Välj en sida

Sju tecken på att du behöver läkas

Skrivet av Mary Davidsson

Att våga sätta ord på sånt som man inte alltid pratar om. Att utforska ämnen inom allt från andlig utveckling till hur man lagar den perfekta vegofärssåsen. Våga testa nytt. Våga utmanas. Utvecklas. Det är sån jag vill vara. Välkommen att följa med på min resa 🥰 ✨

november 18, 2020

“Jag behöver väl inte läkas? Det där var så länge sedan så det är inget jag går runt och grubblar på idag.” Kanske är det så du resonerar kring barndomsåren, tonårstiden eller den där relationen där du blev ordentligt sårad. Och du är inte ensam. Många av oss tror att svåra omständigheter som drabbar oss i livet är sådant som läker av sig självt. “Ge det lite tid” sägs det. “Tiden läker alla sår.” Du har säkert hört de här fraserna förut. Och kanske tror du att de är sanna – att ju längre tiden går, desto mer läker du. Men det är inte helt sant. Om man går länge och bär på trauman kan de en dag, när man minst anar det, ramla över en. Precis som en obearbetad spricka i en husfasad med åren kan bidra till att ett hus rasar.

Kroppen är fantastisk på så många vis och verkar självläkande

Ett uppskrapat knä eller en rispa på huden läker fint av sig självt på några dagar. Vi tvättar rent såret och sätter på ett plåster. Men ju mer omfattande en skada är, desto mer omsorg behövs för att den ska kunna läka. Om skadan inte får den omsorg som krävs riskerar man att få bestående men och i värsta fall att dö. Detsamma gäller med vårt inre. Om du har blivit känslomässigt skadad av olika omständigheter i ditt liv, behöver de här inre såren också få rätt förutsättningar för att kunna läkas. Annars kan de skapa problem i relationer till andra människor och till dig själv.

Om du inte gör det du behöver göra för att läka kan dina inre sår skapa stora bekymmer för dig i ditt liv. Det kan te sig på många olika vis. I olika situatuoer och i dina relationer. Känslor är energi och om vi håller kvar negativa känslor inom oss lagras den negativa energin i vårt inre. Det kan ställa till med obalanser i såväl psyket som i själen. I värsta fall även kroppsligt genom att man upplever fysisk smärta i kroppen eller på sikt även drabbas av sjukdom eller andra åkommor. Nedan beskriver jag sju vanliga tecken på att du behöver läkas.

7 tecken på att du behöver läkas

  1. Du vet om att du varit med om en svår förlust, vuxit upp med opålitliga vuxna runt dig, blivit sårad av någon etc. I stället för att se det för vad det är, bagatelliserar du omständigheter som du har varit med om.
  2. Du har lätt för att arbeta för mycket, äta och/eller dricka för mycket, träna för mycket etc. Att döva smärta genom att överkompensera i andra delar av livet är vanligt förekommande när man rymmer från sina inre sår.
  3. Du har svårt att hantera känslor som ilska, svartsjuka, kontrollbehov etc. Det här kan ställa till det rejält i relationer och i livet.
  4. Du känner obefogad oro, har ångest eller får panikattacker. Tyvärr är många människor så vana vid att känna dessa symptom. De tror att det ska vara så. Men det är tydliga tecken på att det finns något inom en som behöver läkas.
  5. Du har svårt för att lita på andra människor. Det kan te sig på många olika vis. T.ex. som att du aldrig ber om hjälp trots att du skulle behöva det. Eller att du håller dina tankar och känslor för dig själv trots att du hade velat dela med dig av dem till någon annan.
  6. Du klarar inte av att få konstruktiv kritik. Kanske undviker du t.o.m. situationer eller håller inne med idéer, tankar eller åsikter av rädslan att “göra eller säga fel”.
  7. Du har svårt för att se din egen del i konflikter du hamnar i. Ofta känner du dig som ett offer när du hamnar i en konflikt. Den berömda offerkoftan är en falsk trygghet som många lindar in sig i.

Hur man vet att man behöver läkas

Du kanske undrar hur du ska göra för att ta reda på om du behöver läkas? Det finns inte ett svar som gäller för alla. Vi är alla individuella och behöver olika tillvägagångssätt. Stämmer något av de ovanstående punkterna in på dig? Då är det mycket möjligt att du har underliggande trauman eller känslomässiga sår som behöver läkas. Men ofta är det svårt att se sig själv ur ett annat perspektiv. Vi är ju så vana vid att tänka, känna och agera så som vi gör. Det första du kan göra för att närma dig frågan om du behöver läkning är att öppna upp dig inför idén om att du vill läkas. Antingen genom att berätta det för någon och prata kring det. Eller att skriva ner det i en dagbok eller liknande. En del kan behöva prata med någon som man känner sig trygg med. Så att man får hjälp med att ta sig en titt på sig själv. Börja med att lägga märke till hur din inre dialog låter. Speciellt i de lägen där du hamnar i en utmanande situation. Vad säger du till dig själv när du gjort ett misstag? Lägg märke till hur du pratar till din partner eller andra närstående personer. De relationer som vi känner oss som tryggast i är ofta de som triggar igång undermedvetna känslor hos oss. I dessa relationer har vi oftast lättast för att tappa masken så att vår skuggsida visar sig. Hur hanterar du känslorna efter en tuff dag på jobbet? En bra fingervisning är dina känslor. Hur känns dina relationer? Hur känner du när du tänker på dig själv som människa? När du står i spegeln och ser på ditt ansikte och din kropp? Hur hanterar du dina känslor om någon sårar dig? Börja försiktigt att ställa dig själv frågor för att försöka få en bild av vart du står i olika delar av livet. Försök att vara så öppen som möjligt inför idén om att det kan finnas känslor eller minnen inom dig som behöver bearbetas. 

Dela in ditt liv i olika områden. Till exempel familj, arbete, hälsa, ekonomi. Börja med ett område åt gången och bena ut området med hjälp av frågor. Du kan exempelvis se över din hälsa och se vad det området kan tala om för dig. Kanske upptäcker du att du har en eller flera ohälsosamma vanor. Vad bottnar de här vanorna i? Finns det tillfällen då de ohälsosamma vanorna visar sig oftare? Kan du minnas när vanorna kom in i ditt liv? Kanske kan du koppla vanorna till en tid i ditt liv då du gick igenom något svårt. Fortsätt att ställa frågor och se vad som dyker upp. Det är viktigt att du är snäll mot dig själv och inte dömer de känslor och minnen som kan dyka upp. Att bli medveten om problem som man har i sitt liv är första steget till läkning. Var uppmärksam på känslor och minnen som du försöker trycka undan. Testa med att säga tanken högt: Exempelvis: ”Jag minns att jag blev iskall inombords när jag fick reda på otroheten” Känn efter om det fortfarande smärtar. Kanske vet du redan med dig att du inte har bearbetat en del känslor och minnen. Ofta vet vi mer än vad vi erkänner för oss själva. Även om vi inte alltid minns precis vad som gömmer sig i vårt inre.

Det handlar om att våga känna efter. Gör det fortfarande väldigt ont att tänka på ett visst minne? Ja, då finns det troligtvis något kvar att läka. Börja med att vara ärlig mot dig själv och låt läkningen få ta den tid det tar. De bästa resultaten sker oftast när man skyndar långsamt. Att läkas är en process som behöver utrymme, omsorg och tid. Om du vill påbörja en läkningsprocess är nästa steg att ta reda på vilka verktyg du behöver. Är det här något du tror att du kan reda ut på egen hand? Eller behöver du någon form av hjälp? Framöver kommer du att få massor av tips och idéer för hur du kan gå tillväga för att läka dig själv!

Missa inte det här!

I mitt nästa blogginlägg får du läsa om hur jag kom fram till att jag behöver läkning. Du får läsa om vad som har hjälpt mig att ta de olika stegen i läkningsprocessen som jag har påbörjat. Du kommer också få veta mina tydligaste tecken på att jag har inre sår som behöver läkas. Ha det bäst så ses vi snart igen!

DU KANSKE ÄVEN GILLAR DE HÄR INLÄGGEN…

Nymåneritual i jungfruns tecken

Ikväll är det dags för en efterlängtad nymåneritual! Nymånen infaller i jungfruns tecken idag den 7 september och det...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

LÄS DE MEST POPULÄRA INLÄGGEN
Så gör du en nymåneritual
Lär dig räkna med numerologi
7 sätt att sätta hälsosamma gränser
Så gör du en tarmsköljning