Ett praktexempel pĂ„ det Ă€r nĂ€r det lĂ€ggs upp en story med en hemsk bild pĂ„ ett överarbetat djur som fallit till marken. Jag som följare blir uppmanad till att “stoppa djurplĂ„geriet”. Amen to that! I nĂ€sta story direkt efter uppmanas jag som följare att köpa hudvĂ„rdsprodukter frĂ„n ett skönhetsföretag. DĂ€r företaget anvĂ€nder sig av djur för att utveckla sina produkter. DjurplĂ„geri? I allra högsta grad! Det Ă€r sĂ„dana hĂ€r frĂ„gor vi mĂ„ste börja stĂ€lla oss. Varför det ena Ă€r mer fel Ă€n det andra. NĂ€r det i grund och botten handlar om exakt samma sak. Lidande. OrĂ€ttvisa. Utsatthet.

En annan sak som jag funderar en del över Ă€r den separation som skapas mellan oss mĂ€nniskor pĂ„ grund av pandemin. Den ena sidan skriker att alla som inte vĂ€ljer att vaccinera sig Ă€r egoistiska idioter och pekar ut dem som det verkliga hotet. “Det Ă€r ni som Ă€r orsaken till all den hĂ€r skiten.” Sedan har vi den andra sidan som Ă€r emot vaccinet av olika anledningar och tycker att de som Ă€r för vaccinet Ă€r korkade idioter. Det Ă€r det hĂ€r som skrĂ€mmer mig mest. Separationen som skapats. Ur separation föds missförstĂ„nd. Ilska. Hat. Ur samma kĂ€nslor föds krig. OrĂ€ttvisor. Lidande. Det skrĂ€mmer mig, att mĂ„nga inte ser just det. Att man vĂ€ljer att sprida vidare budskap med dumförklaringar av Ă€n den ena sidan och Ă€n den andra sidan. Dumförklaringar som kommer frĂ„n nĂ„gon med “sĂ€kra kĂ€llor.”

HÀng med lite nu. ALLA sÀger sig ha sÀkra kÀllor. Precis alla! Och om det bara finns ett rÀtt, hur kan dÄ tvÄ motstridigheter bÄda vara rÀtt? I grund och botten handlar det om vad en person har blivit mest influerad utav. För ingen av oss kan med handen pÄ hjÀrtat sÀga att vi verkligen vet. Visst Àr det sÄ? Allt vi kan sÀga Àr att vi vet vad som kÀnns nÀrmast det vi stÄr för. Oavsett om du Àr för eller emot vaccination sÄ snÀlla, var bara inte den som följer efter John. Ta reda pÄ fakta frÄn fler kÀllor Àn de du brukar vÀnda dig till. Bara för att kollegorna, grannen, familjen och bÀsta vÀnnen tÀnker pÄ ett sÀtt sÄ behöver det inte vara rÀtt för just dig.

Hur mycket existerar du pÄ andras bekostnad?

Det finns sÄ oerhört mÄnga Àmnen som behöver lyftas. Idag har vi fantastiska möjligheter att kunna nÄ ut och sprida kÀrlek och kunskap genom bland annat sociala medier. Men trots det Àr majoriteten av kontona fullspÀckade med mestadels rent utsagt skitcontent. Jag minns tillbaka i tiden nÀr jag hade köpt en lyxig Mercedes och la ut en bild pÄ den pÄ Instagram. Och jag minns hur jag skÀmdes. Vad fan Àr det jag gör? Varför ska jag visa upp den hÀr bilen? Vem bryr sig? Det var bara mitt ego som fick sig en boost av att köra runt i en snygg bil. Och strax efter att bilden hade publicerats tog jag bort den och Ängrade mig sÄ himla mycket.

Vem betalar priset?

Vi gör det hÀr allihop mer eller mindre. Söker bekrÀftelse. Det Àr inget fel. Det hör mÀnniskan till. Men det bidrar till en farlig obalans om man inte förenar nytta med nöje. Ditt hem till exempel. Det Àr jÀttevackert. Wow. Men hur bidrar bilderna pÄ ditt hem till nÄgot annat Àn att öka köplusten hos följaren? Mer konsumtion och miljöproblem. Barnarbete. Det hÀr handlar inte pÄ nÄgot sÀtt om att shama nÄgon. Aldrig nÄgonsin Àr det min avsikt Àven om en del av det jag skriver kanske svider hos nÄgon. Men faktum Àr att livet som de flesta av oss lever i hög grad Àr en bekostnad pÄ nÄgon annans liv. Vi mÄste börja vÄga frÄga oss sÄdana hÀr frÄgor. Vem betalar priset för det livet jag lever? Vem arbetar i fabriken dÀr produktionen sker av de varorna jag konsumerar? Vem Àr det egentligen som tjÀnar pengar pÄ min konsumtion? Hur pÄverkas miljön av mitt sÀtt att leva och konsumera?

Prylar Àr roligt. Det Àr inget fel i att Àga saker. Men tÀnk om vi kunde göra nÄgot mer Àn att bara visa upp prylar. TÀnk om vi kunde visa upp prylar som gör en förÀndring? TÀnk om vi kunde inspirera till att konsumera mer miljövÀnligt? TÀnk om vi kunde konsumera mer medvetet sÄ att barn fick vara barn och inte sitta fast i en syfabrik? TÀnk om vi kunde inspirera till att shoppa medvetet av medvetna företag som tog ansvar? MÄnga skiter i vilket och bryr sig bara om sitt eget. Men jag tror att anledningen till att just du lÀser det hÀr Àr för att du vet bÀttre. Du vill bli bÀttre. Göra bÀttre. Jag tror att du bryr dig och att du lÀser det hÀr för att du vill bli den bÀsta versionen av dig sjÀlv. Och bidra till en bÀttre vÀrld. För det startar hos dig och mig. Det Àr vi som mÄste göra förÀndringar för att vÀrlden ska bli en plats för alla.

Vad bidrar du med?

Det finns hur mÄnga problem i samhÀllet och i vÀrlden som helst. Jag vill uppmuntra alla att vÀlja minst ett problem och börja bidra pÄ nÄgot sÀtt. Alla kan snacka. Men det kan inte bara vara snack. Var och en mÄste fokusera pÄ vad man sjÀlv kan göra! Jag sÀger inte att alla ska göra allt. Men jag tycker att alla ska göra nÄgot. Om du skiter i att djur dör och lider helt i onödan sÄ kanske du kan bry dig om att kÀllsortera dina sopor? Det ligger högst troligt en Ätervinningsstation alldeles i nÀrheten av ditt hem. Eller vid mataffÀren som du handlar din mat i varje vecka. Det Àr jÀtteenkelt och du kan t.om. TjÀna en liten slant pÄ det om det nu skulle behövas en extra morot för att bidra till en bÀttre miljö. HÀnger du med? Du behöver inte göra allt! Men gör nÄgot. Och inte bara nÀr andra kan se. Det Àr jÀttefint att anvÀnda sin röst och att sprida kÀrlek och inspirera andra mÀnniskor. Men det som spelar störst roll Àr vad du gör nÀr strÄlkastarljuset inte Àr riktat mot dig. Vad du gör bakom kulisserna.

HÀr kommer vi till en av mina hjÀrtefrÄgor. LÀkning. Vad man gör bakom kulisserna visar vad man behöver lÀka. Det Àr bakom kulisserna som vi tröstar oss sjÀlva med mat. Bakom kulisserna trycker vi ner oss sjÀlva. Kallar oss för feta, Àckliga, fula. Vi skvallrar om personer som vi kallar för vÀn. Vi Àr otrogna mot oss sjÀlva och vÄra partners. Vi ljuger. Vi dövar oss med sprit och droger. Vi begÄr brott. Bakom kulisserna Àr vi oss sjÀlva. VÄr skuggsida visar sig. Det Àr dÀr vi Àr som mest Àkta. Personen bakom kulisserna Àr inte alltid glad. Den personen gör fel. TÀnker hemska tankar. Den personen Àr ibland lat och passiv. Dömande och egoistisk. Det autentiska jaget kan vara en god eller en mindre god person. Och om man Àr en god eller mindre god mÀnniska handlar i de flesta fall om vad man har med sig i bagaget och om man har hanterat det eller inte.

De flesta av oss Àr goda mÀnniskor, Men Àven goda mÀnniskor gör fel. Och det Àr i felen vi kan hitta svaren pÄ vart det finns lÀkning som behöver ske. NÀr vi fortsÀtter att bÀra pÄ ett tungt bagage fyllt med trauman och svÄrigheter sÄ pÄverkar det oss sjÀlva och mÀnniskorna i vÄra liv. Inte alltid nÀr vi Àr glada och livet kÀnns lÀtt att leva. Men i vÄra tuffa stunder. NÀr vi stÀlls inför utmaningar. Det Àr dÄ det hÀr bagaget gör sig till kÀnna. Och Àven om du Àr en god mÀnniska som vill alla vÀl sÄ kan det ske att du i dina mörka stunder gör eller sÀger saker som du i efterhand Ängrar. Men det behöver inte vara sÄ. Det gÄr att lÀka.

För att kunna vara den personen man önskar vara oavsett om livet serverar en med- eller motgĂ„ngar sĂ„ behöver man tillĂ„ta sig sjĂ€lv att lĂ€ka. Först och frĂ€mst kanske erkĂ€nna för sig sjĂ€lv att man bĂ€r pĂ„ sĂ„r. Och sĂ€ga till sig sjĂ€lv att man förtjĂ€nar att lĂ€ka. Alla kan lĂ€ka. Men för att kunna göra det mĂ„ste vi vĂ„ga peta pĂ„ det som gör ont. Det betyder inte att vi behöver Ă„teruppleva varenda minne av barndomens hemskheter. Eller lĂ€gga nĂ„gon skuld pĂ„ vĂ„ra förĂ€ldrar eller andra mĂ€nniskor som funnits i vĂ„rt liv. Men vi behöver vara Ă€rliga med att det finns olĂ€kta sĂ„r som behöver fĂ„ lĂ€ka om vi ska kunna bli de mĂ€nniskor som vi önskar att vara. 

Jag tror att livet handlar om att vi ska utvecklas till sÄ kÀrleksfulla varelser som möjligt och att hjÀlpa till att tÀnda kÀrleken hos sÄ mÄnga andra mÀnniskor som möjligt. Det Àr dÀrför jag gör det jag gör. Sociala medier kÀnns helt meningslöst för mig om det inte handlar om inspiration. Eller kÀrlek. Det behöver inte alls kÀnnas sÄ för alla. Men om du fick vÀlja att inspirera och sprida kÀrlek via sociala medier, skulle du inte göra det dÄ?

Stay tuned

Först och frĂ€mst kommer du att kunna lĂ€sa ett inlĂ€gg om manifestation. Hur du kan manifestera ett liv som du Ă€lskar samtidigt som du bidrar till att skapa en vackrare vĂ€rld. Jag kommer att berĂ€tta om nĂ„gra manifestationer som jag har lyckats skapa i mitt liv. En hel del otippade. Men jag kommer ocksĂ„ att börja gĂ„ lite djupare i mina egna sĂ„r. Skriva om sĂ„dant som jag Ă€r rĂ€dd för att prata om. Jag kommer att skriva om ett Ă€mne som jag tror Ă€r nĂ„got som mĂ„nga kan relatera till – daddy issues. Hur jag tror att relationen till min egen pappa har pĂ„verkat mig i mitt liv. Jag har vuxit upp med sporadisk kontakt med min pappa. Ena stunden fanns han dĂ€r. Andra stunden gjorde han inte det. Min pappa lider av en psykisk sjukdom som har kantat vĂ„r relation genom hela mitt liv. Jag kommer Ă€ven att berĂ€tta mer om hur det har pĂ„verkat mig att vĂ€xa upp i en familj dĂ€r jag kĂ€nt bĂ„de stark kĂ€rlek och rĂ€dsla för personerna som ska ha varit mina trygghetspunkter i livet. Jag kĂ€nner redan hur tunga de hĂ€r skrivsessionerna kommer att bli. Men jag kĂ€nner ocksĂ„ ett starkt behov av att för min del fĂ„ lufta det hĂ€r. Och jag kĂ€nner att det kan vara viktiga Ă€mnen att lyfta för andra som varit med om liknande. Hoppet om att det kan hjĂ€lpa nĂ„gon annan att vĂ„ga se pĂ„ sina barndomstrauman eller att börja nysta i familjedynamiken Ă€r ett av mina starkaste drivmedel. Jag hoppas pĂ„ att kunna hjĂ€lpa nĂ„gon mer samtidigt som jag hjĂ€lper mig sjĂ€lv. HĂ„ll utkik pĂ„ Instagram och Facebook för att hĂ„lla dig uppdaterad om nya blogginlĂ€gg! Min vision Ă€r att publicera minst ett blogginlĂ€gg varje vecka. Det finns att se fram emot đŸ€

Tack för att du lĂ€ste. Vi hörs snart igen, ta hand om dig sĂ„ lĂ€nge. Kram Marie 🌙

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

2 Kommentarer

 1. Ronnie

  Tack för att du finns och tack för den inspiration/glĂ€dje/eftertanke och kĂ€rlek du sprider. VĂ€rlden behöver sĂ„dana som du Marie❀…Tack🙏

  Svara
  • marywritings@gmail.com

   Tack snĂ€lla för dina fina ord! 🙏 Detsamma Ronnie, vĂ€rlden behöver mer av sĂ„dana som oss. Good vibes ❀ Keep spreading love ✌💕

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
SÄ gör du en nymÄneritual
LÀr dig rÀkna med numerologi
SÄ gör du en fullmÄneritual
FrÄn utmattning till vÀlmÄende med Weekenman