Välj en sida

Baka barnens supergoda gaffelkakor under julbaket

Veganska gaffelkakor

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

november 29, 2020

Nu har vi äntligen fått till årets första julbak. Barnen och deras kusin bakade fina pepparkakor som de dekorerade med kristyr. Det blev även cornflakesgodis (dödligt gott) och snickerskaka (hej då beach 2021). Och så klart barnens absoluta favorit: gaffelkakor! Det är en fin tradition som min mamma startade redan när Filippa bara var ett halvår gammal. Då fick hon sitta med vid bordet när vi bakade lussebullar. Och sen dess har det blivit en familjetradition som vi utför tillsammans. Ett recept som både är supersmarrigt, lättbakat och barnvänligt är gaffelkakor. Det är goda mördegskakor som barnen får rulla och trycka till med en gaffel så att de blir mönstrade. Därav namnet ”gaffelkakor”. Detta simpla men ack så goda recept har gått i generation från min mormor. Gaffelkakorna blir snabbt hela familjens favorit. Det är omöjligt att bara ta en!

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör (mjölkfritt)
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll sedan ut de torra ingredienserna i en hög på bakbordet. Gör en liten grop i mitten av högen och lägg i smöret där. Det är viktigt att smöret hunnit bli riktigt mjukt så att degen blir lättarbetad. Knåda ihop smöret med de torra ingredienserna så att det blir en smidig deg. Ta fram en ugnsplåt och klä med bakplåtspapper. Ta därefter en nypa deg och rulla till en boll. Lägg ut bollarna på plåten och tryck sedan försiktigt med undersidan av en gaffel på kakorna så att de blir platta med ränder på ovansidan. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Kakan är färdig när undersidan fått lite färg, du kan därför behöva vända på en kaka för att se. Ovansidan ska vara fortsatt ljus för godast smak. Men det gör inget om de råkar få lite färg. Lägg ut kakorna på ett fat och låt dem svanlna.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Vegansk kebabrulle (sjukt god!)

Jag dyker rakt in - VEGANSK KEBABRULLE! Japp, du läste helt rätt. Erkänn det vattnas redan i munnen på dig? Förstår...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning