Välj en sida

Låt mig presentera min son Keeyan

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

november 24, 2020

Min son Keeyan

Det här inlägget var tänkt som en inblick i föräldraskapet till ett barn med särskilda behov. Men det kan vänta. Innan jag hann börja skriva kände jag så starkt att jag måste byta perspektiv på texten. Och börja skriva från Keeyans perspektiv. Det här handlar inte om mig. Det här handlar om mitt barn.

Låt mig presentera min vackra son Keeyan. 

En vanlig ledig dag hemma hos oss

“Mamma, upp!” ropar han tio gånger på raken utan att andas emellan. Samtidigt klappar han försiktigt på mig så att jag ska vakna. Han har nog sett hur jag väcker Filippa på mornarna. Klockan är någonstans mellan 4-5 på morgonen. Jag är redan vaken men låtsas sova i några sekuder till. “Om man bara hade hälften av den energin” tänker jag ofta. Hans klappningar blir lite mer intensiva och hans glada lilla röst blir skarpare. Nu har han hunnit säga “Mamma, upp!” säkert 10 gånger till. Så snart han har fått bekräftat att jag är vaken skuttar han ur sängen och springer till toaletten.

Idag råkade jag vara snabb och sätta på TV´n innan han kissat färdigt. Så nu måste vi börja om från början. Han blir jätteledsen och skriker argt att jag ska gå och sova. Samtidigt sliter han tag i TV-kontrollen för att stänga av TV´n. Jag går in till sovrummet och lägger mig i sängen igen. Då blir han glad och dagen kan fortsätta som vanligt. Allt blir bra när vi börjar om från början och gör rätt. Allting behöver ske i rätt ordning. Den ordning som Keeyan känner att det behöver vara. För annars är det som att det går sönder något inom honom. Han behöver att det känns rätt. Annars blir han otrygg. Och allting låser sig.

Frukosten håller på att dukas fram men Keeyan är hungrig nu. Allt som står framme på bordet är blä. Just nu äter han bara korvbröd. Till frukost, mellanmål, lunch och middag. Han står och sliter i lådan som korvbröden ligger i. Det är barnspärr på så det smäller högt i hela köket när han drar lådan fram och tillbaka. Tillslut får han sitt korvbröd. Och då blir han sugen på te. Te är jättegott och han behöver ha det på direkten. Det går inte att vänta. Mamma kan koka färdigt gröten sen. Han behöver te nu direkt och har redan tagit en stol och klättrat upp på bänken så att han kan öppna skåpet där teet står. Och nu fick han syn på vaniljsockret också. Som jag aldrig lyckas gömma ordentligt. Nu är det vaniljsocker över hela bänken. På stolen och golvet. Keeyan börjar slicka på bänken och ler glatt. Vaniljsocker är jättegott!

Efter frukosten går vi ut till skogen. Det är jättevarmt och soligt väder ute. Kepsen är på i vanlig ordning. Just nu är det en period där kepsen är viktig så den behöver han ha på sig när han sover. Keeyan gillar också sin höstjacka väldigt mycket. Och sina fodrade gummistövlar. Han behöver ha dem på sig. Det spelar ingen roll hur varmt det är ute. Eller hur många andra jackor han kan välja bland. Det är den här jackan han behöver ha. Efter en stund springer han fram som ett yrväder bland tallar och granar. Med sin höstjacka och sina fodrade gummistövlar. Keeyan älskar att vara i skogen. 

Senare får Keeyan följa med till Ica och handla. Keeyan tycker att vi behöver köpa hem en yoghurt så han springer och hämtar en yoghurt från kylen. Men vi har fullt med yoghurt hemma så jag ställer tillbaka yoghurten i kylen. Keeyan får gärna hämta någon annan vara att lägga i kundvagnen. Men det var yoghurten Keeyan ville lägga i kundvagnen. Det behöver vara yoghurten och inget annat. Det spelar ingen roll vad mamma säger. Keeyan skriker högt i panik och lägger sig på golvet och spänner hela kroppen. Efter en stund går det bra att krypa upp i mammas famn och sitta kvar en stund tillsammans på golvet. Keeyan har ingen aning om människorna som skyndar förbi. Som tittar irriterat med himlande ögon på Keeyan och hans mamma där vi sitter på golvet mitt i affären. Men nu känns allt bra igen för Keeyan.

Senare på kvällen hörs det tjo och tjim inifrån badrummet. Keeyan skrattar och skriker förtjust. Vatten är det roligaste som finns! Och att duscha iskallt tycker Keeyan är jättekul. I födelsedagspresent fick han en leksakskratta. Han gillar den krattan jättemycket. Så mycket att den måste följa med in i duschen. Och i sängen när han ska sova. Tillsammans med legogubbarna och leksaksgrävmaskinen. Keeyan har aldrig gillat gossedjur eller snuttefiltar. Men hans bilar och hans lego får gärna sova med honom i sängen. Utan sömnmedicin har Keeyan svårt att somna. Han har mycket energi i kroppen och på kvällen blir han extra busig. Även om han tillslut somnar utan medicinen så vaknar han i så fall ofta på nätterna och får inte den sömn han behöver. Keeyan har myror i brallan för det mesta. Och energin är igång från morgon till kväll. Livet är spännande och det finns så mycket att upptäcka! Nu är det ca 30 minuter kvar tills hans sömnmedicin kickar in. Snart får han krypa ned i sängen. Tillsammans med sina leksaker. Och krattan. 

Det är en beskrivning av hur en dag i vårat liv kan se ut. Keeyan är smart och rolig. Med mycket vilja och mycket energi. Han är väldigt kärleksfull och behöver mycket närhet. Då känner han sig trygg. Men när det blir lite stressigt eller en ny situation dyker upp då kan det bli för mycket intryck att sortera. Då låser det sig inom honom och han kan få ett utbrott. Det lugnar sig efter en stund. Om man visar honom tålamod. Med lite extra tid och mycket kärlek löser sig alla situationer. 

Keeyan älskar lekplatser, att gunga och att åka rutchkana. Precis som de flesta andra barn. Grävmaskiner tycker han är spännande och att bygga med lego är det bästa han vet. Precis som många andra barn tycker. Han är nyfiken och vill gärna kommunicera även om det inte har kommit så många ord än. Man kan inte se på Keeyan att han har svårigheter. Men man märker det i vissa delar av hans beteende och i hans kommunikation.

”Don´t hate what you can´t understand” – John Lennon

När Keeyan hamnar i situationer som är svåra för honom och det låser sig behöver han få förståelse. För han kan inte rå för att känslorna löper amok inom honom. Han kan inte rå för att hela världen kan rasa samman för anledningar som omgivningen ofta inte kan förstå. Han är inte en bortskämd snorunge som inte kan ta ett nej. Han är en intelligent pojke med ett annorlunda känsloliv än många andra människor. Och med hjälp och förståelse från omgivningen kan han leva ett fint liv och må bra. Precis som han har rätt till. Så som varenda barn har rätt till. 

Vilken diagnos har Keeyan?

Man misstänker att Keeyan har autism och eventuellt ADHD. Därför blev vi i början på året remitterade till BUP. Vi har nu stått i kö i nio månader för att hans utredning ska starta. Förhoppningsvis kommer vi att få en kallelse om tre månader. Det är en evig väntan. Men trots att jag som förälder ännu inte har så många verktyg till hur jag ska hjälpa Keeyan i vardagen så klarar vi oss ganska bra. Han är smart min grabb. Han vet hur han ska göra sig förstådd. 

”Autism means: I miss what others catch, and I catch what others miss.” – Unknown

Jag trodde att jag kunde minska hans svårigheter

Det fanns en tid när jag lånade böcker och surfade runt på nätet i jakt på att hitta vägledning. Men det slutade med att jag gick vilse i diagnosdjungeln. Allt jag kunde tänka på var vad jag kunde göra för att hjälpa min son. Tillslut insåg jag att det hade gått till överdrift och tog ett steg tillbaka. Nu tar jag det dag för dag, stund för stund. Det är en av många vackra gåvor som de särskilda behoven har fört in i mitt liv. Att leva i nuet. Något jag har försökt bemästra i flera år. Och så kom Keeyan in i mitt liv och lärde mig precis det. Tänk vad barnen lär oss mycket. Om livet. Och om oss själva.

Dela gärna med dig om du har tips och råd

Har du någon erfarenhet av autism eller ADHD? För mig är det här väldigt nytt och jag känner mig väldigt ensam i den här resan. Innan utredningen drar igång har jag inte någonstans att vända mig för att ställa frågor. Vet du bra böcker, filmer, Facebook-grupper om autism – what so ever – skriv till mig och berätta! Jag vore evigt tacksam. 

Missa inte!

Du kommer att få följa med på resan genom utredningen. Framöver kommer du även att kunna läsa om vilka tidiga tecken på autism som Keeyan har haft. Och vilka hjälpmedel vi använder oss utav i vardagen för att kommunicera. 

Tack för att du läste, vi hörs snart igen 🙂 Kram Mary

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Apropå livet

Hey you 🥰 Hur mår du mitt i oroligheterna som utspelar sig och som vi blir överösta med dygnet runt i media? Jag...

4 Kommentarer

 1. Birgitta Davidsson

  Fint att du tar upp detta ämne. Det behöver belysas, alla barn idag som inte får sina behov tillgodosedda.

  Keeyan är en underbar liten pojke som har lärt mig se världen genom hans ögon.
  Mormors prins <3

  Svara
 2. Malvina

  Vad fint du skriver, Marie. Jag förstår att du vill ha stöttning och vägledning. Men det låter som att du redan gör ett fantastiskt ”jobb”! Vad fint att Keeyan fick just dig. Och att du fick honom såklart. <3

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning