Välj en sida

Därför är miljöombyten bra för dig

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

december 8, 2020

”Jag visste inte hur jag skulle existera i allt som kom över mig. Det fanns saker som jag inte kunde prata om. Som jag inte visste hur jag kunde bli fri ifrån. Så jag provade något nytt. Jag körde bilen ut mitt i ingenstans och stannade vid vägrenen. Sedan gick jag in i skogen. Ingen väg. Ingen stig. Bara rakt in i skogen.”

Tycker du om att upptäcka nya smultronställen? Att komma iväg på en resa till ett annat land och få uppleva en ny kultur, mat och sevärdheter står högt upp på mångas önskelista den här julen. Dels kan solen kännas efterlängtad när vi är mitt uppe i decembermörkret. Men längtan kan även kännas extra stark just nu på grund av rådande restriktioner som gör det svårare att resa under Coronas era. Men att upptäcka nya smultronställen behöver inte nödvändigtvis betyda att resa långväga. Oavsett om du bor i storstaden eller på landet kan du med största sannolikhet hitta härliga smultronställen i ditt närområde. I det här inlägget kommer du att få ett riktigt bra tips på hur du kan göra för att samla på dig härliga smultronställen!

Det räcker ofta att du tar bilen och åker en timme hemifrån för att du ska få uppleva en helt annan natur. Från täta skogsområden till vackra klippor vid kusten. Från trafikstockningar och storstadsbuller till en salig bokskog med härliga stigar att vandra. Är det något vi är bortskämda med i Sverige så är det vacker natur. Men hur ofta ser du till att njuta av den?

Äventyr behöver inte vara omständigt

Filippa och Keeyan tycker att det är spännande när jag en lördagsmorgon vid frukostbordet berättar att vi ska ut på äventyr. Min upptäckarlust har nog smittat av sig på barnen. Det har alltid funnits inom mig ända från att jag var barn och tog långa promenader djupt inne i skogen med familjens golden retriever Bonzo. Jag blir alldeles varm i hjärtat av att tänka tillbaks på minnet av lilla Marie som irrar runt i skogen med sin trogna, lurviga vän. Och jag inser också hur mycket jag längtar efter den dagen då det blir läge att skaffa en hund.

Att gå ut i skogen och följa en stig som jag inte vet vart den leder får mig att känna mig alldeles salig. Som att tid och rum försvinner. Bruset utifrån tystas ner och tankarna blir klara. I naturen får jag mina bästa idéer. Inspirationen är total. Jag och barnen är ofta ute i skogen som ligger alldeles nära där vi bor. På helgerna tar vi oss iväg längre bort och det är alltid lika uppskattat. Att befinna mig nära vatten är ett annat sätt för mig att komma i kontakt med mitt inre. Helst nära havet men en sjö eller en porlande bäck går precis lika bra. Kommer du också i kontakt med ditt inre när du är nära vatten?

Filippa har fått följa med på en hel del äventyr genom åren. Ofta har det blivit dagsutflykter där vi packat ryggsäcken med mat och dryck och gett oss ut på nya vägar. Vid ett tillfälle tog vi bilen och åkte någon timme bort mot kusten. En roadtrip med skön musik. Vi sov en natt i bilen i närheten av havet och vaknade upp till fiskmåsars skriande och friska vindar. Sedan åt vi frukost på stranden. Oförglömligt. 

När det vankas äventyr med barnen blir det så klart lite mer planerat. Men helst sätter jag mig bara i bilen och åker för att följa vägar jag aldrig färdats på tidigare. Man hittar alltid något. En vacker sjö. Ett fint slott. Ett mysigt café. Eller ett vattenfall. Det finns så mycket vackert att upptäcka. Och det behöver inte vara så märkvärdigt. Det vackra och det magiska finns runtomkring oss hela tiden. Det gäller bara att vi är öppna nog för att se det. 

Innan denna blogg gick live gjorde jag något som jag aldrig gjort förut. Det var så mycket känslor inom mig. Hela mitt väsen skrek och ville fly från de känslor och minnen som hade börjat komma upp till ytan. Jag visste inte hur jag skulle existera i allt som kom över mig. Det fanns saker som jag inte kunde prata om. Som jag inte visste hur jag kunde bli fri ifrån. Så jag provade något nytt. Jag körde bilen ut mitt i ingenstans och stannade vid vägrenen. Sedan gick jag in i skogen. Ingen väg. Ingen stig. Bara rakt in i skogen. Jag såg mig omkring. Allt jag kunde se så långt ögat nådde var stenar som var täckta med härlig, grön mossa. Vackra granar och ståtliga tallar. Det enda jag kunde höra var några fåglar i fjärran. Annars var det alldeles tyst. Den där ombonade tystnaden som blir inne i skogen. Jag kunde inte förmå mig att öppna munnen. Behövde hjälp att få ur mig minsta ljud. Så jag tog upp en kotte från marken. Lyfte den över huvudet och tog i det hårdaste jag kunde för att slänga iväg den med den största kraft jag kunde förmå. Kotten ven genom luften tillsammans med ljudet av ett skri. Det var mitt trasiga inre som flög genom min strupe, ut bland träden i skogen. Jag stod där och lyssnade till ekot av vad som hade varit ett oigenkännbart ljud som jag hade gjort ifrån mig. Hjärtat rusade inne i bröstet. Och jag behövde göra det igen. En ny kotte flög genom luften med en väldig fart tillsammans med ett nytt vrålskrik. Och sen ett till. Och ett till. Halsen gjorde ont. Tårarna rann nerför mina kinder. Jag kände mig arg. Ledsen. Men också lättad. Något hade lossnat inom mig. Inte så att jag kände mig befriad. Men jag hade kommit i kontakt med något. Lyckats öppna upp lite, lite grann. Fortsättningen på historien är fantastiskt rolig. Men den berättar jag en annan gång, för det passade inte in här 🙂

Därför är det nyttigt för dig att byta miljö

Kan du minnas när du senast befann dig i en ansträngande period i ditt liv? Om du minns den perioden, tänk dig då att du hade lämnat utrymme för nya tankar och utrymme för känslor att svalkas av. Hur hade förloppet sett ut då? 

När vi är i en situation eller när problemen tycks hopa sig i livet så kan det ibland vara svårt att se på sammanhanget med lösningsorienterade ögon. Vi fastnar helt enkelt i vårt eget huvud. Och lägger man till stress, oro eller ångest på det så finns det inte mycket utrymme kvar till lösningar. Därför behöver vi göra något nytt. Få ny input. Så att vi kan se klarsynt på problemen. Ett fantastiskt sätt att skapa utrymme för nya tankar och känslor är att byta miljö. Att befinna sig på en plats som inte påminner en om de gamla vanliga tankebanorna. 

Det behöver inte vara så omständigt. Knyt på dig gympaskorna och ta en promenad i närmaste skogsområde eller park. 

Ibland saknar vi bara motivation eller inspiration i livet. Och även vid dessa tillfällen är miljöombyte ett bra sätt att ge utrymme för något nytt. Vår kära vän Google kan ge dig massor med förslag på vandringsleder eller naturreservat i ditt närområde. Men du ska nu även få ett enkelt men användbart tips när du vill samla på dig smultronställen. Så att du har några på lager när du behöver komma iväg och andas ny luft. Eller när äventyrslusten gör sig påmind. 

  1. För dig som är old school fungerar papper och penna naturligtvis lika bra. Men jag föredrar att använda “Anteckningar” i min mobiltelefon. Skapa en ny anteckning med rubrik “Smultronställen” eller liknande
  2. Gör en punktlista med ställen som du vill besöka. Du kan dela upp listorna eller göra separata anteckningar för utomlands, i Sverige och i ditt närområde. 
  3. Håll ögonen öppna efter platser som känns lockande. De kan dyka upp vart som helst. I tidningar, i konversationer och framförallt i sociala medier. På exempelvis Instagram brukar jag uppmärksamma när andra personer tagit en bild i en miljö jag tycker ser tilltalande ut. Ofta finns det en tagg med platsen angiven, en hashtag eller så står platsen i beskrivningen. I annat fall är det lätt att skriva en kommentar eller ett DM till personen som tagit bilden och fråga vad platsen heter. På så vis kan du fylla din lista med smultronställen både när och fjärran
  4. Nästa steg är så klart att göra en bucket list och se till att besöka dessa platser 😉

Anteckningar är min bästa vän

I mina anteckningar hittar man det mesta! Framförallt textidéer som kommer som en blixt från ovan när som helst på dygnet. Det kan vara en mening eller ett par rader. Ibland räcker det med att jag ser ett enda ord i något textsammanhang så har jag en hel text framför mig som jag vill skriva. Man hittar listor med böcker jag vill läsa. Filmer jag vill se. Sånger jag vill lyssna till. Recept. Texter till en gammal kärlek som aldrig kommer att få läsa dem. Och så klart – mina smultronställen. Det är så nära till hands att ta fram mobilen och skriva ner det man snappar upp. Några smultronställen som jag har snappat upp och som jag vill besöka är: Höga kusten, Bornholm, Djävulsbron, Parc de la Ciutadella och Tunnel of Love. Har du erfarit någon av dessa platser? Dela gärna med dig av fler smultronställen i kommentarsfältet. Sharing is caring 🙂

Tack för att du läser min blogg, vi hörs snart igen! Ha det bäst så länge ♥

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Nymåneritual i jungfruns tecken

Ikväll är det dags för en efterlängtad nymåneritual! Nymånen infaller i jungfruns tecken idag den 7 september och det...

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. February be like | marydavidsson.com - […] skrek så lungorna nästan sprack? För dig som inte har läst det inlägget kan du läsa det här på…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning