Välj en sida

Processa och utvärdera ditt tjugotjugo

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

december 25, 2020

Let go of the things that no longer serves you in order to make room for something new. – Unknown

Hej finaste du! Jag vill välkomna dig till detta fantastiskt värdefulla inlägg! Det är dags för mig att dela med mig av en grymt bra metod så att du kan processa och utvärdera det gångna året. Varje år på nyårsafton tar jag en stund för mig själv där jag utvärderar det året som har gått. När jag vet var jag har varit kan jag enklare skapa mig en bild av min väg framåt. Genom medvetenhet skapas plats för förändring. Den här metoden är oerhört värdefull för mig i mitt liv och därför vill jag dela med mig av den till dig! Du behöver naturligtvis inte göra utvärderingen på självaste nyårsafton. Det går bra när som helst. Men jag rekommenderar att du gör den innan 1 januari 2021 därför att du ska ha en känsla av att vara klar med det året som är förbi. Så att du kan börja skriva på ett nytt, fräscht kapitel i ditt livs bok när det nya året startar.

“Utvärdering?” tänker du. “Det låter inte så sexigt!” och i bakhuvudet minns du de tråkiga stunderna i skolan när du skulle utvärdera vad du hade lärt dig. Nej, nej min vän! Det här kommer att kännas givande och du kommer att ha stor nytta av att utvärdera ditt gångna år! Det blir som en liten tripp på den livsväg som du har färdats på under år 2020 – du får minnas de vackra vyerna från årets toppar som inspirerat dig och ta åt dig av lärdomarna som du kunnat hämta ur årets djupa dalar. 

Den här utvärderingen kommer att få dig att reflektera kring hela år 2020 för att se vilka situationer som du varit med om. Du får koll på händelser du vill släppa taget om och lämna kvar i det gångna året. Men det kommer också få dig att reflektera över vilka guldkorn du varit med om som du vill bevara i ditt hjärta. Vad fick dig att skratta? Vad fick dig att gråta? När snubblade du? När sprang du i mål? I det här inlägget lär du dig att utvärdera det året som har varit så att du enklare ska veta vad du vill göra mer av under året som kommer. I ett efterföljande inlägg som publiceras 2020-12-28 kommer du att få tillgång till en metod som hjälper dig att sätta intentioner för år 2021. Så att du vet vart du är på väg!

“You can´t reach for anything new if your hands are still full of yesterdays junk” – Unknown

Ta chansen att säga ett ordentligt hej då till 2020. Gör dig av med det gamla och skapa utrymme för ett nytt fantastiskt år. Oavsett vad år 2020 har inneburit för dig så har du chansen att påbörja ett helt nytt kapitel i ditt liv om du så vill. 2021 står alldeles runt hörnet. Gör dig redo!

Förberedelser till att säga hej då till 2020

I vad som följer av det här inlägget kommer du att få ta del av frågor gällande året som har varit. Du ska reflektera över frågorna och känna in dina svar som du sedan skriver ner. Allt du behöver är din tid, ditt engagemang och något att skriva med och/eller på. Det är viktigt att du tar den tid du behöver för att verkligen känna in de här frågorna ordentligt. Eftersom en del frågor kan väcka starka känslor hos dig är det viktigt att du ser till att du har den tiden och det utrymmet du behöver för att kunna nå ditt innersta. 

Det kan vara bra om du har en god vän eller någon annan du känner förtroende för som du kan dela med dig av den här utvärderingen till efteråt. En del saker kanske du behöver bearbeta ytterligare genom att prata om dem. Se till att göra det du behöver för att kunna släppa dig fri från de känslor som du inte vill ta med dig in i det nya året. Kom ihåg att det är när du känner dina känslor fullt ut som du tillåter dig själv att bearbeta dem. Du finner en liten sidonotering längst ner detta inlägget för hur du bearbetar dina känslor på ett bra sätt.

Jag har skrivit frågorna löpande i inlägget tillsammans med en liten förklaring för att göra det mer tydligt. I slutet på inlägget har jag skrivit en sammanställning av frågorna så att du enkelt kan kopiera dem eller skriva av dem. Några tips innan vi sätter igång:

  • Du kan skriva på en dator eller på mobilen om du föredrar det. Men jag rekommenderar att du använder dig av papper och penna. Dels för att slippa bli störd av eventuella notiser. Men det är även fördelaktigt att bränna upp pappret när utvärderingen är klar. Som en symbolisk akt att göra sig fri från det gångna året genom att bränna pappret
  • Sitt på ett lugnt och behagligt ställe där du känner dig trygg och rofylld. Gör det bekvämt och mysigt för dig själv så att du kommer i skön stämning

Vilken generell känsla skulle du beskriva ditt år 2020 med?

Ta en blank sida att skriva på. Som rubrik kan du skriva “2020” kort och gott eller något annat du tycker känns passande. Ta några djupa, lugna andetag. Slut ögonen en stund om du vill. Känn efter ordentligt – vilken känsla skulle du beskriva ditt år 2020 med? För vissa kanske det skriker en känsla direkt. För andra kanske det behövs mer tid. Ta den tid som du behöver. Försök att känna den känslan du har inom dig just nu, när 2020 snart är över. Även om du har gått igenom tuffa tider under året så kanske de har mynnat ut i något bra? Känn verkligen in vilken känsla du får till dig som bäst beskriver år 2020. 

Ta en stund att känna efter – om den här känslan hade en plats i din kropp, vart i kroppen skulle den känslan sitta då? Blunda om du vill och ta några djupa andetag. Känner du en klump i halsen? Kanske behöver du gråta? Känner du en värme i ditt bröst? Ett leende kanske sprider sig på dina läppar? Ta en stund att känna den känslan. Ge den lite utrymme. Bara var i den känslan utan att försöka fly. Eller att försöka döma den. Bara var i det som är.

Skriv sedan ner din känsla. Börja meningen med: “Just nu känner jag…….” 

Exempel: “Just nu känner jag harmoni”. Enligt exemplet blev din generella känsla för året ”harmoni”. Och som tidigare nämnt kan det ha varit oerhörda stormar som härjat mestadels av ditt år. Men som fört dig till stunden nu där du känner dig hoppfylld, tacksam, transformerad etc. 

Tidslinje månad för månad

Beskriv särskilda händelser månad för månad som kommer att hjälpa dig att definiera ditt 2020. Något som brukar hjälpa mig är att titta i min dagbok och catcha upp med vad jag har skrivit under årets gång. Men också genom bilder och anteckningar på mobilen. Att se på mina inlägg i sociala medier kan också vara till hjälp för att komma ihåg. Försök minnas om det var något speciellt som hände under månaderna som inverkat på ditt liv på ett eller annat vis. 

Börja med januari månad – hur såg ditt liv ut just då? Var det något särskilt som hände den månaden? Kanske var det en väldigt lugn månad där livet lunkade på som vanligt. Skriv det i så fall. Kanske hände något som drastiskt förändrade din tillvaro? Skriv det. Det behöver inte vara utförligt, om du inte själv önskar det. Det räcker med en eller ett par meningar för att beskriva din tillvaro vid varje månad som gått under året. 

Exempel: “Januari – jag började en ny anställning där jag lärde känna trevliga kollegor och fick uttrycka min kreativitet”

Nämn något som har varit mest betydelsefullt under året?

Se över din tidslinje och känn efter vad som har varit mest betydande under året som har gått. Kanske har du fått en betydande uppenbarelse? Något revolutionerande kanske skedde i ditt liv? Du kanske fattade ett avgörande beslut? Nådde ett uppsatt mål? Vad skapade störst förändring inom dig? Eller generellt i ditt liv? Det kan vara flera händelser som varit betydande – men om du skulle välja en enda, vilken skulle det bli då?

Exempel: “Mest betydande under året har varit när jag skadade mig. Då fick jag se vilka vänner som finns där för mig när jag behöver dem och vilka vänner som inte gör det. Detta lärde mig att urskilja äkta vänskap från ytlig vänskap.”

En överblick av 2020

Nu ska du skriva en enda lång mening som beskriver vad du gjort under året. Börja meningen med: “Under år 2020 har jag….” Du kan skriva flera meningar, låt det som vill komma, komma. Skriv ner det.

Exempel: Under år 2020 har jag lärt mig att sätta mina gränser

… fattat svåra beslut

… vågat gå utanför min komfortzon 

… streckkollat jättemånga serier

… blivit bättre/sämre på…

Utan att tänka för mycket, skriv ner vad som dyker upp. Låt det flöda.

Om du hade ett mål eller en intention med år 2020 som du satte i samband med förra årets nyår – hur lyckades du med det? 

Börja med att skriva ner den intention eller det mål som du har haft under året. Skriv sedan ner tankar om huruvida du uppnått det eller inte. Blev det som du hade tänkt dig? 

Exempel: “I år hade jag som mål att klättra i min karriär. Men på grund av pandemin förlorade jag min anställning.”

Vad har år 2020 lärt dig?

Börja meningen med att skriva “År 2020 lärde mig….” och skriv allt som kommer till dig. Låt allt få flöda och skriv ner så mycket du vill. Det här är en viktig punkt så lägg gärna ner extra tid på den. Känn verkligen efter. Vad lärde du dig genom de allra svåraste konflikterna? Vad lärde du dig av att förlora? Av att vinna? Fundera över lärdomarna som kommit genom både svåra och fina omständigheter under året som har gått. 

Exempel: “När jag förlorade min anställning lärde jag mig att släppa kontrollen och att våga ha tillit till att allting ordnar sig”

Vad har du lärt dig om dig själv under år 2020?

Reflektera över vilken kunskap du funnit om dig själv. Vilka delar av dig själv har du lärt känna bättre? Har du sett sidor hos dig själv som du inte tidigare varit medveten om? Har du förstått dig själv och ditt agerande på ett nytt sätt? Skriv ner all ny kunskap du fått om dig själv under året som varit. 

Exempel: “När jag drabbades av en olycka insåg jag hur svårt jag har för att be om hjälp. Jag är rädd för att andra inte ska finnas där för mig om jag sträcker ut en hand. Därför försöker jag alltid att klara mig själv”

Vad var smärtsamt under 2020?

Den här punkten kan behöva extra tid för att sitta med dina känslor och tillåta dig själv att känna dem. Skriv ner vad som gjorde ont under årets gång. Vad kämpade du med? Skriv ner allt som du känner när du ställer den här frågan till dig själv. Det kan vara relaterat till allt från situationer på ditt arbete till dina närmaste relationer. Hur har andra behandlat dig? Hur har du behandlat andra? Hur har det känts i ditt inre? Vilka tankar har du burit på?

Exempel: “Det har varit smärtsamt att lämna min partner. Det påverkade mig genom att……”

Vad avslöjades om dig själv genom de kamperna?

Vad kunde du se hos dig själv genom den smärtan du kände och det du kämpade med? Du kanske förlorade jobbet och fick se prov på din målmedvetenhet. Du kanske kämpade med ekonomin och insåg att du har dålig koll på pengar. Eller kanske kände du mycket smärta gällande din egen hälsa och insåg att din livsstil inte är hållbar.

Exempel: “Jag insåg att jag inte värdesätter mig själv när jag stannade kvar i en relation som inte var bra för mig.”

Vad var underbart under år 2020?

Här hoppas jag att du har tusen saker att skriva. Oavsett om du generellt sett har haft ett skitår, så hoppas jag att du kan känna att du har varit med om flera underbara händelser under året som har gått. Om du mest har haft kämpiga perioder under året, försök att verkligen känna efter. Vad har varit härligt? Vad har du njutit av? Vad har skänkt dig lycka? Det behöver inte vara storartade händelser. Det kan vara vardagliga ting som du uppskattar.

Exempel: “Det har varit underbart att få äta frukost tillsammans med min familj varje morgon”

Vem har stått dig närmast under år 2020?

Vem eller vilka personer har du spenderat mest tid med? Vilken vän eller vilka vänner smsade eller pratade du mest med i telefon? Vem fanns där för dig när du hade det tufft? Skriv ner vem eller vilka personer som har stått dig närmast under året. Kanske genererar det en känsla av att du vill dedikera ett tack till den eller de personerna? Kanske vill du skicka ett sms, eller lämna en liten nyårspresent att hänga på handtaget på personens ytterdörr?

Exempel: “Min mamma och mina två bästa vänner har varit de personerna som stått mig närmast under året.”

Vad är du tacksam för?

Se över det gångna året ur ett helhetsperspektiv och reflektera över vad du är tacksam för. Även om du har gått igenom tuffa perioder så kanske de har mynnat ut i något som du är tacksam över nu i efterhand? Skriv några rader om det du känner dig tacksam för efter året som har gått. Det kan handla om till exempel en plats som betytt mycket för dig. En situation som gav dig mycket. En händelse eller personer som du känner tacksamhet för. Du kan börja din mening med att skriva “Tack Olle för att…” och sen kan det vara vad som helst. ”För att du får mig att le även under tuffa stunder.” ”För att jag alltid kan ringa dig.” Eller så skriver du “Jag är tacksam för…”

Exempel: “Tack till min familj som hjälper mig att se kärlek och värde i varje dag.”

Vilken tuff läxa har du lärt dig som du aldrig vill behöva lära dig igen?

Skriv om något som du har gått igenom för att lära dig något, som du aldrig vill behöva uppleva igen. Kanske fick du lära dig att sätta gränser genom att få uppleva att andra människor utnyttjade dig? Kanske lärde du dig att ta hand om din hälsa genom att du blev sjuk? Vilka mönster vill du inte behöva återupprepa igen? Skriv ner den eller de läxorna.

Exempel: “Jag vill aldrig behöva lära mig igen att jag tillslut blir sjuk om jag inte tar hand om min kropp och min hälsa”

Vad lämnar du bakom dig år 2020?

Vad släpper du taget om? Vad gör du dig av med? Reflektera över vad du känner dig klar med och skriv ner det.

Exempel: “Jag släpper taget om oro och ånger.”

Vad tar du med dig från år 2020?

Reflektera över vad som har varit värdefullt det här året som du vill ta med dig in i år 2021. Vilka uppenbarelser tar du med dig? Skriv ner vilka guldkorn du plockar med dig från ditt 2020. 

Exempel: “Jag tar med mig de härliga stunderna jag spenderade i skogen och att jag lärde mig att värdesätta mig själv.”

Skriv fritt

Det här är den sista punkten i utvärderingen. Ta en stund att skriva precis vad som kommer upp. Vad som helst. Det här ger dig chansen att få uttrycka något annat som kommit upp i samband med den här utvärderingen. Eller annat som behöver rensas ut från det gångna året.  

Så här processar du dina känslor

  • Tillåt känslorna att komma – tryck inte undan det du känner
  • Känn känslorna – gråt om du känner dig ledsen, skrik om du känner dig arg (i en kudde om du behöver dämpa ljudet)
  • Acceptera känslorna – döm inte vad du känner eller varför du känner det. Försvinn inte iväg i känslorna. Känn dem, men låt dem inte ta över allt. Acceptera att du känner dig exempelvis ledsen och låt det vara så. Det är okej! Det är inte farligt. Det gör ont men det kommer att göra lite mindre ont när du tillåtit dig att gråta ut
  • Tacka känslorna – skriv eller tänk tyst för dig själv att du tackar känslorna för att de kom och visade dig vad du behövde känna för att gå vidare
  • Släpp taget om känslorna – låt dem försvinna iväg. Det här kan man göra på många olika sätt. Du kan dansa eller hoppa runt och tänka som att känslorna trillar av dig. Eller så kan du skriva ner dem på ett papper och bränna upp pappret. Eller riva sönder det. Du kan se inom dig att du släpper taget om en känsla, låt den sväva iväg i en ballong. Hitta ett sätt som passar dig. 

Efter utvärderingen

Hur känns det nu när du skrivit ur dig ditt år 2020? Känner du dig lättad? Finns det något du behöver processa mer? Bara du vet vad du behöver och den här utvärderingen kan hjälpa dig att se över situationer som du ännu inte känner dig riktigt färdig med. Kanske behöver du prata med någon närstående. Få vädra dina känslor. Eller så behöver du gå ut och springa av dig. Dansa av dig negativ energi? Känn efter vad du behöver. Kanske behöver du läsa igenom utvärderingen igen och reflektera ytterligare? 

När du känner dig klar med utvärderingen kan du skriva ner lärdomar och fina minnen om du vill i en dagbok eller någonstans. Bränn sedan upp papprena som du skrivit utvärderingen på. Släpp taget om år 2020 genom att bränna upp det du skrivit. Gör dig fri från det som har varit. Så att du är redo att börja skriva på ett nytt kapitel i ditt liv. 2021 är alldeles nära. Jag vet inte med dig, men jag är så nyfiken på vad det nya året har att erbjuda. 

Här är samtliga punkter i utvärderingen

Vilken generell känsla skulle du beskriva ditt år 2020 med?

Tidslinje månad för månad

Nämn något som har varit mest betydelsefullt under året?

En överblick av 2020

Om du hade ett mål eller en intention med år 2020 som du satte i samband med förra årets nyår – hur lyckades du med det? 

Vad har år 2020 lärt dig?

Vad har du lärt dig om dig själv under år 2020?

Vad var smärtsamt under 2020?

Vad avslöjades om dig själv genom de kamperna?

Vad var underbart under år 2020?

Vem har stått dig närmast under år 2020?

Vad är du tacksam för?

Vilken tuff läxa har du lärt dig som du aldrig vill behöva lära dig igen?

Vad lämnar du bakom dig år 2020?

Vad tar du med dig från år 2020?

Skriv fritt

Missa inte!

På måndag den 28:e december, alltså om tre dagar – kommer ett inlägg som du inte vill missa! Genom det inlägget får du chansen att sätta nya intentioner för det nya året. Du kommer att få reflektera över vad du verkligen vill uppnå under 2021. Håll utkik på min Instagram så dyker det upp en story när inlägget är publicerat! Om du inte redan följer mig på Instagram kan du trycka här för att följa mig så att du också blir uppdaterad om nya inlägg på bloggen!

I år har jag tagit inspiration från Rachel Brathens podcast “From the heart.” Kan varmt rekommendera den podcasten för dig som är intresserad av spirituell utveckling. Det avsnittet som inspirerade mig till denna form av utvärdering hittar du om du trycker på denna länken. All cred till Rackel Brathen. 

Tack för att du läste och tack för att du vill satsa på dig själv! För att du värdesätter dig själv och din tid här i detta livet. Tack för att du strävar efter att bli ditt bästa jag. År 2021 handlar om dig. Om mig. Om oss alla. Att utvecklas till den bästa versionen av dig själv gynnar inte bara dig och ditt liv. Det gynnar oss alla. Därför är personlig utveckling det viktigaste arbetet du kan utföra. Du är grym! 👊 Vi ses snart igen! Kram Mary 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Att riva en hjärtmur

Med random bilder på oss i Spanien.  Slow morning. Du vet en sån där morgon när du ligger kvar några extra...

Barfotapromenad

Regnet öste ner utanför fönstret från en grå och dyster himmel. “Men det är sommarregn” tänkte jag. Det är ju faktiskt...

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sätt dina intentioner för 2021 | marydavidsson.com - […] inlägg om att släppa taget om detta året innan du går vidare med detta inlägget. Tryck här på denna…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning